Suomi
Gamereactor
arviot
Trackmania United Forever

Trackmania United Forever

Miten olisi yhdistelmä kilpa-ajoa, ongelmanratkaisua, tasohyppelyä ja temppuautoilua samassa paketissa loistavalla nettipelillä ja rataeditorilla kuorrutettuna? Trackmania United Forever lupaa ja lunastaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Syksyllä viiden vuoden kunnioitettavaan ikään ehtivä Trackmania-sarja on päivittynyt uusilla osilla ja lisälevyillä tiuhaan tahtiin olemassaolonsa aikana. Sarjan tuntevien keskuudessa Trackmaniaa kunnioitetaan, rakastetaan ja myös pelätään, sillä koukuttavuudessa Trackmaniat ovat haastaneet jopa digitaalisten huumeiden iki-keisari Civilizationin. United Foreverin myötä Trackmania tarjoaa pelaajalleen sisältöä suorastaan hengästyttävän paljon, sillä pelkkien valmiiden ratojen kiertämisessä menee hyvästi tovi jos toinenkin. Mukana on myös ilmaisversio Nations Forever kokonaisuudessaan ja jos pelattava sattuukin loppumaan kesken, helppokäyttöisellä editorilla voi rakentaa nopeasti lisää pelattavaa. Rataeditori on juuri niin helppo, että aloittelijakin saa pelattavia tuotoksia nopeasti aikaan, mutta täysipainoisesta rataeditoinnista voisi kirjoittaa vaikka kirjan, sen verran syvälliseksi rakentelun saa halutessaan menemään.

Trackmanian juuret ovat tiukasti salamarefleksejä vaativassa kilpa-autoilussa ympäri toinen toistaan kiemuraisempia ratoja, välillä ilmaa viistäen. Pelin seitsemällä ympäristöllä on jokaisella oma teema-autonsa, jonka ajomalli poikkeaa muista merkittävästi. Iki-inhokillani aavikolla ohjastetaan puolelta toiselle keikkuvaa kiikkerää amerikanrautaa, stadionilla alla on ärhäkkä formula kun taas rannikolla tunnelmoidaan hitaan mutta kankean muskeliauton ratin takana. Ympäristöstä riippumatta kisailujen onnistuminen tai epäonnistuminen on aina pelaajasta itsestään kiinni, sillä kontrollit ovat niin viimeisen päälle loistavasti viilatut, ettei sattuman varaan juuri jää.

Pelkkään kilpailemiseen ei kuitenkaan ole pakko tyytyä. Vaihtoehtoisia pelimuotoja on yhteensä kolme kappaletta. Puzzleosiossa ideana on täydentää editorissa annettua rataa rajatulla määrällä palikoita ja sen jälkeen paahtaa rata mahdollisimman nopeasti loppuun, mikä on huomattavasti vaikeampaa miltä kuulostaa. Tasoloikkaosiossa pelaajan tulee ajaa rata loppuun mahdollisimman vähillä uudelleenyrityksillä. Nimensä mukaisesti radat vaativat hankalia hyppyjä ja monipuolista ratojen hahmottamista. Stunttiosuudessa tarkoitus olisi tehdä autolla mahdollisimman monipuolisia temppuja rajatussa ajassa ennen maaliin pääsemistä. Osio on edelleen sisällöllisesti pelin heikointa antia, sillä varsin usein temppuilu vaatii enemmän tuuria kuin taitoa eikä ole edes kovin hauskaa.

Uudelle tulijalle Trackmania on armoton. Yksinpeli alkaa helponlaisesti mutta vaikeustaso tiukkenee todella nopeasti suorien ja nopeiden baanojen vaihtuessa kiharaisiin, autoa kaikissa mahdollisissa asennoissa käyttäviin ratahirviöihin. Jos kultamitaleita alkaakin ankaran harjoittelun tuloksena ropsahdella, voi jalat palauttaa maan pinnalle nettipelin parissa. Muutaman kerran kymmenen sekuntia kärjen perässä köröteltyään myös taistelutahto kasvaa kohisten. Hämmästyttävästi vanhalle konkarille yksinpeli on jopa helppo aivan viimeisiä ratoja lukuun ottamatta, mikä lienee juonnetta pelin pysymisestä tiukasti hyviksi havaituissa kaavoissa. Pelimekaniikka ei osien varrella ole juurikaan muuttunut.

