Suomi
Gamereactor
artikkelit

Save: Batman

Lepakkomiehen 8-bittinen seikkailu oli haastava ja samalla palkitseva kokemus.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Batmanin seikkailuista tulee ensimmäisenä mieleen Rocksteadyn loistavan Arkham-sarjan tuotokset. Viittaritari tavattiin kuitenkin videopeleissä jo paljon aikaisemmin, sillä vuonna 1990 nähtiin 8-bittisellä Nintendolla loistava tasoloikka.

Tämän nimi oli lyhykäisyydessään Batman, ja se pohjautui erittäin löyhästi Tim Burtonin edellisenä vuonna julkaisemaan elokuvaan. Yhteyden rainaan näki lähinnä välivideoista ja loppuvastuksesta. Jälkeenpäin mietittynä pelin on selvästi haluttu ainoastaan ratsastavan hittileffan maineella ja tätä kautta kasvattavan kokonaismyyntejä. Toki pelin tasot pohjautuivat osittain myös elokuvaan, mutta esimerkiksi Acmen kemikaalitehdas sähköansoineen ja robotteineen oli kyllä kaukana Burtonin visiosta. Samaten välipomot eivät auenneet leffan perusteella, mutta ne olivat sentään tuttuja sarjakuvia lukeneille. Mutta eihän tällaisia asioita pienenä poikana osannut edes ajatella. Meno oli kuitenkin niin hauskaa, että putkitelevision edessä tuli kökötettyä tunti jos toinenkin.

Peli oli käytännössä toimintaa painottava tasoloikka, jossa pelaajan sormet pistettiin koetukselle. Yhtenä keskeisenä elementtinä olivat loikat seinien kautta. Lepakkomies pystyi hyppimään seinästä seinään, mikäli napin painalluksen ajoitti täysin oikein. Tämän avulla pystyi löytämään piilotettuja oikoteitä, joiden avulla vältti kiperimmät tilanteet. Rytmin oli paras osua kohdalleen, sillä yksikin väärä painallus saattoi tietää kuolemaa tai paluuta kauas taaksepäin. Tasot olivat myös täynnä vastustajia, mutta näitä ei ollut kovinkaan montaa sorttia. Lisäksi voi miettiä sitä, miten liekinheittimillä varustetut janarit oikein liittyvät Batmaniin. Joka tapauksessa vihulaisille jaettiin oikeutta joko nyrkeillä tai sitten Lepakkomiehen erikoisaseilla, kuten bumerangilla ja omalaatuisella sirkkelinterää muistuttavalla kapistuksella. Nämä kuitenkin kuluttivat ammusvarastoja. Bumerangi vei vähiten pateja, kun taas yhden sirkkelin heittäminen vähensi varastoa heti useamman ammuksen verran. Panoksia sai lisää kukistamalla vastustajia. Tässä vaiheessa voidaan miettiä myös sitä, poikkesiko synkkä sankari pelissä kaavastaan olla tappamatta ketään. On hankala sanoa sitä, kuolivatko viholliset Batmanin nyrkkeihin ja varusteisiin, sillä kaikki katosivat tuliefektin saattelemina.

Batman oli aikansa näyttävimpiä pelejä, sillä sen animaatiot olivat sulavia ja rytmikkäät kappaleet elivät pitkään korvamatoina. Peli oli myös yllättävän haastava ja läpäisemiseen vaadittiin taitoa ja kärsivällisyyttä.

Tämä on mainos:
Save: BatmanSave: BatmanSave: Batman
Save: Batman
Mikäli osasi hyödyntää Lepakkomiehen seinähyppyjä ja hoksasi tekijöiden piilottamat salaiset etenemireitit, pystyi välttämään monta kiperää kohtaa. Kuten vaikkapa kuvassa.


Ladataan seuraavaa sisältöä