Suomi
Gamereactor
artikkelit
Shenmue 3

Segan Shigeru ja Shenmue 3:n pitkä odotus

Segan tunnettu pelisuunnittelija Yu Suzuki palkittiin legendana, mutta vieläkö Shenmuella on mahdollisuuksia saada jatkoa?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Yu Suzukia on helppo kutsua Segan Shigeru Miyamotoksi. Suzukin vastuulla ovat olleet monet Segan suosituimmista sarjoista, kuten Virtua Fighter, Outrun, After Burner ja Shenmue. Kesäkuun lopulla Barcelonan Gamelabissa Suzuki palkittiin pelialan legendana, ja jälleen kerran monien huulille nousi kysymys Shenmue 3:sta.

Tähän mennessä Suzuki jo tietää, mitä fanit häneltä odottavat. Luennossaan hän vilautti dian, jossa luki yksinkertaisesti roomalaisin kirjaimin "3". Neogafissa kohahti välittömästi. Vaikka dian väläytys oli lähinnä Suzukin huumoria, voi siinä nähdä myös pyrkimystä pitää ovet auki tulevaisuutta ajatellen ja elätellä toiveita jatkosta. Faktahan on se, että Shenmuen tarina on kesken eikä Suzuki ollut se, joka sarjalta piuhan kiskaisi.

HQ

"Kaikki, joita olen tavannut, ovat kysyneet minulta Shenmue 3:sta", Suzuki kertoi Gamelabissa Gamereactorille. Kysyntää siis selvästikin löytyy. Mitä pelin toteutuminen vaatisi?

Tämä on mainos:

"Tein Shenmuen - ensimmäisen luvun - neljätoista vuotta sitten, joten siitä on pitkä aika. Mutta silti ihmiset muistavat sen ja kysyvät Shenmue 3:n perään, joten se tuntuu henkilökohtaisesti hyvältä. Jos olosuhteet ovat oikeat ja tilaisuus tarjotaan, olen ehdottomasti valmis tekemään sen."

Suzuki viittaa pelikehityksen taloudellisiin realiteetteihin. Vaikka Shenmue 3 on selvästikin hautumassa peliveteraanin mielessä, ongelma on kustannuspuolella. Shenmue 2 tuli tunnetuksi paitsi elokuvamaisena toimintaseikkailuna myös maailman kalleimpana pelinä, joka sai pitää tätä kyseenalaista kunniaa liki kymmenen vuotta aina Grand Theft Auto IV:ään asti. Kunnianhimoinen tuotos ei myynyt tarpeeksi, ja samalla Dreamcast oli kaatumassa selälleen. Sega ajautui talousvaikeuksiin, joiden arvet ovat yhä näkyvillä.

Shenmue 3
Shenmue 2:ssa Ryo Hazuki on päässyt Japanista Hongkongiin isänsä surmanneen Lan Din perässä.

Jotta Shenmue 3 vastaisi fanien patoutuneisiin odotuksiin, se olisi tehtävä kunnolla, mutta sitä kautta myös budjetin olisi oltava suurempi kuin aiemmin. Grand Theft Auto V:n kaltaiset pelit ovat vuosikymmenessä nostaneet genren riman todella korkealle, ja niiden kehitys on vaatinut satoja miljoonia euroja. Shenmue 3:n tekeminen olisi Segalle taas riski; jos pelille ei varattaisi tarpeeksi isoa budjettia, se olisi todennäköisimmin pettymys, ja jos sille varattaisiin GTA-kokoluokan budjetti, Shenmue 2:n kaupallinen epäonnistuminen voisi herkästi toistua.

Tämä on mainos:

Suzukikaan ei ajattele, että tekisi lisää Shenmueta, vaan miten veisi sarjaa eteenpäin. Uutta peliä ei voi tehdä kymmenen vuotta vanhalla pelattavuudella, koska se ei tuntuisi enää kilpailukykyiseltä. Nykyteknologian tarjoamat mahdollisuudet ovat suunnittelijan mielessä.

"Grafiikat ja äänet ovat kehittyneet todella paljon", hän totesi. "Mutta erityisesti prosessorin käyttö on mennyt eteenpäin, joten se on minusta oleellisin asia näin etukäteen; miten voimme kehittää tekoälyä niin, että pelin pelattavuus paranee."

