Suomi
Gamereactor
arviot
Disney Infinity

Disney Infinity

Disneyn suuri pelialusta ei tule halvalla, mutta tarjoaa paljon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Disney Infinityn sisältö on upotettu Activisionin Skylandersien tapaan muovisiin figuureihin ja kiekkoihin. Näihin piilotetut piirit sisältävät kaikenlaista yksittäisestä pelihahmosta, kentästä tai esineestä aina kokonaiseen maailmaan saakka. Sisältö aukeaa, kun muovivastike asetetaan lautamaiselle Infinity Baselle.

Pelissä vaihdellaan hahmojen välillä nappaamalla yksi hahmo laudalta ja laittamalla toinen tilalle. Tämä Skylandersista lainattu yhdistelmä lisäsisältöä ja keräiltäviä leluja on todistetusti suurmenestys. Ei olekaan ihme, että Disney kaikkine piirros- ja elokuvasarjoineen oli innokas kopioimaan konseptin itselleen.

Lupausten mukaan Disney Infinity on pitkäikäinen alusta, johon yhtiön tulevia (ja menneitä) filmejä voidaan pultata kiinni. Nyt julkaisun yhteydessä tarjolla ovat tuoreimmat hahmot sellaisista nimikkeistä kuin Ihmeperhe, Monsterit Yliopisto, Autot, Pirates of the Caribbean ja The Lone Ranger.

Aloituspakettiin kuuluu Infinity Base, kolme hahmoa (Sulley, Jack Sparrow, Herra Ihme), kolmitahoinen Play Set -levy, yksi satunnainen esinelevy ja tietenkin peli itsessään. Hintaa tälle paketille muodostuu noin 75 euroa.

Tämä on mainos:
Disney Infinity

Mukana tulevan materiaalin avulla pelaaja pääsee käsiksi joukkoon harjoituskenttiä, jotka tutustuttavat Infinityn maailmaan. Mukana on myös joitakin geneerisiä Seikkailuita, jotka pyörivät ammuskelun, tutkimisen, kilpa-ajon tai Toy Boxin ympärillä. Viimeisenä muttei vähäisimpänä on Disneyn maailmaeditori, joka antaa pelaajan rakennella omia kenttiään osasista, joita avataan peliä pelaamalla. Toy Box mahdollistaa myös eri sarjojen sisällön vapaan sekoittamisen.

Suurin osa Toy Boxin sisällöstä on piilotettuna satunnaisten minipelien taakse. Ikävä kyllä siellä piilevät myös pelin luovimmat vimpaimet, Creativi-Toysit, jotka ovat yksinkertaisia, ohjelmoitavissa olevia laitteita. Ne ovat avain omien pelien rakentelemiseen, mikä on esitelty koko Disney Infinityn suurimpana koukkuna sen julkistamisesta lähtien.

Jokainen figuuri tuo mukanaan aikarajaan nojaavan miniseikkailun. Näistä ja ydinpelin Seikkailuista huitelee kuitenkin ripeästi lävitse. Tämän kaiken jälkeen pelin todelliseksi pihviksi jää Play Settien kanssa leikkiminen. Paketin mukana tullut kolmitahoinen levy sisältää näistä kolme yhdessä paketissa, ja sen sisältö on suorastaan valtaisan vaikuttavaa.

Tämä on mainos:

Pelin kehittänyt Avalanche Software tunnetaan joistakin parhaista animaatioelokuvien pelikäännöksistä (Cars 2 ja Toy Story 3), ja he ovat osoittaneet hieman Pixarin tapaan, että myös nuorelle väelle suunnattu viihde voi sisältää huvin lisäksi paljon syvyyttä.

Avalanchea täytyy onnitella siitä, kuinka he ovat onnistuneet ottamaan Disneyn laajan ja vaihtelevan hahmojoukon ja muokkaamaan niistä yhtenäisen ja viihdyttävän pelikokemuksen. Muutamaa erikoishyökkäystä lukuun ottamatta kaikilla hahmoilla on samat liikkeet ja ne seuraavat samaa ohjauskuviota, mutta tästä huolimatta ne liikkuvat ja puhuvat aivan kuin esikuvansa.

