Suomi
Gamereactor
artikkelit
Cities: Skylines

10 vinkkiä Cities: Skylinesin kunnianhimoisille pormestareille

Näiden vinkkien avulla saat ratkottua suurten kaupunkien vakavimmat ongelmat.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin kansainvälisen toimituksen väki pykää kilpaa yhä kunnianhimoisempia kaupunkeja. Tässä Norjan toimituksessa työskentelevän Mortenin kymmenen vinkkiä aloitteleville ja vähän edistyneemmillekin pormestareille.

1. Hyödynnä uudelleensijoittamista tehokkaasti

Yksi Cities: Skylinesin kätevimmistä piirteistä on mahdollisuus siirtää julkisia rakennuksia kuten kouluja, poliisilaitoksia, sairaaloita tai paloasemia. Hautausmaat täytyy tyhjentää ennen kuin ne voi siirtää, mutta muutoin rakennuksia voi siirrellä mielensä mukaan. Tämä ei ole ilmaista, mutta se on silti huomattavasti halvempaa kuin vanhojen tönöjen purkaminen ja uusien pystyttäminen. Rakennusten siirtäminen on näppärää esimerkiksi silloin kun haluaa päivittää tiet astetta paremmiksi. Peli ei nimittäin näytä jyrää julkisille rakennuksille, jos nämä sattuvat olemaan tien vieressä. Niinpä ne saattavat estää ajoittain infrastruktuurin kehittämisen. Syitä rakennusten siirtoon voi olla toki muitakin. Ehkä toisella puolella kaupunkia tarvitaan kipeämmin paloasemaa tai palolaitosta?

Cities: SkylinesCities: Skylines
Mielensä muuttaminen on etuoikeus, joten sitä kannattaa hyödyntää.
Tämä on mainos:

2. Jos peruspeli ei miellytä, niin tarkasta runsas valikoima erilaisia modeja

Steamworksin ja modien tukeminen on ollut todellinen neronleimaus Colossal Orderin osalta. Niitä oli runsaasti tarjolla jo muutama päivä pelin julkaisun jälkeen, eikä julkaisutahti näytä paljoakaan laantuneen. Pelaajat ovat luoneet jo valtavan arsenaalin uusia rakennuksia, karttoja ja erilaisia elämää helpottavia lisäosia. Steamworksin arvostelujärjestelmän avulla jyvät erottaa hyvin akanoista, ja laadukkaita tuotoksia näytetään julkaisevan tasaista tahtia. Omissa kaupungeissani on ollut poikkeuksetta Seattlen korkea Space Needle -torni ja Ikea. Toisia suosikkejani ovat esimerkiksi automaattisesti puretuista rakennuksista rojun siivoava modi sekä yksisuuntaisten katujen kulkusuunnan osoittavat nuolet.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Innokkaat fanit takaavat sen, että uusia hienoja rakennuksia nähdään todennäköisesti vielä pitkään julkaisun jälkeen.

3. Muista joukkoliikenteen voima

Tämä on mainos:

Liikenneruuhkien välttäminen on yksi pelin suurimmista haasteista, mutta asiaan löytyy yksinkertainen ratkaisu. Asukkaille kannattaa tarjota mahdollisuus hyödyntää joukkoliikennettä. Pienissä kaupungeissa tämä ei ole vielä elintärkeää, mutta suurempien kohdalla se on välttämätöntä. Raskaiden ajoneuvojen ajokielto kaupungin keskustan läpi on myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Toki rekat joutuvat ajamaan hieman pidemmän reitin, mutta toisaalta asukkaat kiittävät pormestaria saasteiden vähenemisestä.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Tämä kaupunki kaipaa kipeästi vaihtoehtoisia liikennemuotoja.
HQ

4. Älä pysäytä peliä turhaan (paria poikkeusta lukuun ottamatta)

Pelin voi halutessaan pysäyttää täysin, mutta mielestäni tähän ei ole useinkaan mitään syytä. Neuvoisin pikemminkin pitämään simulaation rullaamassa lähes koko ajan. Tätä kautta rahaa virtaa jatkuvasti kaupungin kassaan. On kuitenkin pari poikkeusta, jolloin pelin jäädyttäminen on suotavaa. Tämä kannattaa tehdä silloin, kun häärää täysin perusasioiden kuten vaikkapa veden ja sähkön parissa. Näiden katkeaminen joistain kaupunginosista aiheuttaa varmasti kaaoksen. Muutoin virtuaalisten asukkaiden kannattaa jatkaa elämäänsä. On miellyttävää askarrella suuremman projektin parissa ja huomata sen jälkeen rahavarantojen vain kasvaneen entisestään.

Cities: Skylines
Häärätessäni tämän majesteettisen liittymän kanssa kaupunkini kassaan napsahti lähes puolen miljoonan verran lisää tuohta.

5. Hyödynnä budjettia tehokkaasti

Rahojen hyödyntäminen on tällaisissa peleissä erittäin tärkeää, ja yksi tehokas keino käyttää pennoset tehokkaasti löytyy budjetin säätämisestä. Valitettavasti useat pelaajat saattavat ohittaa tämän seikan kokonaan, mikä on erittäin harmillista. Havainnollistan asiaa esimerkiksi koulujen avulla. Niihin mahtuu paljon enemmän oppilaita, mikäli niille antaa enemmän rahaa. Tämä osoittautuu usein yhtä tehokkaaksi kuin uusien rakentaminen, joten se säästää tilaa. Kannattaa tarkastaa ajoittain koulujen kattama alue. Jos suurin osa kaupungista jää niiden vaikutusalueelle ja tiet ovat vihreät, niin silloin on halvempaa vain nostaa niiden budjettia uusien opinahjojen rakentamisen sijaan. Luonnollisesti kaupungin laajenemisen myötä lisää täytyy rakentaa jossain vaiheessa.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Anna rahan puhua.

