Suomi
Gamereactor
artikkelit
Total War: Attila

Päivä Total War: Attilan parissa

Total War: Attila tarjoaa huomattavasti vaikeamman ja syvällisemmän kokemuksen kuin Rome II.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Lehdistömatkan tarkat tiedot oli pidetty salaisuutena, mutta luulin osaavani odottaa mitä olisi tulossa astellessani kohti The Creative Assemblyn neukkaria Lontoon rajaseudulla sijaitsevalla toimistolla. Olin täysin varma, että kyseessä olisi Total War: Rome II:n seuraava ladattava lisäosa, mutta yllätys pudotti leukani lähestulkoon lattialle asti.

Total War: Attilaksi nimetty uutuus ei suinkaan ole DLC, vaan täysipainoinen uusi peli Total War -sarjaan. Sillä on ilmiselviä yhtymäkohtia vuonna 2004 ilmestyneeseen Rome: Total Warin Barbarian Invasion -lisäriin, mutta tällä kertaa studiolla oli muuta mielessä.

Total War: Rome II:n tapahtumista on ehtinyt vierähtää jo runsaat 300 vuotta, ja meininki Euroopassa näyttää synkältä. Rooman imperiumi vetelee viimeisiään ja "pimeä keskiaika" koputtelee ovella. Esitetyssä videossa esiin astuu itse hunni Attila, joka alustaa pahaenteisellä sävyllä tulevaa epävarmuuden aikaa mantereella. Attila paljastuu pian olevan Total War -sarjan ensimmäinen selkeä antagonisti.

Total War: Attila
Tämä on mainos:

Vuosi on siis 395 jKr. ja Rooman imperiumi on jakautunut itäiseen ja läntiseen puoleen vuosia jatkuneiden sisäisten ja ulkoisten konfliktien vuoksi. Pohjoisessa gootit teroittavat kirveitään ja idässä huhutaan hunneista ja heidän johtajastaan Attilasta. Yhä kylmemmät ja pidemmät talvet ajavat Euroopan sotaisia kansoja etelämmäksi, ja erilaiset taudit rehottavat ympäri valtakuntaa. The Creative Assembly hyödyntää pelissä historiankatsomusta, jonka mukaan pohjoisen kansat vaelsivat etelään ilmastonmuutoksen myötä. Tämä ei ehkä ole niin realistista, mutta pelin näkökulmasta se on nerokas ratkaisu. Sen ansiosta pelaajan ja tekoälyn kansoilla on hyvä syy vaeltaa etelään, minkä ansiosta asiat sujuvat itsestään oikeaa historiaa mukaillen.

Suuret kansojen vaellukset tuovat tullessaan sekä uskonnollisia ongelmia että erilaisia tauteja. Rome II:n kulttuurit on vaihdettu uskontoihin, ja oman valtakuntansa uskonnon voi halutessaan muuttaa. Tämä tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi kilpaileva uskonnon vallatessa alaa pelaajan seuduilta, tai silloin kun toinen hiippakunta tarjoaa paremmat bonukset. Taudit ovat vaellusten toinen mukanaan tuoma asia, ja ne ovat ikäviä. Niitä ei ole vielä nimetty, mutta jokaisella on kuulemma erilaiset ominaisuudet ja vaikutukset. Nämä määrittävät muun muassa leviämisten nopeudet ja tartuntatavat, sekä niiden konkreettiset vaikutukset kaupunkeihin ja hahmoihin. Tartunnan saaneen valtakunnan kanssa voi olla hyvä jäädyttää kaupanteko hetkeksi, ja toisaalta omat tartunnan saaneet kaupungit voi halutessaan laittaa karanteeniin.

Kaikilla näillä mullistuksilla kehittäjät haluavat saada aikaan maailmanlopun tunnelman, jonka huipentuma on tietysti itse hunnien hyökkäys. Attilalla ja hunneilla ei voi kuitenkaan itse pelata, emmekä saaneet kehittäjiltä vielä tarkempia yksityiskohtia. Ehkä he avautuvat jonkun lisäosan myötä tulevaisuudessa, mutta tämä on tässä vaiheessa vain arvailua.

