Suomi
Gamereactor
artikkelit
Ridge Racer Unbounded

Ridge Racer Unbounded: Nousevan auringon Härmä

Tai miten tehdään Ridge Racer.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Vielä jokunen vuosikymmen sitten japanilaiset pelitalot hallitsivat suurta osaa kansainvälisistä pelimarkkinoista innovatiivisilla ja vimpan päälle toteutetuilla peleillään. Nousevan auringon maasta löytyi niin tolkuttoman eeppisiä roolipelejä kuin sata lasissa paahtavia toiminta- ja autopelejä. Yksi kestosuosikki monien joukossa oli Namcon Riiiiidge Racer. Vaikka oikean auton ajotuntumasta ei ollut tietoakaan, puolen minuutin mittaiset sivuluisut kylki edellä näyttävissä maisemissa innostivat monet kaatamaan kolikkonsa ensin 1993 arcade-hallien pelikoneisiin ja myöhemmin pelikaupan tiskille konsoliversioiden ostoa varten.

Ridge Racer Unbounded

Häkellyttävät (laskentatavasta riippuen) 20 ridgeraceria myöhemmin sarjasta on aika jättänyt ja entispäivien puhti kadoksissa. Ratkaisuksi tähän - monien muiden jämähtäneiden pelisarjojen tavoin - kehitysvastuu on siirretty pois Japanista. Ridge Racerin uutukaisen, Unboundedin, tapauksessa vastuu ja kunnia lankesi helsinkiläiselle pitkän linjan autopelistudio Bugbear Entertainmentille. Bugbear on tunnettu hyvin fyysisistä autopeleistään, joissa liioitellut ilmalennot ja tuhon sinfoniatkin perustuvat fysiikkamallinnukselle. Tämän liittäminen Ridge Racerin hillittömiin suoranopeuksiin ja sivuluisuihin vaati hieman säätämistä, mutta lopputulokselta on lupa odottaa paljon. Haastattelimme Bugbearin tuottaja Joonas Laaksoa tästä klassisen autopelisarjan uudesta Namcon ja Bugbearin tulkinnasta.

Ridge Racer Unbounded tulee olemaan varsin erilainen aikaisempiin osiin verrattuna. Menneisyys ei kuitenkaan ole painolasti, vaan pohja jolta ammentaa. Tarkoituksena on tehdä Bugbearin näköinen Ridge Racer, eikä edes yrittää jäljitellä japanilaista alkuperäisideaa. Unbounded on pelin nimen lisäksi myös jengi, joka pyrkii valtaamaan Shatter Bayn kaupungin kadut laista piittaamatta. Kaupungista itsestään löytyy niin hämyistä syrjäseutua kuin kiiltävää keskustan teräslasirakennelmaa. Pelaaja on jengin pomo Karan apulainen ja käsikassara, joka toteuttaa pomonsa tahtoa. Pelistä on tarkoitus tehdä mahdollisimman hyvin ympäristön tuhoamista tukevaa.

Tämä on mainos:

Studiolla pääsimme näkemään pelin keskusta-alueelle sijoittuvasta kentästä kahden kierroksen mittaisen demon, jota tullaan esittelemään myöhemmin E3-messuilla. Kyseinen kenttä edusti "Crash Race" -pelimuotoa, jossa päämääränä on ajaa mahdollisimman häikäilemättömästi tulta ja tappuraa kylväen. Radan varrella on paljon löydettävää, jota voi hyödyntää kisoissa. Pelimaailman informaatiota on pyritty viemään mm. Splinter Cellin tapaan itse maailmaan, jolloin esimerkiksi pisteet heijastuvat reaaliaikaisena rakennuksen kylkeen. Tavoitteena on saada aikaiseksi helposti lähestyttävä ja näyttävä autopeli, jonka ajotuntuma perustuu kuitenkin oikean maailman fysiikalle.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Ensisilmäyksen perusteella maailman tuhoutuminen on Ridge Racer Unboundedissa kertaluokkaa kilpailijoitaan edellä. Sen verran vakuuttavasti Ford Mustang paahtoi läpi niin puhelintolpista kuin paksummistakin betonipylväistä. Esteiden ja esineistön kolaaminen ei merkittävästi menoa hidasta, joten sisäisen katujyränsä voi päästää vapaaksi aina tilaisuuden tullen. Törmäykset ja kanssakilpailijoiden kilkkaukset päättyivät myös tyydyttävään metallin ja kipinöiden pyörivään kakofoniaan. Kaaos ei toimi pelkkänä silmän ilona, vaan sillä on myös pelimekaaninen merkitys. Ympäristöä lanaamalla pelaaja lataa tuhovoimaansa, jota voi käyttää joko isojen oikoteiden tai tuhon synnyttämiseen. Mittari tapissa vastustajien autotkin päätyvät tehokkaammin romumetalliksi tienvarteen. Kun auto on kyntänyt läpi puistonpenkkien, betoniporsaiden tai autojen, pelimaailmaan ilmestyy ikoneita. Niistä läpi ajamalla on mahdollista vetää mutkat näyttävästi suoriksi vaikkapa konttorin läpi, tai romahduttaa puolikas siltaa kanssakilpailijoiden iloksi. Kekseliäät ajolinjat palkitaan asianmukaisesti kamera-ajon ja pienen ajan hidastuksen kera.