6. Saasteilta ei voi välttyä

Ympäristönsuojelu on hieno asia, mutta valitettavasti nykyiset yhteiskunnat tuottavat edelleen rutkasti saasteita. Tämä näkyy myös Cities: Skylines -pelissä, joka on loppujen lopuksi simulaattori. Tästä syystä kaunpungeissa on aina jonkin verran saasteita ja asian kanssa on vain opittava elämään. Etenkin aloituksessa on pakko hyväksyä hieman enemmän savusumun tuottamia haittoja, sillä teollisuus- ja asumisalueita ei voi sijoittaa liian kauas toisistaan. Kaupungin kasvaessa tarjoutuu erilaisia vaihtoehtoja saasteiden tuottamien haittojen vähentämiseksi, eikä kannata unohtaa myöskään uudelleenkaavoitusta. Kukaan ei pakota pitämään alussa luotuja teollisuusalueita sellaisina ikuisesti.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Tuotteiden valmistamisella on aina hintansa.

7. Tee suunnitelmia, mutta pidä ne kohtuullisina

On erittäin houkuttelevaa aktivoida modi, jonka ansiosta kaupungin kirstut ovat aina täynnä. Tämä mahdollistaa niin sanottujen täydellisten kaupunkien luomisen, joissa tieverkko ja palvelut ovat parhaalla mahdollisella tasolla. Oman kokemukseni mukaan tällaiset ajatusleikit toimivat parhaiten juuri oman pääkopan sisällä, eikä niiden toteuttaminen pelissä ole yhtä hauskaa. Se saattaa muuttua pahimmassa tapauksessa jopa tylsäksi puurtamiseksi, eikä kaupungeilla ole minkäänlaista omaa luonnetta. Toki omia kaupunkeja kannattaa ja pitääkin suunnitella, mutta on paljon hauskempaa tehdä se pelin omilla ehdoilla vaihe kerrallaan. Oikeat kaupungit rakentuvat alueittain ja tämän ansiosta niillä on oma luonteensa. Sama pätee myös tässä pelissä, ja tällä tavalla kaupungeista tulee realistisemman tuntuisia. Alueiden uudelleenkaavoittaminen tai tönöjen purkaminen ei tarkoita epäonnistumista suunnittelussa, vaan se on pikemminkin luonnollinen osa niiden elinkaarta.

Cities: Skylines
Seuraavaksi suunnitelmissani on päivittää tyhjät alueet halvoilla asunnoilla. Tämä antaa luomukselleni oikeaa suurkaupunkia kuvaavan ilmeen.

8. Katso esimerkkejä oikeista kaupungeista

Omien ideoiden kokeileminen kaupungin rakentamisessa on hauskaa, mutta ei myöskään kannata unohtaa oikean maailman tarjoamia oppeja. Maapallo pursuaa erikokoisia ja -näköisiä kaupunkeja, ja jokaisella on omanlaisensa infrastruktuuri. On yllättävän hauskaa käynnistää vaikkapa Google Maps ja katsoa mallia oikeista kaupungeista. Osa niiden ratkaisuista saattaa istua hienosti juuri sinun kaupunkiisi.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Vasemmalla: Oslossa sijaitseva Sinsenkryssetin risteys. Oikealla: Sama omassa kaupungissani.
HQ

9. Liikenneympyrän pitäisi todellakin olla liikenneympyrä

Yhdysvaltalaiset törmäävät harvemmin liikenneympyröihin, mutta me eurooppalaiset tiedämme miten käteviä ne oikeasti olevat. Niiden avulla liikenteen solmut aukeavat näppärästi ja usein ruuhkien vähentäminen onnistuu korvaamalla perinteinen valoristeys liikenneympyrällä. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kyseessä on todellakin aito liikenneympyrä. Tämä tarkoittaa yksisuuntaista katua, jossa ei ole liikennevaloja. Muutoin tuloksena on hirvittävä ja kaoottinen pullonkaula. Näitä eurooppalaisten suosimia ihania ympyröitä kannattaa hyödyntää etenkin valtateiden läheisyydessä.

Cities: Skylines
Liikenneympyröiden läheisyydessä ei esiinny samanlaisia ruuhkia kuin liikennevaloilla varustetuissa risteyksissä.

10. Älä vain laajenna, vaan muista myös uudistaa tehokkaasti

Jos et ole kaikki vaikutukset huomioon ottava pilkuntarkka suunnittelija, on hyvin todennäköistä että jotkin alkuvaiheessa rakentamasi alueet kaipaavat myöhemmin hieman uudistamista. Ehkä alun perin pieniksi suunnittelemasi kadut kytkevät nyt muut alueet toisiinsa? Tai ehkä ensimmäisen paloaseman sijainti ei olekaan enää paras mahdollinen? Entä pitäisiköhän bussireitit sulauttaa osaksi koko kaupungin laajuista järjestelmää? Hyvä pormestari tietää, milloin uudistuksia tarvitaan eikä hän epäröi toteuttaa niitä.

Cities: Skylines
En suuntaa seuraavalle saarelle ennen kuin "Old Town" toimii hyvin öljytyn kellokoneiston tavoin.
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä