Suomi
Gamereactor
artikkelit

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

Menneiden vuosien varrelle mahtuu monenlaisia turpakäräjiä ja päätimme listata niistä omat 20 suosikkiamme.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Taistelupelien suosio on laskenut arcade-aikojen huipustaan, mutta viime vuosina lajityyppi on herännyt uuteen kukoistukseen. Toimituksessa turpasauna on aina ollut suosittua, joten päätimme niputtaa 20 genren iskevintä edustajaa yhteen listaan.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

20. WWE Smackdown vs Raw 2006
PS2, PSP / 2005
Painipelejä on julkaistu tasaista tahtia ja ne ovat saaneet paljon kritiikkiä uudistusten puutteista. Kaikki sai alkunsa kun Smackdown vs Raw julkaistiin 2004, mutta vasta jatko-osa määritti sarjan kehityksen suunnan. Peli oli PS2:lla hyvännäköinen ja painijoiden liikkeet olivat sulavia. Ottelijoilla oli ensimmäistä kertaa kestävyys, joka pakotti välillä huilaamaan. Erilaisia heittoja oli runsaasti ja alkunsa saivat myös General Manager -moodi sekä painikehien draamaan keskittyvä Story mode.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20
Tämä on mainos:

19. International Karate +
Commodore 64 / 1987
IK+ oli yksi pelihistorian ensimmäisiä taistelupelejä, kun se saapui 1980-luvun lopulla kotitietoko-neille. Se tarjosi kolmen karatekan yhtäaikaista taistelua, ja nujakoimaan pystyi yksin tai kaverin kanssa, jolloin tekoäly ohjasi muita taistelijoita. Matseissa korostettiin lyöntien ja potkujen etäisyyksiä, joten lähellä olevaan vastustajaan ei osunut pitkälle ulottuvalla hyppypotkulla. Vaikeusaste oli sidottu teemaan hyvin, sillä karateka sai edetessään yhä korkeampia vyöarvoja ja kovempia vastustajia.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

18. Bushido Blade
Playstation / 1998
PS1:lle 1990-luvun lopulla julkaistu Bushido Blade jäi mieleen erikoisena taistelupelinä. Otteluissa ei ollut aikarajoituksia, ja hahmoilta puuttuivat täysin kaikenlaiset elämä-mittarit. Lisäksi heidät pystyi aseistamaan erilaisilla miekoilla, moukarilla tai vaikka naginatalla. Pelin idea oli, että aseet ovat tappavia ja taistot ratkesivat ensimmäiseen päähän tai torsoon osuneeseen iskuun. Jos osuma tuli raajaan, ottelija joutui taistelemaan kyykistyneenä tai heiluttamaan miekkaansa yhdellä kädellä.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20
Tämä on mainos:

17. Power Stone 2
Arcade, Dreamcast / 2000
Power Stone oli Capcomin mielenkiintoinen kokeilu rikkoa perinteitä sijoittamalla taistelu 2D-ympäristöstä värikkäille kolmiulotteisille areenoille. Näissä riitti sitten jos jonkinmoista rikkoutuvaa esinettä, eikä aseista ja ansoista totisesti ollut puutetta. Sisällön suhteen ykkösosa oli kuitenkin melko vaatimaton, mutta onneksi ongelma korjautui yli odotusten puolitoista vuotta myöhemmin ilmestyneessä Power Stone 2:ssa.
Jatko-osan kentät olivat entistä suurempia ja taisteluihin mahtui nyt samanaikaisesti neljä pelaajaa, mikä nosti hauskanpidon aivan uusiin sfääreihin. Taistelut olivat järjestään vauhdikkaita ja jännittäviä, eikä ohjaimesta malttanut millään luopua pitkienkään peli-iltojen päätteeksi. Power Stone 2 oli yksi Dreamcastin viihdyttävimpiä moninpelejä, ja vain harva neljän pelaajan taistelupeli on onnistunut tavoittamaan sen jälkeen saman fiiliksen.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