Tämä on mainos:

Yksinpeli ei kuitenkaan ole se juttu, miksi Trackmanioita pelataan. Todellisen luonteensa peli paljastaa vasta linjoille lähdettäessä. Nettipeliin liittyminen on rikollisen helppoa ja kiitos ranking-systeemin, myös tappavan koukuttavaa. Jokaisella pelikerralla pistepottia saa kerrytettyä ja tie listoilla ylöspäin on aina vielä sen yhden kilpailun päässä. Harmillisesti suurin osa servereistä peluuttaa vain aika-ajoa, Trackmanioiden deathmatchiä. Paremmista pelimuodoista esimerkkinä toimii vaikkapa Rounds, jossa kilpailemaan lähdetään aina yhtä aikaa ja paremmista sijoituksista jaetaan formulatyyliin pisteitä. Voittaja ratkeaa tietyn pisterajan ylityttyä. Internet on integroitu myös näkyväksi osaksi yksinpeliä. Omaa mitalisaalista voi vertailla niin globaalisti kuin ystävälistojenkin kesken. Jokaisen radan voi myös ajaa "virallisesti", jossa aikaa verrataan muiden virallisaikojen ajajien kesken. Jokaisesta virallisesti suoritetusta ajasta saa Trackmania-valuuttaa, jolla voi peliin integroidun nettiselaimen kautta ostaa esimerkiksi uusia grafiikoita autoille sekä uusia ratoja. Systeemi tuo yksinpeliin huomattavasti mielekkyyttä.

Aluksi lisälevynä alkuperäiseen Unitediin julkaistu Trackmania United Forever sisältää vanhalle konkarille verrattain vähän uutta. Alkuperäiseen Unitediin merkittävimmät erot ovat mahdollisuus pelata nettipeliä myös pelin ilmaisversion, pelkän stadionin sisältävän Nations Foreverin omistajien kera. Aavikko-, lumi ja ralliympäristöt ovat kokeneet kasvojenkohotuksen, ja ilme onkin tällaisenaan varsin kaunis. Erikoisin lisä on tuki 3D-laseille. Koska en moisia kakkuloita omista nyt enkä nähtävässä tulevaisuudessa, jäi ominaisuus testaamatta. Nadeo on kuitenkin luvannut sisällyttää lasit pelin hyllyversion pakettiin.

Niin erinomainen kuin Trackmania - jällen kerran - onkin, vanhana Trackmania-veteraanina en kuitenkaan voi välttyä tunteelta sarjan tulemisesta nykymuodossaan tiensä päähän. Mitään dramaattista uutta ei edelleenkään esitellä, joten tulevan DS-version jälkeen Nadeon on syytä pistää mietintämyssy päähän. Uusille tulokkaille United Forever on kuitenkin silkkaa kymppikerhoa, aiemmat osat kolunneen osana on pohtia kuinka paljon ratamania vielä kerran maistuisi. Nähdään linjoilla!

Trackmania United ForeverTrackmania United ForeverTrackmania United ForeverTrackmania United Forever
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
erinomainen nettipeli, huikea määrä sisältöä, liki virheettömät kontrollit
-
kehno äänimaailma, epämääräinen stunt-osio, vain vähän uutta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Trackmania United ForeverScore

Trackmania United Forever

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Miten olisi yhdistelmä kilpa-ajoa, ongelmanratkaisua, tasohyppelyä ja temppuautoilua samassa paketissa loistavalla nettipelillä ja rataeditorilla kuorrutettuna? Trackmania United Forever lupaa ja lunastaa.



Ladataan seuraavaa sisältöä