LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Suomi
      Gamereactor
      artikkelit

      E3-messujen jälkilämmöt

      Microsoft, Nintendo ja Sony tappelivat. Kuka voitti?

      Tilaa uutiskirjeemme tästä!

      * Pakollinen tieto
      HQ

      Ei kakkamyrskyä - E3-messujen täytyi siis mennä hyvin. Vuosi sitten näihin samoihin aikoihin lokaa lensi Microsoftin suuntaan kuin lumilingon suusta. Nyt Xbox One onnistui korjaamaan linjaansa, mutta onnistuiko se kiillottamaan kilpeään kamppailussa muita jättejä vastaan, ja kuka lopulta vei messujen pisimmän korren?

      Microsoftin asema E3-messujen avaajana on sekä hyvä että huono. Toisaalta se antaa mahdollisuuden asettaa riman, joka muiden pitäisi ylittää, mutta toisaalta uutiset uhkaavat jäädä hetkellisiksi, kun perässätulijat vyöryttävät oman uutisarmadansa linjoille. Nytkin Microsoftin tilaisuudesta jäi uupumaan se jokin, joka olisi kaikunut kirkkaana korvissa seuraavana päivänä, kun Nintendo toi uutta Zeldaa ruutuun.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Uusi Zelda näyttää uskomattoman upealta Wii U:lla. Julkaisu tosin vasta 2015.

      Jokaisella oli esityksissään hieman eri teema. Microsoft oli selvästi keskittynyt paikkaamaan viime vuoden erheensä ja keskittyi pelkästään peleihin. Sony pyrki lujittamaan ja jatkamaan jo hyvin alkanutta PS4:n taivalta. Nintendo osoitti, että se taitaa parhaiten värikkäät ja hauskat pelit. Siltä löytyi myös huumorintajua vitsailla E3:lle ja vähän itsellensäkin. Konsolijättien lisäksi oman show'nsa pitivät myös EA ja Ubisoft. Ubi iski pelaavaan nuorisoon kärkevällä puhujattarella, kun taas EA jätti esityksensä niin hajuttomaksi ja mauttomaksi, ettei siitä jäänyt varmasti mitään muuta mieleen kuin Battlefield: Hardlinen salamabeta ja kaatunut Origin-palvelu.

      Tämä on mainos:

      Kelailu taaksepäin muistuttaa, että olihan Xboxillakin paljon loistavia uutuuksia. Phil Spencerin tallilla oli ehkä jopa parhaiten fokusoitu esitys, joka kuitenkin kärsi yllätyksettömyydestä tämän vuoden isojen uutuuksien, Sunset Overdriven ja Forza Horizon 2:n, ennakkojulkistusten takia. Sonylla oli laittaa loppuun järisyttävämpiä paukkuja, mutta sen esitys laahasi paikoin aika syvissä vesissä tv-ohjelmineen ja jenkkipalveluineen. Microsoft jätti nämä tällä kertaa pois ja keskittyi vakuuttamaan yleisönsä siitä, että Xbox 360:lta on turvallista siirtyä Onelle. Sonylla ei tietenkään ollut samanlaisia paineita niskassaan; Playstation 4 on jyrännyt ensimmäisinä kuukausinaan kaikki tieltään. Sony keskittyi oleellisiin asioihin jo konsolia suunnitellessaan, ja se kantaa varmasti hedelmää vielä pitkään.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Bloodborne on uusi PS4-yksinoikeus Demon's Soulsin ja Dark Soulsin tekijöiltä. Synkeä ja julma peli.

      Silti Sony olisi voinut trimmata E3-esitystään. Se oli paikoin unettavan tylsää kuultavaa. Kyllä, Playstation Now on tulossa, mutta ei edelleenkään tänä vuonna Eurooppaan. Kyllä, "fanikirjeet" olivat söötti idea, mutta katsojan kannalta turhaa höttöä. Project Morpheus? Vilahti ruudussa, mutta julkaisuaikaa ja hintaa odottaneet saivat pettyä.