16. Fight Night Champion
Playstation 3, Xbox 360 / 2011
Nyrkkeilypelien tarjonta on vuosien mittaan ollut varsin ankeaa, ja mikäli Punch Out! -pelejä ei lasketa mukaan, on niitä kaipaavien täytynyt tyytyä lähinnä EA:n pelisarjaan. Fight Night petrasi onneksi jokaisen osan myötä, ja vuonna 2011 julkaistua Championia voi pitää sarjan huipentumana. Sarjan tunnusmerkkinä oli lyömistä ohjaava oikea tatti, joka toi mieleen NHL:n Skill Stickin. Osa lyönneistä vaati melkoisia kiepautuksia, mutta FNC:ssa ne onnistuivat yksinkertaisilla liikkeillä. Lisäksi torjunnalle ja väistölle olivat omat nappinsa, joten pelaamaan pystyi iskut vastaanottavana mörssärinä, tai sitten voimakkaat koukut väistelevänä akrobaattina. Toivottavasti sarja saa vielä joskus jatkoa.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

15. Mortal Kombat
PC, Playstation 3, PS Vita, Xbox 360 / 2011
Videopeliväkivallan pioneerisarja palasi vuonna 2011 juurilleen, mutta toi mukanaan myös pari uudistusta. Taisteluissa ladattiin erikoismittaria, jonka avulla pystyi tekemään tehokkaan erikoisliikkeen, keskeyttämään vastustajan liikesarjan tai katkomaan tämän luut tehokkaalla X-ray-hyökkäyksellä. Lopetusliikkeet taas tutusti hipoivat huvittavuutta kaikessa groteskiudessaan. Pelillisesti uusi Mortal Kombat keskittyi oikea-aikaisiin hyökkäyksiin ja puolustajan aukkojen havaitsemiseen. Iskusarjan onnistui keskeyttämään vain hyvillä reflekseillä ja erikoismittaria tyhjentämällä. Tämä teki taisteluista mielenkiintoisia ja intensiivisiä kyttäysleikkejä, kun molemmat yrittivät iskeä sarjan aloittavan iskun perille sekunnin murto-osaa aikaisemmin.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

14. Guilty Gear XX
Arcade, Playstation 2, Xbox / 2002
Guilty Gear XX (tai X2) ilmestyi Japanissa 2002, mutta Eurooppaan se saapui PS2:n ja Xboxin omistajien iloksi vasta #Reload-version myötä 2004. Peli painotti aggressiivisuutta, sillä hahmoilla oli Tension-mittari, joka täyttyi hyökkäyksillä ja vastustajaa kohti liikkumalla. Vastaavasti se tyhjeni torjumalla ja perääntymällä. Järjestelmä oli äärimmäisen vaativa, mutta upeita animaatioita kelpasi katsella.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

13. King of Fighters XIII
Arcade, PC, Playstation 3, Xbox 360 / 2010
King of Fighters ei ole vuosien saatossa saanut yhtä lailla huomiota kuin Street Fighterit, mutta se on silti erinomainen taistelupelisarja, josta löytyy mielenkiintoisia piirteitä. Hahmot pystyvät esimerkiksi tekemään neljän tyyppisiä hyppyjä, joiden hallinta on tärkeää otteluiden voittamiseen. Useat hyökkäykset lähtevät liikkeelle yhdellä tai kahdella pienellä hypyllä, joista jatketaan tavallisiin iskuihin. XIII mahdollisti näppäräsormiset pelaajat tekemään entistä pitempiä ja monimutkaisempia iskusarjoja. Ei liene yllätys, että arcade-tikku on pelin suhteen pakkohankinta.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