Disney Infinity

Panostus yksityiskohtiin näkyy etenkin Play Seteissä. Jokaista elokuviin perustuvaa Seikkailua, joka on valtaisa hiekkalaatikkomaailma täynnä tehtäviä ja haasteita, voi pelata vain siihen liittyvillä hahmoilla.

Tässä on helppo nähdä, kuinka kehittäjät ovat laajentaneet valtaisasti avoimien alueiden konseptia Toy Story 3:sta. Pirates of the Caribbeanin setti on kuin miniversio Assassin's Creed IV:stä avoimine merineen, merirosvoiluineen ja tutkittavine saarineen, mutta siinä piisaa myös pelisisältöä ja toimintakohtauksia. Merirosvolaivaa voi parannella, aarteita etsiä ja mukana on tietysti myös sapelinkalistelua. On myös mahdollista, että syvyyksistä nouseva hirviömäinen Kraken lyö yleisön suorastaan ällikälle, sen verran vaikuttavasta menosta on kyse. Disney Infinity on nostanut rimaa lasten lisenssipeleille jo pelkästään tällä kapteeni Jack Sparrowin seikkailulla.

Siinä missä Lego-pelit ovat panostaneet hauskuttamiseen ja söpöilyyn, ovat Disney Infinityn aseet huumori ja Disney-taikuus. Ihmeperhe tarjoaa harjoituskentän supersankareille pienen mutta tiiviin metropoliksen keskellä. Se on täynnänsä robotteja, joiden lisäksi tarjolla on myös paljon kurmotettavia maisemia, jos kepeä uusversio Rampagesta sattuu maistumaan. Monsterit Yliopistossa taas keskitytään säikyttelemään ja jekuttamaan muita oppilaita. Avalanche on onnistunut vangitsemaan kolmen kovin erilaisen elokuvan fiilikset ja saanut jokaisen näistä tuntumaan omalta kokonaisuudeltaan. Mukana oleva sisältö ei lopu hetkeen kesken.

Disney Infinity

Lisää Play Settejä voi ostaa noin 43 euron hintaan, ja ne sisältävät setin lisäksi kaksi hahmoa. Siihen hintaan saisi kohta täyden pelin, mutta sitä Play Setit käytännössä tarjoavatkin: kokonaisen pelikokemuksen, joka pyörii jonkin tietyn elokuvan ympärillä. Niistä löytyy kaksinumeroinen luku tehtäviä sekä lukuisia haasteita.

Jokaisen setin perusvalikoima on sama, hiekkalaatikkomaailma ja joukko erilaisia tehtäviä, mutta ikävä kyllä taso notkahtelee ajoittain. Kokeilin sekä The Lone Ranger- että Autot-settejä tätä arviota varten. Näistä ensimmäinen sijoittuu villiin länteen, joka on rakennettu junaryöstöjen, intiaanireservaattien ja ammuskelun ympärille. Se olikin sellaisenaan oikein hauskaa ajanvietettä. Autot puolestaan tuntui tehtävineen hieman pliisummalta, mutta Cars 2:n ajomekaniikat onneksi pelastivat sen ainakin osittain.

Kullan ansaitseminen aikarajoitteisissa minipeleissä on silti yllättävän vaikeaa, Herra Ihmeen tapauksessa jopa epäreilun vaikeaa. Tästä herää tietysti epäilys siitä, että vaikeutta on nostettu kiekon elinkaaren venyttämiseksi. En olisi halunnut mitään läpihuutokamaa, mutta tämä turhautuminen on jo kohtuutonta.

Vaikka Play Setteihin onkin mukava sijoittaa lukuisia pelitunteja, ovat ne vain yksi kahdesta Infinityn peruspilarista. Näistä toinen on Toy Box. Pelimuoto alkaa tyhjästä ruohikkoneliöstä. Napin painalluksella pelaaja avaa editorinäkymän ja saa kaikki avaamansa esineet tarjolle helppoon valikkoon. Esineitä tienataan Infinity-pisteillä, joita saa Seikkailuiden aikana. Niitä kerää melko rivakasti, ja koska ne ovat luonnollinen osa Play Setsien toimintaa, ei niiden kerääminen koskaan mene jauhamiseksi.