      Sony lähti tekemään juttua siitä, että Playstationilla on kaikki mahdollinen ja vielä vähän enemmän. Mukana oli jopa liikaa tavaraa, eikä rytmitys kaikkien esitysten välillä toiminut. Alun Destiny-promootio ja valkoinen PS4 jäi ihmeelliseksi sivuhuomioksi, kun taas PS4:n omasta tv-sarjasta Powersista lätistiin turhankin kanssa. Ja toisaalta vaikka mukana oli ihastuttavia väriläiskiä, kuten Entwined, Abzû ja No Man's Land, oli mukana myös paljon synkistelyä, josta ei jäänyt lopulta oikein mitään käteen. Tähän linjaan menevät The Order 1886:n demo sekä videopätkät Let It Diesta ja Bloodbornesta.

      Tämä on mainos:
      E3-messujen jälkilämmöt
      Halo: The Master Chief Collection remasteroi Halot 1-4 yhdelle levylle.

      Muutamien hairahdusten jälkeen loppu tultiin kuitenkin vauhdikkaasti. Tähän viimeiseen rutistukseen mahdutettiin Metal Gear Solid V: The Phantom Painin tuorein traileri, Grand Theft Auto V:n julkistus uudelle sukupolvelle, Batman: Arkham Knightin pelikuvatraileri sekä ensimmäinen kurkistus Naughty Dogin superodotettuun Uncharted 4: A Thief's Endiin. Nathan Drake on todellakin back. Vaikka peleistä vain viimeinen on varsinainen yksinoikeus, kaikki yhdessä jättivät Sonyn tilaisuudesta mahtavat tärinät, ja PS4 on osoittautunut hyväksi kodiksi monialustaisille peleille.

      Mielenkiintoinen sivuhuomio on se, että molempien konsolijättien avauksessa oli Activisionin peli. Microsoft avasi tilaisuutensa yllättävän vahvalla Call of Duty: Advanced Warfare -demolla, josta tosin olisi riittänyt vähän lyhyempikin minuuttimäärä. Molemmat saavat myös Activisionilta omat perkkinsä: Xbox Call of Dutyn lisärit ensimmäisenä ja Playstation Destinyn.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Little Big Planet 3 on tulossa PS4:lle ja PS3:lle uusien hahmojen kera.

      Kolmansien osapuolien yksinoikeuksien osalta kilpailu on paljolti siirtynyt juuri lisäsisältöihin ja erikoisominaisuuksiin. Sony on selvästi kiristänyt otettaan tällä saralla, jolla Microsoft sai ennen häärätä haastamattomana. Nyt puntit ovat aika pitkälti tasan. Microsoft toi esiin, että Evolve saa lisärinsä ja betansa ensimmäisenä Xbox Onella. Battlefield: Hardline puolestaan betailee PS4:llä. Dragon Age: Inquisitionin ensimmäinen lisäri tulee ensin Xboxille. Dead Island 2:n beta saapuu ensin PS4:lle. The Division kantaa lisäreillään Xboxin lippua. Far Cry 4:n online-co-op puolestaan toimii Pleikkarilla yhden pelikopion varassa.

      Playstation 4 näytti olevan edelleen avoimempi ja indie-ystävällisempi kuin Xbox One, mutta tällä saralla puolestaan Microsoft on kirinyt paljon. Pelit kuten Ori and the Blind Forest, White Night ja Inside demonstroivat, ettei Xboxin tarjonta ole pelkkää jytkettä. ID@Xbox-ohjelmaan on liittynyt jo satoja indie-taloja, joten valikoima on vain kasvamaan päin.

      Merkittävänä yksinoikeusjulkistuksena Microsoft täräytti tiskiin odotettua järeämmän Halo-remasteroinnin, joka tuo käytännössä koko Master Chiefin tarinan Xbox Onelle ja tarjoilee siinä sivussa maistiaisen Halo 5: Guardiansista. Loppuun yhtiö varasi kulttihitti Crackdownin jatkon, mutta hartaasti odotettu paljastus jätti ihmeen pinnallisen jälkimaun, koska siitä tarjoiltiin pelkkä cgi-traileri. Sama epämääräisyys jäi päällimmäisenä mieleen Platinum Gamesin yksinoikeusuutuudesta Scaleboundista ja Euroopassa julkaisemattoman Phantom Dustin rebootista.