12. Street Fighter Alpha 3
Arcade, Playstation / 1998
Street Fighter Alpha 3 jäi mieleen muun muassa erilaisten ohjaustapojen ansiosta. Pelaajat pystyivät valitsemaan kolmesta erilaisesta ohjaustyypistä, jotka vaikuttivat suoraan taistelijoiden liikkeisiin. Tyypit olivat A-ISM, X-ISM ja V-ISM. Näistä X oli luonteeltaan yksinkertaisin ja se antoi pienen bonuksen iskujen voimaan. A-tyyli puolestaan muistutti Alpha-sarjan aikaisempia osia, ja V-tyyli oli eräänlainen hybridi näiden kahden välillä. Alpha 3 esitteli myös torjuntavoimaa kuvaavan mittarin, joka väheni jokaisen torjutun iskun myötä. Peli julkaistiin lukuisille alustoille, mutta sen parhaana versiona voi pitää PSP:lle julkaistua Street Fighter Alpha 3 Maxia. Se sisälsi yhteensä 37 hahmoa, minkä lisäksi se oli erittäin uskollinen käännös kolikkopelille. Se on edelleen hankkimisen arvoinen peli, mikäli omistaa Sonyn vanhemman käsikonsolin.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

11. Samurai Showdown III
NeoGeo, Playstation, Saturn / 1995
Samurai Showdown III julkaistiin 1990-luvun puolessa välissä, ja se uudisti reilusti SNK:n pelisarjaa. Jokaisesta taistelijasta pystyi nyt valitsemaan kahdesta erilaisesta versiosta, joilla kummallakin oli omat liikkeensä. Slash-versiot muistuttivat edellisistä osista tuttuja taistelijoita, kun taas Bust-versiot olivat näiden demonisia ilmentymiä. Molemmat tarjosivat sopivan erilaisen pelikokemuksen, vaikka graafisesti eron näki lähinnä erivärisistä vaatteista. Samurai Showdown III oli kaikin puolin tasapainoinen ja viihdyttävä mätkintäpeli, johon voi palata helposti Nintedon eShop tai Sonyn PS Store -versioilla.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

10. Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes
Arcade, Dreamcast / 2000
Marvel vs. Capcom 2 asetti vastakkain kaksi kovaa taistelijaporukkaa. Marvelin supersankarit ja Street Fighterin katutappelijat ottivat yhteen pelissä, josta löytyi yli 50 hahmon lisäksi myös kolme vastaan kolme -tyyppiset ottelut. Ryhmämätössä pystyi vaihtamaan hahmoja lennossa, ja yhden sai kutsuttua väliaikaisesti kentälle iskemään erikoishyökkäyksen. Vastustajan pystyi myös pakottamaan vaihtamaan hahmoa potkaisemalla taistelijan erikoisiskulla ulos ruudusta. Peli on myöhemmin ilmestynyt lähes kaikille moderneille alustoille.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

9. Super Smash Bros. Brawl
Wii / 2008
Valtavan suositun Meleen jälkeen uutta SSB:tä odotettiin Wiille kuin kuuta nousevaa. Odotukset nousivat lopulta liian korkeiksi, sillä vaikka Brawl oli loistava taistelupeli, ei se vakuuttanut kaikkia vanhoja faneja. Saa nähdä käykö sama myös loppuvuodesta saapuvalle Wii U -versiolle?

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

8. Virtua Fighter 4
Arcade, Playstation 2 / 2002
Vuosituhannen alussa julkaistu Virtua Fighter 4 oli järisyttävän hyvä peli. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun sarja ilmestyi muulla kuin Segan konsolilla. Kolikkopelistä paranneltu versio saapui Playstation 2:lle, ja se oli varustettu todella yksityiskohtaisilla hahmoilla ja sulavilla liikkeillä. Ohjaustuntuma oli sen sijaan aikaisempaa yksinkertaisempi, mikä teki ennen kovin armottomasta pelistä aloittelijaystävällisemmän. Sarjan ensikertalaiset olivat innoissaan uudesta pelitilasta, jossa pystyi harjoittelemaan pelin niksejä. Etenkin erilaisten iskusarjojen opetteleminen oli menestyksen kannalta tärkeää. Suuria muutoksia nähtiin myös väistöissä, sillä sille pyhitetty nappi poistettiin ja ajoitusten tärkeyttä korostettiin. Virtua Fighter 4 on ehdottomasti Playstation 2:n taistelupelien aatelia.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