Tuho ja törmäykset lasketaan reaaliaikaisesti fysiikkamoottorin avulla, joten lopputulos on joka kerta hieman erilainen. Näin vältetään valmiiksi purkitettujen kohtausten suuri ongelma, jossa ensimmäisillä kerroilla komeat kohtaukset menettävät moneen kertaan nähtyinä sekä näyttävyytensä että pelillisen merkityksensä. Mielenkiintoisena lopetuksena kisan loputtua ruudulle piirtyi Shatter Bay ympäristöineen. Ja sen jälkeen vielä neljä etäämpänä häämöttävää, katuvalojen piirtämää kaupunkia lisää. Näistä neljästä Bugbear ei kuitenkaan pukahda vielä tässä vaiheessa mitään.

Tämä on mainos:
Ridge Racer Unbounded

Yhteistyö Namcon kanssa alkoi oikeastaan sattuman kautta. Japanissa etsittiin uutta tekijää Ridge Racerille ja Bugbearilla oli sopivasti tyhjää kalenterissa pelin toteuttamiseksi. Yhteistyö ei tarkoita etteikö Namco jossain vaiheessa tekisi itse Ridge Racer 8:aa, mutta nyt päädyttiin tällaiseen ratkaisuun. Samalla kun Bugbear pääsi käsiksi tunnettuun pelisarjaan, tarjoutui myös tilaisuus tehdä jotain uutta ja erilaista autopeligenressä.
Yhteystyö Namcon kanssa on ollut helppoa. He ovat toimineet aktiivisesti mukana kehityksessä koko prosessin ajan. Masanori Yamadan tiimi on erittäin kokenut, ja kuitenkin Bugbearin tavoin he haluavat keskittyä tekemään pelistä mahdollisimman hauskan. Ainoa varsinainen ongelma onkin ollut kielimuuri, eikä niinkään sisältö tai itse pelin kehittäminen. Länsimaisiin kehittäjiin verrattuna palaute on ollut hyvin yksityiskohtaista pienissäkin asioissa. Auton käyttäytyminen ja tuhoutuvat ympäristöt ovat muovautuneet yhdessä Namcon kanssa. Lisäksi muutama iso, toistaiseksi julkaisematon ominaisuus on käytännössä kokonaan Yamadan tiimin käsialaa.

Yllätyksiäkin on pelikehityksen aikana tapahtunut. Vaikka Yamadan on Namcon organisaatiossa varsin korkealla, hänen osallistumisensa peliin on ollut hyvin käytännönläheistä. Bisnespuolesta ei juurikaan ole keskusteltu. Jotkut ennakkoon hyviksi kuvitellut ominaisuudet ovat saaneet varautuneen vastaanoton Japanissa. Päinvastoinkin on käynyt. Joten vaikka esimerkkejä länsimaisten ja japanilaisten studioiden vähemmän täydellisestä yhteistyöstä on nähty, huoli on Namcon ja Bugbearin kohdalla ollut turha. Liekö sitten henkistä sukulaisuussuhdetta, mutta työskentely on ollut helppoa.

Ridge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Esittelyn ja haastattelun jälkeiset tunnelmat ovat positiivisen toiveikkaat. Bugbearin osaaminen dynaamisen autopeliympäristön kanssa on alan huippua, ja globaalisti tunnetun Ridge Racerin yhdistäminen tähän vaikuttaa onnistuneelta. Vannoutuneimmat RR-fanit saattavat jäädä kaipaamaan sataprosenttisen uskollista toteutusta. Muut - allekirjoittanut mukaan lukien - voivat odottaa vuodelta 2012 yhtä korkeaoktaanisimmista ajopeleistä vähään aikaan.

Kiinteästi pelimekaniikkaan yhdistetty tuho, arcademainen, mutta todelliseen perustuva ajomalli ja näyttävä toteutus lupaavat hyvää. Bugbear ei ole vielä paljastanut kaikkia korttejaan Unboundedin suhteen, joten lisää ihmeteltävää lienee luvassa pitkin vuotta. Peli julkaistaan Xbox 360:lle ja Playstation 3:lle sekä ensimmäistä kertaa Ridge Racerien historiassa myös PC:lle.

Ridge Racer Unbounded
HQ
Ridge Racer UnboundedRidge Racer UnboundedRidge Racer UnboundedRidge Racer Unbounded

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Ridge Racer UnboundedScore

Ridge Racer Unbounded

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Lähes muuttumattomana säilynyt Ridge Racer tekee täyskäännöksen uudessa, kotimaisin voimin tuotetussa Ridge Racer Unboundedissa.

4
Ridge Racer Unbounded -kilpailu

Ridge Racer Unbounded -kilpailu

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Osallistu upeaan kilpailuun, jossa on mahdollista voittaa kevään kuumin kaahauspeli, t-paita ja kehittäjätiimin nimikirjoituksella varustetut taidekortit.



Ladataan seuraavaa sisältöä