Suomi
Gamereactor
arviot
Natural Selection 2

Natural Selection 2

Alun perin Half-Life-modina elämänsä aloittanut Natural Selection tarjosi moninpelaajille jotain uutta ja erikoista. Kahden keskenään identtisen osapuolen sijaan avaruusmerijalkaväki ja Kharaa-muukalaisrotu olivat keskenään täysin erilaisia. Samaa hyvää ajatusta jatketaan nyt itsenäisenä pelinä julkaistussa Natural Selection 2:ssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Puhtaasti netissä pelattavaksi suunniteltu peli ei sisällä minkäänlaista kampanjatilaa tai tutoriaalia. Ensimmäistä ei jää kaipaamaan, mutta erikoisuutensa puolesta jonkinlainen rauhallinen ja ohjattu esittely pelin ominaisuuksiin ja yksikkökohtaisiin taktiikoihin olisi enemmän kuin paikallaan. Ihmisten puolella meno on perinteisempää muutamaa merkittävää poikkeusta lukuun ottamatta. Yksittäinen jääkäri painelee pulssikiväärinsä kanssa pitkin käytäviä muukalaisia jahdaten. Mielellään kaverin kera, sillä piilottelevat otukset käyvät nopeasti itsekseen harhailevan kimppuun. Ammuskelun lisäksi myös insinööritaitoja täytyy pitää yllä, sillä perusvarustuksen päivittämistä varten pitää vallata resurssipisteitä, rakentaa puolustuksia ja uusia tuotantopömpeleitä.

Natural Selection 2

Tätä kaikkea ohjaa Komentaja, joka on yksi pelaajista. Komentajan peli on varsin erilainen normaaliin nurmiporaan verrattuna. Näkövinkkeli on korkealla katossa, ja työkalupalkki muistuttaa enemmän reaaliaikastrategiaa kuin räiskintäpeliä. Komentajan tehtävä on antaa jääkäreille käskyjä hyökätä, puolustaa, rakentaa ja niin edelleen. Tiukkoihin vääntöihin voi myös tiputella laastaripaketteja ja muuta hätäapua, mutta ilman tukikohdan ja varustuksen kehittämistä voitto pitkällä tähtäimellä on mahdotonta. Yksittäisen pelaajan pelikokemuksen kannalta onkin ensiarvoisen tärkeää, että komentaja tietää mitä tekee ja osaa ohjata pelaajia tehokkaaseen yhteistyöhön. Jos loppupelissä ihmisillä ei ole lentoreppuja, kranaatinheittimiä ja voimahaarniskoita ostettavaksi, muukalaiset jyräävät yli.

Kharaa-rotu on ykkösosasta hieman jääkäreitä enemmän muuttunut. Muukalaisilla on nyt oma komentaja, eikä rakentelu ole enää hitaiden Gorge-otusten kontolla sataprosenttisesti. Kharaa-komentajan velvollisuudet eivät ole aivan ihmisverrokin kaltaiset, mutta yhtälailla elintärkeät otusten voittoa ajatellen. Siinä missä perusjääkäri on pulssikiväärillä ja korkealla verenpaineella varustettu sotilas, vikkelä koirankokoinen Skulk on Kraraan perusmosuri. Seiniä ja kattoja pitkin liikkuva hyppyihme on väijyttäjän suosikkivalinta, jolla on evoluutiopäivitysten myötä rooli myös loppupelissä tiedustelijana ja häiriköijänä. Silmille pimeässä huoneessa hyppivä ja pureva Skulk on vaarallinen kokeneellekin pelaajalle. Tehokas käyttö tosin vaatii jo melkoista näppäinakrobatiaa. Muita Kharaa-muotoja ovat rakentava tukiyksikkö Gorge, lentävä piikkilinko Lerk, teleporttaileva viikatemies Fade ja valtava käytävän täyttävä sarvikuonomainen Onos. Pärjääminen edellyttää molemmilla osapuolilla kiihtyvässä teknologiakilpailussa mukana pysymistä, joten resurssipisteistä käydään jatkuvasti kovaa vääntöä.

Tämä on mainos:

Kahden erilaisen osapuolen taktiikat poikkeavat mukavasti toisistaan Alien-elokuvista napatuissa tunnelmissa. Peli ei ole poikkeuksellisen näyttävä, mutta audiovisuaalinen toteutus ajaa asiansa nopeatempoisessa väännössä. Valaistus ansaitsee erityisen huomion etenkin sen kadotessa muukalaisten jäytäessä virrat pois päältä huoneesta. Hetken pimeys muuttuu nopeasti taskulamppujen täyttämään kaaokseen ja sen jälkeiseen punahehkuiseen hätävalaistukseen. Jääkäreille tämä on erityisen vaarallinen vaihe, sillä Kharaat näkevät pimeässä kaiken. Organisoitu puolustus saattaakin nopeasti muuttua paniikinsekaiseksi sinne tänne roiskinnaksi jos muukalaiset hoitavat hyökkäyksen mallikkaasti.

Natural Selection 2 sekä elää että kaatuu omintakeisuutensa myötä. Koska peli nojaa niin paljon yhteistyöhön ja pätevään komentamiseen, huonon päivän sattuessa käteen jää vain kasa noloja tappioita vailla pärjäämisen mahdollisuuksia. Hyväkään henkilökohtainen suoritus kun ei nosta heikkoa joukkuetta suosta. Omat ongelmansa tuo myös kaikkien pelaajien pelaaminen samoilla palvelimilla, sillä peli ei käytännössä välitä oletko ensimmäistä kertaa pulssikiväärin varressa vai 200 taistelun veteraani. Mutta kun hyvä porukka osuu kohdalle sekä omalla että vastapuolella, meno on sellaista johon muut pelit eivät pysty. Pitkäksi venynyt epätoivoinen mutta urhea puolustuskin tuntuu hienolta, vaikka itse matsi päättyisi tappioon. Samoin kunnon väännön jälkeinen voitto saa aikaan tarpeen antaa virtuaalinen selkääntaputtelu kaikille kanssapelaajille. Jos peli tukisi paremmin jälkimmäisten fiilisten syntymistä, käsissä olisi todellinen kultakimpale kaikille moninpeleistä innostuneille. Nykyisessä muodossaan se vaatii omistautumista ja pitkähköä pinnaa, jotta eri kenttien, aseiden, muukalaiskykyjen ja taktiikoiden sisäistämisen kautta oma peli ei päättyisi nolosti haulikon tai hampaiden väärään päähän.

Natural Selection 2Natural Selection 2

Peli arvioitiin Jimm's PC Storen tarjoamalla Military Class Destroyer -testilaitteella.

Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erilaiset osapuolet, yhteistyöpakko
-
Haastava aloittelijalle, taitotasoerottelun puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Natural Selection 2Score

Natural Selection 2

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Pulssikivääri vastaan pimeys - Natural Selection 2 erottuu edukseen yhteistyötä harjoittavassa seurassa.



Ladataan seuraavaa sisältöä