7. Dead or Alive 4
Xbox 360 / 2005
Team Ninjan Dead or Alive iski pelihalleihin 1996 ja vuotta myö-hemmin konsoleille. Peli lainasi paljon Virtua Fighterista, mutta erottautui mainiolla kivi-paperi-sakset tai heitto-vastaisku-suo-jaus-mekaniikalla. Sarja on kehittynyt ajan kuluessa reilusti siitäkin huolimatta, että kehittäjien pakkomielle naishahmojen rintojen ylenpalttiseen mallintamiseen on ollut hämmentävää. Sarjan kohokohta nähtiin Xbox 360:n myötä. Hyppäys kolmosesta oli merkittävä, sillä grafiikka oli kerrassaan upeaa, ohjaus toimi mainiosti Xbox 360:n padin ansiosta ja nettipeli Xbox Livessä oli hervottoman hauskaa.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

6. Ultimate Mortal Kombat 3
Arcade, SNES, Mega Drive / 2005
Monet taistelupelien sarjat ovat kärsineet suosion lypsämisestä. Mortal Kombatin kanssa asiaa todistettiin erityisesti 1990-luvulla, jolloin uusia osia tuotettiin todella kyynisellä tahdilla. Silti tällöin ilmestyi myös monia klassikkoja, joista yksi suurimpia suosikkeja oli Mortal Kombat 3:n Ultimate-versio. Ohjaus oli kolmannessa osassa viilattu tappiin, ja liikkeitä oli hurja määrä. Murhaavien Fatality-liikkeiden lisäksi piti hallita myös hupaisat Animality ja Babality -lopetukset. Näitä harjoiteltiinkin sitten pelilehtien kera usein yömyöhään, jotta kavereita vastaan pääsi pätemään. Ultimate Mortal Kombat 3 piti sisällään myös suurimman hahmokokoelman kuin missään vastaavassa taistelupelissä tuolloin. Vanhat suosikit olivat tietysti mukana, mutta kolmas osa ja Ultimate esittelivät monia uusia naamoja, jotka ovat jääneet sarjaan pysyvästi.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

5. Killer Instinct
Arcade, SNES / 1994
Raren kehittämä Killer Instinct jäi 1990-luvulla sekä Street Fighterin että Mortal Kombatin varjoon, vaikka se lainasi onnistuneesti molempien sarjojen ideoita. Siitä löytyivät muun muassa lopetusliikkeet, vaikka ne eivät yltäneetkään raakuudessa Mortal Kombatin tasolle. Pelissä oli monia aikaansa edellä olevia piirteitä, kuten automaattisesti aktivoituvat kombot, iskusarjojen keskeytyksen mahdollistavat liikkeet sekä erikoinen kaksinkertainen elämämittari, joka käytännössä korvasi perinteiset erät. KI oli parhaimmillaan kolikkopelihalleissa, mutta kotipelaajat pääsivät nauttimaan siitä aikanaan myös Super Nintendolla.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

4. Tekken 3
Arcade, Playstation / 1997
Tekken 3 oli sarjan peli, joka löi sen lopullisesti läpi. Aikanaan vakuuttava ulkoasu yhdistettynä tasapainoiseen ja monipuoliseen hahmokaartiin takasi räjähtävää viihdettä tuntikausiksi. Ohjausjärjestelmä oli loogisuudessaan nerokas, sillä jokainen neljästä napista ohjasi yhtä raajaa. Niinpä liikkeiden opetteleminen ja hahmottaminen kävivät helposti.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