      Ubisoft tarjoili omassa E3-tilaisuudessaan vahvaa settiä Rainbow Six: Siegen debyytin sekä huikean hienon Assassin's Creed: Unityn demon muodossa. Mielenkiintoisesti Ubilla oli demottavana myös Kinect-yksinoikeus Shape Up, jota Microsoft ei edes maininnut omassa show'ssaan. Taas palataan siihen fokukseen.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Sunset Overdrive on pirteä Xbox-uutuus Insomniacilta.

      Nintendon esitys poikkesi kaikista muista jo siitäkin syystä, ettei yhtiö pitänyt varsinaista lehdistötilaisuutta. Sen sijaan se lähetti E3-aiheisen ennalta nauhoitetun webcastin. Nintendo on ehkä ainoa yhtiö, joka pystyy tässä maailmantilassa tekemään pomostaan vahanuken, joka ampuu laserkatseellaan yleisössä urputtavan pelijournalistin. Siispä en valita.

      Vakavasti ottaen Nintendolla oli hyvä ja tiivis esitys, johon mahtui ihastuttavan värikästä pelikuvaa. Siinä missä muut pelitalot esittelivät vakavia, synkeitä ja uhkaavia trailereita, käytännössä kaikki Nintendon pelit olivat värikkäitä, iloisia ja hauskoja. Tästä syystä pelimaailma tarvitsee edelleen Nintendoa.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Mielenkiintoista moninpeliä lupaava Rainbow Six: Siege teki debyytinsä Ubisoftin presserissä.

      Jos E3-menestystä mitataan sillä, miten moni epäilijä on nyt valmis hankkimaan konsolin, Nintendo saattaa jopa nousta messujen voittajaksi. Vai mitä voi sanoa sellaisten pelien edessä kuin The Legend of Zelda, joka näyttää laajalta ja kauniilta kuin millä tahansa uuden sukupolven konsolilla, Yoshi's Woolly World, joka ainakin omaan silmääni näytti vakuuttavammalta kuin Little Big Planet 3, ja Xenoblade Chronicles X, joka taisi olla messujen ainoa iso j-rpg? Ja jos ei tässä ollut vielä tarpeeksi, oli esillä myös jotain uutta - Captain Toad: Treasure Tracker ja Splatoon - sekä jotain epänintendomaista - Bayonetta 2 ja Devil's Third.

      Tietenkään Nintendolla ei ollut näyttää isoja kolmansien osapuolten pelejä niin kuin Sonylla ja Microsoftilla, mutta sillä oli näyttää laadukkaan näköisiä yksinoikeuksia - jopa enemmän kuin muilla. Wii U:n pelivuodesta 2015 on tulossa vahva, ja pirteät yksinoikeuspelit voivat vielä tuoda konsolin monen PS4:n tai Xbox Onen vierelle.

      E3-messujen jälkilämmöt
      Bayonetta, yksi viime vuosien kreiseimmistä toimintaspektaakkeleista, jatkuu Wii U:lla lokakuussa.

      Kokonaisvaltaisesti messujen voittajaa on lopulta aika vaikea nimetä, koska kaikilla oli niin paljon hyviä pelejä esillä. Xbox One esitti olevansa sittenkin pätevä pelikone, Playstation 4 jatkoi hyvin alkanutta taivaltaan ja Wii U käänsi päät yksinoikeuksillaan. Ehkä Xboxille olisi voitu vielä julkistaa seuraava Gears of War tai Conker (pelkän Project Spark -hahmon sijaan). Playstationin puolella jäätiin kaipaamaan herkkää mystiikkaa The Last Guardianin muodossa ja konkreettisia uutisia VR-laseista. Nintendon tärkeimmät pelit taas painottuivat ensi vuoteen. Mutta nämä seikat vain kielivät, että uusi konsolisukupolvi on vasta pääsemässä vauhtiin. Lähivuodet tulevat olemaan erittäin mielenkiintoiset pelaajien kannalta.

      On ehkä kliseistä sanoa, että pelaajat voittivat tämän vuoden E-kolmosissa, mutta paljon osuvammin tarjontaa ei voi kiteyttää. Hienot messut!



      Ladataan seuraavaa sisältöä