Suomi
Gamereactor
arviot
Buzz! Quiz TV

Buzz! Quiz TV

Tietovisailu on hauskaa puuhaa ja sopivan neutraali ajanviete monenlaisiin tilanteisiin. Perinteisesti Trivial Pursuit on kaivettu esiin niin appivanhempien kuin parhaiden kavereidenkin vieraillessa. Modernille isännälle tai emännälle on tarjolla myös ehta tv-visa, nimittäin Buzz! Tv-visa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kaikkien Buzz-visailupelien konsepti on hyvä ja selkeä. Nykyaikainen pelikonsoli sopii hyvin tietovisan toteutukseen, etenkin kun konstikkaan näköinen peliohjain siivotaan pois näkyvistä ja pelivälineeksi tarjotaan neljä värillistä näppäintä ja yhden valtavan punaisen nappulan sisältävä mokkula. Buzz-summeriohjain ei ole vähääkään monimutkainen tai uhkaavan näköinen. Playstation 3:n myötä tilanne parantui entisestään, kun Buzz-ohjainpaketin neljästä kapulasta katosi johdot. Langalliset ohjaimet toimivat edelleen, mutta langattomat Buzz-summerit ovat viimeisen päälle hieno ja hyvin toteutettu keksintö. Yhteys konsoliin syntyy ja toimii vaivatta, ainoastaan ylimääräisen usb-vastaanottimen pakollisuus konsolin päässä ja kahden sormipariston (eikä ladattavien akkujen) käyttö kielii siitä, että kustannuksissa on hivenen säästelty.

HQ

Pelin puolella Buzz! Tv-visa on sekä visailuihin että aiempiin Buzz-visoihin perehtyneelle selvää pässinlihaa. Peliä voi pelata yksin tai porukassa, arvatenkin porukassa pelaaminen on aika paljon mielekkäänpää. Sopivaa bilehenkisyyttä Buzz-visoihin on jo alusta pitäen haettu monista erilaisista kysymyskierroksista, joissa tavanomaista kysymys-vastaus -kaavaa sotketaan erilaisilla sääntömuutoksilla. Jollain kierroksella vastauksen nopeus voi olla valttia, toisella väärästä vastauksesta menettää pisteitä ja kolmannella oikein vastannut saa varastaa pisteitä joltain muulta. Seurapelitilanteeseen sääntöhassuttelut sopivat hyvin, sillä ne tasoittavat mahdollisia pelaajien tasoeroja ja korostavat tuurin vaikutusta.

Samasta syystä Buzz ei kuitenkaan ole kovin hyvä tuote vakavahenkiseen tietokilpailuun, sillä harmillisesti pelin asetusmahdollisuudet ovat yllättävän suppeat. Pelin alussa ei voi rakentaa juuri sellaista turnausta kaverin kanssa pelattavaksi kuin haluaisi, pituuksineen, kysymysmuotoineen ja aihealueineen kaikkineen. Tätä voi pitää puutteena, ellei sitten katso Buzz! Tv-visan olevan vain ja ainoastaan bilepeli. Itse olisin voinut haluta ottaa 500 kysymyksen verkkokisan Jyrin kanssa.

Pelilevyyn sisältöön kuuluu todella riittävä määrä eli 5000 kysymystä, jotka on jaoteltu pariinkin tusinaan aihealueeseen. Lisäksi Playstation Store -nettikaupasta voi jo nyt ladata kaksi lisäkysymyspakettia, Rokin legendat ja Scifielokuva. Voipa kysymyksiä tehdä ja ladata myös MyBuzz-yhteisösivulta, mutta testijakson aikana verkkopalvelut tökkivät niin paljon, ettei verkkoulottuvuuteen päässyt virallisia lisäpaketteja enempää tutustumaan. Itse visaa voi myös pelata verkon yli, mutta erakkomainen kriitikko ei kokeillut, osittain tökkivän Buzz-palvelimen takia.

Pelin käännös suomen kielelle on tehty aika lähelle erinomaisesti, mutta itse lokalisaatioprosessi taitaa olla edelleen vähän hiomaton. Osa suomenkielisistä teksteistä on vähän runtatun näköisiä, ja Rokin legendat -lisäpaketin kysymystenlukija on selvästi eri henkilö kuin levylle painettujen vakiokysymysten. Kauneusvirheet eivät sinänsä haittaa, mutta muistuttavat tarkkasilmäistä ja -korvaista Suomen pienuudesta markkina-alueena. Tosin kannattaa muistaa, että muilta konsoleilta tai edes pc-pelien puolelta ei löydy läheskään näin hienoa ja mainiosti käännettyä kilpailevaa tuotetta - Xbox 360:n Scene It? Lights, Camera, Action pääsee lähelle, mutta se on kokonaan englanniksi ja keskittyy pelkästään leffatriviaan.

Tämä on mainos:

Tekniseltä toteutukseltaan Buzz! Tv-visa on odotettua tasoa. Grafiikka on alempaa teräväpiirtoa ja mukavan näköistä, mutta viimeisen päälle siihen ei selvästikään ole edes yritetty panostaa. Buzz-juontaja on yhtä hauska eli rasittava kuin aina ennenkin, ja sen enempää toteutuksesta on turha haastella. Buzz! Tv-visa on erittäin hyvin tehty visailupeli illanviettoihin, mutta vähän voisi vielä parantaakin.

Buzz! Quiz TVBuzz! Quiz TVBuzz! Quiz TVBuzz! Quiz TV
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
kokonaan suomeksi, paljon kysymyksiä, mainiot langattomat ohjaimet, lisäkysymystuki
-
laihat asetusvaihtoehdot, pieniä kauneusvirheitä, kysymykset helpohkoja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • hippidippi
    Miniarvostelu osa 2: Buzz! Quiz TV Buzz! Quiz TV on ensimmäinen Buzz! -peli jota olen pelannut, joten en oikein tiennyt... 7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Buzz! Quiz TVScore

Buzz! Quiz TV

ARVIO. Kirjoittaja Jaakko Maaniemi

Playstation 3:n Buzz! Tv-visa on aika lähellä täydellistä kotikonsolin triviapeliä. Ainakin se on hyvää vaihtelua Trivial Pursuitiin.



Ladataan seuraavaa sisältöä