Suomi
Gamereactor
artikkelit

E3-muistio: Tärkeimmät ohjelmat ja ajat

Vuotuiset E3-messut pyöräyttävät pelialan taas viitosvaihteelle. Tähän artikkeliin on koottu oleellisimmat tärpit messujen seuraamiseksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kesäkuun toinen viikko vetää pelialan ammattilaiset jälleen muutamaksi päiväksi Los Angelesin messukeskukseen. Lähes kaikki tärkeimmät julkaisijat ja pelitalot ovat paikalla esittelemässä uusimpia pelejään. Kehittäjät solmivat bisnesyhteyksiä, kauppiaat avaavat kanavia uusille peleille. Mutta pelaavan kansan huomio keskittyy etenkin messujen alkuun, jolloin konsolistien kolmikanta - Sony, Microsoft ja Nintendo - vyöryttää suoraa videokuvaa kotikatsomoihin ja kertoo, miksi taas kannattaa pelata.

Messut ovat virallisesti avoinna 10.-12. kesäkuuta, mutta lehdistötapahtumat järjestetään tätä ennen. Uutisvyörytyksen aloittaa viime vuosien tapaan Microsoft, joka toimii näin eräänlaisena rimanasettajana. Joskus ensimmäisenä oleminen kannattaa, toisinaan ei. Viime vuonna Microsoft sai pahasti selkäänsä, kun Sony löi muutamaa tuntia myöhemmin tiskiin oman vastineensa: satasen halvempi konsoli, ei nettipakkoa, ei esteitä käytettyjen pelien myynnille. Foorumeilla kakka lävähti tuulettimeen oikein kunnolla, ja vain muutamassa viikossa Microsoft joutui muuttamaan suunnitelmiaan. Xbox-pomo Don Mattrick lähti lätkimään.

Microsoftilla on siis tänä vuonna revanssin paikka. Xboxin peräsimeen noussut Phil Spencer on lyhyessä ajassa saanut aikaan lupaavia muutoksia, mutta Kinect-pakosta luopuminen ja E3-lämppäreiksi esitellyt Forza Horizon 2 ja Sunset Overdrive eivät vielä korvaa mitään, jos itse esitys menee penkin alle. Yhtiöltä vaaditaan nyt todella kovaa fokusta ydinpelaajiin, jotka polttivat näppinsä vuosi sitten.

Sony lähtee E3-messuille uuden sukupolven markkinajohtajana. Playstation 4 on mennyt kuin kuumille kiville. Yhtiö on kuitenkin viime kuukausina pitänyt melko matalaa profiilia verrattuna Xbox Onen vimmaiseen päivitystahtiin. Oletettavasti yhtiö on säästellyt paukkujaan E3-messuille, mutta Sonynkaan ei sovi tuudittautua menestykseen. Viimekädessä kyse on aina siitä, kellä on parhaat pelit.

Tämä on mainos:

Sonylla on perinteisesti ollut erittäin laaja kehittäjäverkosto, joka on tuottanut monipuolisesti erilaisia Playstation-yksinoikeuksia. Nyt studioita on kuitenkin jouduttu karsimaan yhtiön taloushuolien takia. Löysät on puristettu pois. Joitain projektejakin on peruttu. Sonyn kohdalla on todella mielenkiintoista nähdä, millaisia yhtiön sisäisiä pelejä E3:ssa on näytillä, koska se voi olla hyvinkin suuntaa-antava tieto tulevan yksinoikeustarjonnan laajuudesta. Onko se tiivistettyä blockbuster-kamaa vai ihanan rönsyilevää ja raikasta, kuten ennen. Uncharted 4 ja Little Big Planet 3 ovat varmasti hyviä puheenaiheita, mutta kuitenkin vain jatko-osia. Sonyn pitää pystyä näyttämään, että PS4 kipinöi myös jatkossa.

Näiden kahden konsolivalmistajan väliin putoaa pari isoa pelitaloa: EA ja Ubisoft. Kolmansien osapuolten show't tuppaavat olemaan välipalaa verrattuna E3:n pääaterioihin, mutta eivät kuitenkaan merkityksettömiä. Joitain pelejä ei haluta näyttää minkään konsolivalmistajan esityksessä, etteivät ne leimaudu liikaa tietylle brändille. Jotkin pelit, kuten The Sims 4, ovat jo lähtökohtaisesti sopimattomia konsolitilaisuuksiin. EA:lta on odotettavissa myös Mirror's Edge 2 -uutisia ja lisätietoa poliisi ja roisto -teemaisesta Battlefield: Hardlinesta. Entä kiinnostaako uusi Assassin's Creed tai Far Cry? Niistä kuullaan varmastikin Ubin tilaisuudessa.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on Nintendo, jolla on ollut omat vaikeutensa Wii U:n kanssa, mutta ei niinkään peliensä laadun kanssa. Säästötyistä Nintendo ei järjestä isoa lavashow'ta muiden tavoin, vaan useita pienempiä tilaisuuksia, joista oleellisin on Nintendo Direct -webcast. Alan veteraanilta voi odotella muun muassa Super Smash Brosia koskevia tietoja, mutta eiköhän kattaukseen mahdu yksi pommikin. Se voisi olla Wii U:n The Legend of Zelda.

Tilaisuuksien aikataulu on Suomen aikaan käännettynä seuraavanlainen:

Tämä on mainos:

Microsoft: 9. kesäkuuta kello 19:30
Electronic Arts: 9. kesäkuuta kello 22:00 (huom. korjaus!)
Ubisoft: 10. kesäkuuta kello 01:00
Sony: 10. kesäkuuta kello 04:00
Nintendo: 10. kesäkuuta kello 19:00

Tilaisuudet kestävät noin puolitoista tuntia per laaki. Niitä voi seurata suorana Gamereactorin live-sivulta kansainvälisen chat-keskustelumahdollisuuden kera. Toivomme yökukkujilta osallistumista. Julkistuksia ja mahdollisia demoefektejä on takuulla hauskempi päivitellä muun yhteisön kera.

Niille, jotka eivät jaksa tilaisuuksia tillittää silmä kovana, Gamereactorin uutistoimitus tahkoaa kaikki oleellisimmat aiheet uutisartikkeleiksi. Ne löytyvät paitsi perinteisestä uutisputkesta myös erilliseltä E3-teemasivustolta, joka tarjoaa kätevän läpileikkauksen kaikkiin E3-aiheisiin ilman ylimääräisiä täytteitä.

E3-kokemustaan voi myös syventää GRTV:n laajan ohjelmiston kautta. Videotiimimme tuottaa läpi E3:n kehittäjien haastatteluja sekä suoria keskusteluohjelmia paikan päältä. GRTV:n suorien lähetysten alustava aikataulu näkyy alla. Muutoksia voi tulla riippuen planeettojen ja kärpästen asennoista.

Sunnuntai 8. kesäkuuta kello 19:00-20:00 (alustavat tunnelmat)
Tiistai 10. kesäkuuta kello 17:30-18:30
Keskiviikko 11. kesäkuuta kello 17:30-18:30
Torstai 12. kesäkuuta kello 17:30-18:30
Perjantai 13. kesäkuuta kello 20:00-22:00 (jälkitunnelmat).

Antoisaa E3-viikkoa!

E3-muistio: Tärkeimmät ohjelmat ja ajat


Ladataan seuraavaa sisältöä