Alkuperäinen Shenmue oli vuosituhannen vaihteessa pelien uranuurtajia. Se esitteli suhteellisen laajan ja elävän 3D-maailman pari vuotta ennen Grand Theft Auto III:a. Pelaaja pääsi kävelemään kaduilla, puhumaan ihmisille ja aistimaan arkista elämää vaihtuvine vuorokaudenaikoineen. Välinäytökset edustivat elokuvamaista näkökulmaa niin kuin Metal Gear Solidissa, ja toimintakohtauksissa esiteltiin quick time eventit, jotka sittemmin on kopioitu lukemattomiin muihin peleihin johtaen mekaniikan inflaatioon.

Jos Shenmue 3 koskaan valmistuu, sillä on näennäisen mahdotonta tehtävä täyttää kaikki patoutuneet toiveet, jotka pohjautuvat noihin kultautuneisiin muistoihin alkuperäisistä (ei suinkaan täydellisistä) osista. On vaikea kuvitella nykypeliä, joka vaikuttaisi genreen yhtä voimakkaasti kuin ensimmäinen Shenmue. Mutta se, mitä monet lopulta ehkä eniten odottavat, on tarinan ratkaisu. Tästä kielii sekin, että sarjan ympärille Kiinassa väkerretyt spin-offit, Shenmue Online ja Shenmue City, eivät ole onnistuneet herättämään kiinnostusta. Shenmue 2 ei tuonut Ryo Hazukin ja Lan Din mysteeriseen kostotarinaan päätöstä, vaan jäi kiusallisesti cliffhangeriin, koska juoni oli kynäilty paljon, paljon pidemmäksi.

"Pääsin Shenmue 1:stä Shenmue 2:een, mutta olen valmistellut tarinan 11:een, siis lukuun 11 asti. Jos tällä linjalla jatketaan, siinä menee pieni ikuisuus, koska minulla on yhdeksän lukua jäljellä", Suzuki selitti.

Suzukin mukaan tarina kokisi väistämättä rakenteellisen muutoksen, jos sarjan jatko saisi vihreää valoa. Työpöydänlaatikkoon jääneet käsikirjoitukset yhdistettäisiin pariin osaan, joiden kautta tarina saataisiin käsiteltyä loppuun viimeistään Shenmue 4:ssä.

Shenmue 3
Hongkong Sleeping Dogsissa kuvattuna. Shenmue 3 voisi tarjota samanlaista grafiikkaa.

Capcomilta tuttu, nyttemmin omille teilleen lähtenyt Keiji Inafune on ehdottanut Yu Suzukille, että Shenmuen kanssa kokeiltaisiin joukkorahoitusta. Se on toiminut monien pienempien pelien kohdalla, mutta AAA-tason peleihin voi olla vaikea saada tarpeeksi rahaa pelkästään tätä rahoitusreittiä. Nyt kun tuskin puhutaan vain muutamista miljoonista. Shenmue 2:n budjetti vastaa nykyrahassa noin 100 miljoonaa dollaria tai 73 miljoonaa euroa. Asiallista jatko-osaa varten budjetti pitäisi olla minimissään tätä luokkaa ¬- mutta mielellään enemmän. Toisaalta onnistunut joukkorahoituskampanja voisi tarjota resursseja prototyypin tekemiseen ja sitä kautta vakuuttaa Segan (tai jonkin muun kustantajan, huom. Bayonetta 2) koko pelin potentiaalista.

"On mahdollista, että haemme joukkorahoitusta", Suzuki sanoi. "Mutta juuri nyt olemme tutkimusvaiheessa. Lounastin Inafune-sanin kanssa ja keskustelimme asiasta."

13 vuoden odotuksen jälkeen Shenmue 3 saattaa yhä olla vain märkä uni, joka ei koskaan toteudu. Tai jos toteutuu, se ei välttämättä ole sellainen peli kuin monet odottavat. Kysymyksiä on ilmassa enemmän kuin vastauksia, mutta Suzuki on otettu fanien jatkuvasta tuesta ja kannustuksesta. Ilman sitä Shenmue 3 tuskin olisi pysynyt mahdollisuutena, kuinka häilyvänä tahansa, näin pitkään.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Shenmue 3 nyt ilmaiseksi PC:lle

Shenmue 3 nyt ilmaiseksi PC:lle

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Epic Games Store on tullut tunnetuksi jakamalla ilmaisia PC-pelejä joka viikko. Viime vuodesta oppia ottaen tänäkin jouluna jaetaan ilmainen peli joka päivä. Ensimmäinen...

0
Shenmue kääntyy animeksi

Shenmue kääntyy animeksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kiintoisia uutisia Shenmuen faneille! Crunchyroll ja Adult Swim ovat ilmoittaneet, että tulossa on Shenmuen oma animesarja. Toistaiseksi suunnitteilla on 13 jaksoa, ja...



Ladataan seuraavaa sisältöä