Suomi
Gamereactor
artikkelit
The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher: Järven neito (kirja)

Noiturin saaga päättyy eeppisen sekaviin tunnelmiin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viides romaani noituri Geralt Rivialaisen maailmasta jatkaa siitä, mihin edellinen Pääskytorni jäi. Kronologisessa järjestyksessä Järven neito on kuitenkin jo seitsemäs julkaistu noituriteos. Se on myös sivumäärältään mittavin, ja tarinaltaan pirstaleisin Andrzej Sapkowskin kirja tähän asti.

Kouralliseen romaaneja ripoteltu pitkä ja harras tarina sisältää huomattavan paljon erilaisia sivupolkuja ja henkilöhahmoja. Tämän vuoksi viimeinen kirja menee käytännössä kokonaan lankojen yhteen punomiseen. Sapkowski yrittää teoksen alkupuoliskolla sitoa irrallisia tarinoita yhteen erilaisten takautumien, takautumien takautumien ja löyhien kehyskertomusten avulla. Viimeisessä kolmanneksessa kirjailija on ilmeisesti luovuttanut, joten kirjan lopetus tykittää toinen toistaan seuraavia pikkutarinoita pysähtymättä miettimään niiden välistä sidosteisuutta kuin vasta aivan viimeisillä sivuilla.

Kaikesta edellä kerrotusta on helppo päätellä, että Järven neito on erittäin pirstaleinen teos. Lukukokemus on nautinnollisin silloin, kun unohtaa asioiden väliset (mahdolliset) yhteydet. Huomio kannattaa keskittää nauttimaan ainoastaan juuri sillä hetkellä käynnissä olevien tapahtumien lukemisesta. Pikkuruisten sivupolkujen ja toinen toistaan seuraavien henkilöhahmojen ylenmääräinen runsaus aiheuttaa erikoisen ongelman. Väitän tuntevani noiturin tarinan varsin hyvin niin kirjojen kuin pelienkin osalta. Siitä huolimatta en osaisi kuvailla Sapkowskin romaanisarjan tarinaa kuin pääpiirteittäin, ja silloinkin vain hyvin hämärästi. Mies on epäilemättä suuri tarinankertoja, mutta tuhansien sivujen mitalle jakautuva eeppinen saaga ei selvästikään ollut hänen alaansa. Ei siis ole ihme, että Sapkowskin kynästä lähteneet parhaat noiturikirjat ovat nimenomaan novellikokoelmia.

Sekametelisoppamaisesta esitystavasta huolimatta jonkinlaisia rakenteita on mahdollista hahmottaa. Alkupuolisko Järven neitosta etenee pääasiassa elävän dialogin voimin. Vastaavasti toinen puolisko tekee täsmälleen päinvastoin eli toimintaa ja verenvuodatusta piisaa enemmän kuin kahdessa edellisessä kirjassa yhteensä. Syy tällaiseen selkeään kahtiajakoon on varmaankin se, että loppukahinan pohjustuksen jälkeen täytyy se rytinä vielä kokeakin.

Tämä on mainos:

Henkilöhahmot ovat tavanneet kehittyä Sapkowskin kirjoissa hyvin vähän, jos ollenkaan. Romaanin jälkipuoliskolla tähänkin tulee muutos, sillä melkein kaikki ajan kuluessa mukaan tarttuneet hahmot kehittyvät ainakin hieman. Lopulta painopiste siirtyy odotetusti noituri Geraltiin, velho Yenneferiin, ottotytär Ciriin ja aina yhtä suurisuiseen trubaduuri Valvattiin. Laskiessaan kirjan käsistään yöpöydälle takakansi ylöspäin on olo lähinnä hämmentynyt. Loppuratkaisu on toisaalta selkeä, mutta samaan aikaan hyvin hämärä. CD Projekt -studion The Witcher 3 teki merkittävästi paremman työn oman saagansa lopetuksen kanssa Blood and Wine -lisäosassa.

Kokonaisuutena Järven neito on tarpeellinen ja viihdyttävä romaanisarjan päätösosa. Lukukokemuksesta nauttiminen edellyttää tekstin ottamista sellaisenaan, tapahtumien välisiä suhteita pohtimatta. Sapkowskin kirjat tulevat säilymään kirjahyllyni kunniapaikalla vuosikausien ajan. Täyttä kymppiä ei kokonaisuudelle missään nimessä voi antaa: kirjailijalla ei selvästikään ollut eväitä hallita näin valtavaksi paisuvaa kokonaisuutta. Sapkowskin kyky luoda mielenkiintoisia henkilöhahmoja, fantastisia maailmoja ja tietysti hänen kykynsä kertoa mukaansatempaavia tarinoita ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa.

Andrzej Sapkowskin suomennetut Noituri-kirjat:

Novellikokoelmat:
Viimeinen toivomus, s. 333, WSOY 2010
Kohtalon miekka, s. 404, WSOY 2011

Tämä on mainos:

Romaanit:
Haltiain verta, s. 358, WSOY 2012
Halveksunnan aika, s. 388, WSOY 2013
Tulikaste, s. 398, WSOY 2014
Pääskytorni, s. 530, WSOY 2015
Järven neito, s. 647, WSOY 2016

The Witcher 3: Wild Hunt
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä