Suomi
Gamereactor
arviot
BattleBlock Theater

Battleblock Theater

Sadistiset kissat ovat vanginneet Hatty Hattingtonin ystäväkaartin kummalliselle saarelle. Pöljäilyllä höystetty pelastusretki toimii.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Isoa kanaa logonaan kantavan Behemothin uutukaisuutta on odotettu pitkään. Niin pitkään, että pelin trailerikin irvailee itselleen asiasta. Alien Hominidin ja Castle Crashersin tuoman maineen myötä odotukset ovat korkealla, ja niihin pitkälti myös vastataan. Battleblock Theater on iso paketti purtavaksi.

Kampanjasta ja moninpelistä koostuva kokonaisuus sisältää paljon erilaisia pelimuotoja, jotka kuitenkin rakentuvat saman tasohyppelyn, mäiskimisen ja ongelmanratkonnan kolmiyhteyden ympärille. Herra Hatty Hattingtonin ystäväkaarti on iloisella seikkailupurjehduksellaan ajautunut oudolle saarelle kissaeläinten vangiksi ja huviksi. Vuoden tähän asti pöljimmän ja ihanimman intron jälkeen juoni jää pieniä välipätkiä lukuun ottamatta sivuraiteelle.

BattleBlock Theater
Tyyli on yksinkertainen, mutta hauska ja toimiva.

Pelaajan tehtävänä on pelastaa koko poppoo sadististen kattien sorron ikeestä keräämällä kenttiin ripotellut jalokivet ja lankarullat. Ensimmäinen toimii valuuttana vankien pelastamisessa, toista luukutetaan vanginvartijoille uusien aseiden toivossa. Vangit ovat käytännössä uudenlaisia pelihahmoja, joita voi vaihdella fiiliksen mukaan. Aseisiin kuuluu sellaisia erikoisuuksia kuin kaukoräjäytettävä paperilennokki, pölynimuri ja jääkuutioita ampuva kranaatinheitin. Vihollisten vahingoittamisen lisäksi pelaaja itse tai (kampanjamoninpelin ansiosta) kaveri päätyy sivulliseksi uhriksi. Kuolemasta ei pahemmin rankaista, joten vapaa pöljäily tuo oman ulottuvuuden kahden kaveruksen pelisessioihin.

Tämä on mainos:

Erittäin skarppi pomppimistuntuma nostaa heti Taistelupöllin osakkeita. Hypyt lähtevät täsmällisesti kaikissa tilanteissa. Taistelu yhden mukana kannettavan erikoisaseen ja perusmätkinnän osalta pärjää melkein yhtä hyvin, mutta tuntuu ajoittain hieman sekavalta ja katkonaiselta. Kentät ovat kukin lyhyitä kokonaisuuksia, joiden esteet vaihtelevat älyllisistä sorminäppäryyttä vaativiin ja kaikkeen siltä väliltä. Tarinan edetessä esitellään uusia apuvälineitä, ansoja, vihollisia ja maastotyyppejä tasaisin väliajoin. Monet hienoimmista pätkistä nojaavat sinänsä yksinkertaisten elementtien (kuten kosketuksesta katoavien laatikoiden) oivaltavaan käyttöön. Välillä peli saa aikaan sen hienon tilanteen, että aivot eivät pysy perässä kun selkäranka ohjastaa automaattisesti pelaajan sormia ja vasta jälkikäteen tajuaa, mitä tuli saavutettua. Aika ei takuuvarmasti käy pitkäksi pelatessa.

BattleBlock Theater
Tasohyppelykontrolleissa ei ole moitteen sijaa. Taistelu ei pääse aivan samalle tasolle.

Pieni miinus tulee kenttiin piilotettujen ylimääräisten jalokivien piilottamisesta kovin usein näkymättömiin läpi käveltävän laatikon taakse. Muuten kovin oivaltavaa kenttäsuunnittelua sisältävän pelin kohdalla se tuntuu halvalta.

Studion kahdesta edellisestä pelistä tutuksi tulleen Dan Paladinin piirrostyyli on jälleen vahvana läsnä. Pelikliseiden vastaisia ja välillä kevyen anarkistisia yksityiskohtia pursuava tyyli sopii edelleen kuin nenä naamaan nopeatempoiseen pelityyliin. Etenkin kenttien välissä vierailtava "keskushuoneisto" on täynnä kaikkea outoa. Itse pelin aikana toiminta on sen verran hektistä, ettei näppärää animaatiota lukuun ottamatta ympäristöihin ehdi hirveästi huomiotaan jakamaan. Äänimaailma toimii erinomaisesti tukena visuaalisuudelle. Erityismaininnan saavat ehdottomasti loistelias kertojaääni, joka vetää vertoja toisen indie-suosikki Bastionin vastaavalle. Myös ääniraita on erittäin onnistunut kokonaisuus, joka sopii pelin yleisluonteeseen täydellisesti erikoisia melodioita ja rytmikuvioita myöten.

Tämä on mainos:
BattleBlock Theater
Moninpeli tarjoaa omat metkunsa vauhdikkaaseen pöljäilyyn.

Moninpeli ottaa kaiken kampanjan tarjoaman ja pakkaa sen tiiviimmäksi paketiksi. Mukavasti sekä samaa sohvaa että nettipeliä tukevat moodit sisältävät sekä tiimi vs. tiimi -mättöä että erikoisempia lajeja, kuten hevosenryöstön (eli käytännössä lipunryöstön elävällä lipulla), korijalkapallon ja sielunvarastuksen. Kaikkia pelimuotoja voi pelata joko samassa tiimissä neljän ihmispelaajan voimin tai vastakkain kahden tiimeissä. Osa lajeista jaksaa innostaa ehkä vain muutaman kerran, mutta esimerkiksi korijalkapallosta löytyy nyansseja pidemmäksikin aikaa. Moninpelissä tienatut jalokivet siirtyvät myös yksinpelin puolelle, joten porukassa vääntämisestä palkitaan uusilla vapautetuilla vangeilla.

Pitkä ja monipolvinen Battleblock Theater on ehdottomasti alkuvuoden parhaimmistoa ladattavien pelien saralla. Tasohyppelyn yhdistäminen kevyeen aivojumppaan ja vaihteleviin, mutta vauhdikkaisiin tilanteisiin toimii. Kampanjan lisäksi myös moninpelissä on imua, ja sillä kelpaa piristää vaikka kavereiden illanviettoa. Puhdasta mäiskintää on onneksi vähän, sillä se on selkeästi pelin heikoin lenkki, vaikka ei kelvotonta olekaan. Jos tasohyppelypulmapelit kiinnostavat ja kaveriporukasta löytyy mukaanlähtijöitä, Battleblock Theateria on helppo suositella.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hurmaava tyyli, genrejen yhdistely, paljon pelattavaa ja avattavaa
-
Mäiskintä hieman takkuilee
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Battleblock TheaterScore

Battleblock Theater

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Sadistiset kissat ovat vanginneet Hatty Hattingtonin ystäväkaartin kummalliselle saarelle. Pöljäilyllä höystetty pelastusretki toimii.



Ladataan seuraavaa sisältöä