Disney Infinity

Jokainen piste tienaa pelaajalle satunnaisen figuurin, paketin tai esineen. On kuin työntäisi kätensä Lego-laatikkoon. Käteen ei välttämättä tartu ihan sitä mitä halusi, mutta ainakin se on hyvä keino saada pelaajaa kokeilemaan erilaisia ratkaisuja Toy Boxissa. Suurimmaksi osaksi tämä tuntuu palkitsevalta, ja ikoniset palkinnot kuten Carlin ilmapallotalo Upista ovat aina riemastuttavia.

Editori toimii sulavasti, ja siinä voi pinota ja liikutella ympäristöjä sekä esineitä useista eri näkökulmista. Mikään ei ole tietenkään täydellistä. Kappaleet eivät "napsahda" toisiinsa kiinni, joten rakoja voi jäädä, eikä eri ympäristöjä voi yhdistellä. Rakentelija on jumissa kukkuloiden tai vastaavien elementtien kanssa juuri sellaisina kuin ne on suunniteltu, eikä niitä voi pyörittää kuin 90 asteen kulmissa. Kyseessä ei tietenkään ole paha nakki, kun ajattele kohdeyleisön ikää. Silti, samalla logiikalla löytyy uusia ongelmia. Uusia esineitä ei mitenkään korosteta listassa, eikä mukana ole kunnollisia tutoriaaleja. Alussa olevat oppitunnit ovat kovin nopeita. Olen vielä itsekin vähän pimennossa siitä, miten joitakin asioita saa tehtyä.

Osaavissa käsissä Creativi-Toysit, kytkimet, kahvat ja kamerat voivat muuttaa Toy Boxin vaikka 2D-tasohyppelyksi tai ylhäältä kuvatuksi roolipeliksi. Potentiaalista ei siis ole pulaa. Silti nämä lelut on piilotettu satunnaisuuden taakse. Sitten kun niitä viimein alkaa saada, niitä ei osaa käyttää. Pieni tutoriaali ei olisi haitannut. Disney Infinityssä on tällaisia pieniä valituksenaiheita, mutta loppupeleissä ne painavat vähemmän kuin pelin hyvät ominaisuudet.

Disney Infinity

Maininnan arvoisena yksityiskohtana joka figuurin piiri tallentaa kokemuksen määrän, mikä tarjoaa yhden syyn lisää vaihdella Play Settejä sekä hahmoja kokemustasojen tasapainottamiseksi. Niitä voi myös käyttää vaikka kaverin pelissä.

Ohjaus toimii luotettavasti, liikkuipa sitten jalkaisin, ajoneuvolla tai hevosella. Mukana on myös yksinkertainen Prince of Persia -henkinen mekaniikka tasojen välillä navigoimiseen. Nelipyöräiset hahmot ovat kuitenkin vaikeuksissa avoimien alueiden ulkopuolella.

Disney Infinityn takana on vankka idea, joka innostaa seuraamaan, mitä kehittäjät pystyvät tekemään sen kanssa Disneyn muilla leffoilla ja sarjoilla. Avalanche säilyttää näin maineensa hyvien Disney-käännösten lähteenä. Figuurien minipelit eivät ehkä ole parhaasta päästä, mutta ne ovat mukava lisä. Vaikka pelin laajentamisen kustannukset eivät olekaan kevyemmästä päästä, on aloituspaketissa tarpeeksi pitämään pelaajan kiireisenä siihen asti, että rahat seuraavaan Play Settiin ovat kasassa. Ja koska pelaaminen on itsessään hauskaa, tulee Toy Boxin lukittu sisältökin aukeamaan, ajan kanssa.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Ydinpeli on hauska, hahmot ovat yhdenmukaisia, Toy Box on nautittava
-
Parhaat Toy Boxin osat satunnaisesti avattavissa, miniseikkailuiden taso vaihtelee
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

7
Disney InfinityScore

Disney Infinity

ARVIO. Kirjoittaja Gillen McAllister

Disney Infinityn sisältö on upotettu Activisionin Skylandersien tapaan muovisiin figuureihin. Pistimme leikiksi ja arvioimme pelin toimivuuden.



Ladataan seuraavaa sisältöä