3. Super Smash Bros. Melee
Gamecube / 2001
Kun Nintendo 64 oli suunnitteluvaiheessa, sai Kirbyn luoja Masahiro Sakurai idean. Mitä jos kokoaisi Nintendon supertähdet yhteen peliin ja pistäisi nämä pieksemään toisensa muusiksi? Kokeiluluontoinen ja pienellä budjetilla kyhätty Super Smash Bros. oli yllätyshitti, mutta jatko-osa Melee räjäytti potin täysin Gamecubella. Siitä muodostui konsolin myydyin peli, ja se on edelleen todella suosittu turnauspiireissä. Eikä syyttä. Meleen viihdearvo on huipussaan, sillä se on ihailtavan yksinkertainen ensikertalaiselle, mutta täynnä pieniä nyansseja, joiden hallitsemiseen vaaditaan kymmeniä ellei satoja tunteja harjoittelua.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

2. Soul Calibur
Arcade, Dreamcast / 1998
"Welcome back to the stage of history", kajahti Soul Caliburin hahmonvalintaruudussa. Mahtipontisesta selostajasta muodostui nopeasti yksi sarjan tunnusmerkeistä, joihin kuuluivat tietysti myös erilaisilla aseilla varustautuneet taistelijat. Soul Edgen jatko-osa kasvatti hahmokaartia vain kahdella, nunchakuilla käyttävällä Maxilla ja erikoista miekan sekä ruoskan yhdistelmää heiluttavalla Ivyllä. Suurin uudistus oli kuitenkin uusi kahdeksan suunnan liikejärjestelmä, mikä mahdollisti väistöt syvyyssuunnassa huomattavasti monipuolisemmin kuin monissa muissa sen ajan taistelupeleissä. Vuonna 1999 Dreamcastille saapunut käännös oli harvinaisesti näyttävämpi kuin alkuperäinen kolikkopeliversio. Kotikonsoliversio oli huikea paketti ja se loikkasi kertaheitolla yhdeksi kautta aikain parhaimmaksi taistelupeliksi.

Taistelupelien aatelia - Gamereactor Top-20

1. Ultra Street Fighter IV
PC, Playstation 3, Xbox 360 / 2014
Taistelupelien historiaan on mahtunut runsaassa kahdessa vuosikymmenessä valtava valikoima huippupelejä. Asia tuli toimituksessa esille kouriintuntuvasti listaa tehdessä, sillä yksimielisiä valintoja todellakaan ollut monia. Listaa kyhättiin aluksi yksi peli per sarja -periaatteella, mutta se ei pitkään pitänyt, kun pelisarjojen monet eri versiot ja päitykset laskettiin mukaan. On siten harvinaisen selvää, että todella moni edellä mainituista listan ehdokkaista olisi voinut helposti napata ykkössijan. Yksi oli kuitenkin valittava. Lopulta korkeimmalle sijalle oli nousi Capcomin legendaarinen Street Fighter IV ja sen tuorein ja täydellisin inkarnaatio Ultra Street Fighter IV.

Ultra on yksinkertaisesti täysivaltaisin taistelupelikokemus, minkä kanssa on vuosien mittaan saanut painia. Siinä yhdistyvät saumattomasti timantin kova ohjattavuus, äärimmäisen syvällinen taitotaso ja puhdas kilpailullinen hurmos. Ultra on Street Fighter IV:n jo kolmas täysimittainen päivitysjulkaisu, ja se näkyy. Hahmokokoelma on tuplaantunut (nyt 44), mutta myös pelitasapainoa on viritetty äärimmilleen fanien palautetta kuunnellen. Lisäksi uudet mekaniikat ja pelimuodot ovat taanneet, että tuoreita kujeita riittää myös veteraaneille. Tästä eivät turpakäräjät paljoa parane! Tai ehkä sittenkin. Onhan Capcomilla kiikarissa jo uudet pelikonsolit. Toivottavasti Yoshinori Ono ja kumppanit rakentavat fiksusti kokemuksen päälle, mutta onnistuvat luomaan Street Fighter V:stä jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Taistelupelien uskolliset fanit eivät ansaitse yhtään vähempää.



Ladataan seuraavaa sisältöä