Lehdistötilaisuuden demossa esiteltiin kampanjakarttaa, jossa oli heti nähtävissä useita uudistuksia. Käyttöliittymä on koko lailla kattavampi ja informatiivisempi. Kartan päälle voi projisoida erilaista informaatiota ja kuvakulmat ovat laajempia. Teknologian kehitys tuo puolestaan mieleen puumaisen rakenteensa takia Civilizationit, mutta myös sukupuut ovat myös tekemässä paluuta. Total War: Attilassa voi myös halutessaan polttaa provinssit täysin maan tasalle. Hävitetyt kaupungit pystyy kuitenkin rakentamaan uudelleen, mutta se vaatii runsaasti aikaa ja rahaa. Kaiken kukkuraksi mukaan luvataan mahdollisuus jakaa oman valtakuntansa kehityshistoria esimerkiksi pelin foorumeille.

Tämä on mainos:
Total War: Attila

Lopulta pääsimme testaamaan yhtä pelin skenaarioista, jota kuvailtiin erittäin vaikeaksi. Siinä pieni roomalainen varuskunta puolustaa sodan runtelemaa kaupunkia jossain päin Englantia. Kaupunkien ulkoasu riippuu piirityksen pituudesta, eli mitä kauemmin kaupunki on vihollisjoukon piirittämä, sitä enemmän se on vaurioitunut taistelukentälle siirryttäessä. Jos vihollisjoukko hyökkää suoraan kaupunkiin, voi nähdä kuinka kaupunkilaiset ryntäävät koteihinsa turvaan tai tarttuvat aseisiin sotajoukon rinnalla. Tänään käytössäni oli pieni ja monipuolinen sotajoukko, joka koostui keihäsmiehistä, miekoilla varustetuista sotureista, ratsuväkiosastosta sekä parista katapultista. Onneksi puolustajat voivat rakentaa myös barrikadeja tiettyihin kohtiin kaupungeissa. Ne toimivat pienten muurien tavoin, mutta katapultit, tulipalot ja viholliset kyllä hajottavat ne nopeasti. Kaikki keinot täytyy ottaa käyttöön, sillä vastassani oli kokoluokaltaan armeijaani verrattuna lähes kaksinkertainen ja yhtä monipuolinen joukko.

Ennen skenaarion aloitusta saamme vielä varoituksen uudesta dynaamisesta tulesta, joka leviää helposti rakennuksesta toiseen tai vaikka lähistöllä oleviin puihin ja barrikadeihin. Tulipalot laskevat puolustajien moraalia, ja aiheuttavat kaupungin omistajalle kovia korjauskustannuksia taistelun jälkeen.

Taistelun alettua päätän linnoittaa tiet ja yrittää koukkausliikettä ratsujoukoillani vastustajan katapulttien kylkeen. Kaupungin ulkopuolelle siirtyessäni kiinnitän huomiota myös kaupunkia ympäröivään maastoon, joka on huomattavasti yksityiskohtaisempi kuin yhdessäkään sarjan aikaisemmassa osassa. Teiden varsilla näkyy maatiloja, eikä erilaisia taustoja kierrätetä samalla tavalla kuin Total War: Rome II:ssa. Noin 15 minuutin kuluttua saan taistelun päätökseen ja tuloksena on Costly Victory. Ainoastaan puolet puolustajistani säilyivät hengissä, ja taistelu tuntui selvästi aikaisempaa haastavammalta.

Lyhyt testaaminen jätti positiivisen vaikutelman. Rome II:n suurimmat puutteet on paikattu, ja lisää syvyyttä tarjoavat taudit ja uskonnot vaikuttavat hyvältä lisältä. Rome II:n tunnuslauseena oli "suurempi, näyttävämpi ja helpommin lähestyttävä". Total War: Attila on puolestaan syvällisempi ja vaikeampi, mikä on varmasti sarjan fanien mieleen.

Total War: Attila
Total War: AttilaTotal War: AttilaTotal War: AttilaTotal War: Attila

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Total War: AttilaScore

Total War: Attila

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Total War -sarjan uusimmassa osassa Attilan hunniarmeijat tallovat Euroopan valtiot alleen.



Ladataan seuraavaa sisältöä