Suomi
Gamereactor
arviot
Plants vs Zombies: Garden Warfare

Plants vs Zombies: Garden Warfare

Kasvit ja epäkuolleet ottavat yhteen tornipuolustuksen sijaan upouudessa nettiräiskinnässä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Popcapin alkuperäinen Plants vs Zombies oli yksinkertainen ja viihdyttävä tornipuolustuspeli, jossa taloa puolustettiin hulvattomasti kasveilla zombilaumoja vastaan. Kakkososa ilmestyi yksinomaan mobiilialustoille ja tahrasi zombisalaatin mainetta hammasta nakertavilla mikromaksuilla.

Nyt kehittäjä on hypännyt EA:n kanssa kokonaan uuteen lajityyppiin. Garden Warfare on kuin yhdistelmä Gears of Waria ja Team Fortress 2:ta Plant vs Zombies -sarjan kulisseissa. Näin alkuun onkin todettava, että Garden Warfaren suurimpia vahvuuksia on juuri ulkoasu. Hahmojen ja kenttien väriloistoa on kiva katsella, ja taustalla soivat sävelet ja eturintaman jytke vääntävät hymyn kasvoille. Pelimoottori on sama kuin Battlefield 4:ssä.

Garden Warfaren ydinsuunnittelu on vankkaa työtä ja pelitasapaino on tuunattu kohdalleen. Kasveilla ja kalmoilla on molemmilla neljä erilaista hahmoluokkaa, jotka yhdistelevät ovelasti genren konventioita. Esimerkiksi kasviporukan parantaja ja heikoin hahmo Auringonkukka omaa yhden pelin voimakkaimmista aseista, pitkäkestoisen auringonsädetykin, kun taas vastapuolella parantajan virkaa hoitaa lähitaisteluhaulikkoa ja teleporttivehjettä käyttävä tiedemieszombi.

Plants vs Zombies: Garden Warfare
Kasviarmeja koostuu lähitaisteluun panostavasta lihansyöjäkasvista, kavereita parantavasta auringonkukasta, vauhdikkaasta palkokasvista sekä insinöörihommia hoitavasta kaktuksesta.
Tämä on mainos:

Mikään hahmoista ei jää totaalisesti muiden jalkoihin. Tasapainon valkeneminen tosin vaatii vähän pelaamista, koska jokaisella hahmolla on kolme erikoiskykyä, jotka saadaan käyttöön tasojen nousun myötä. Se taas tapahtuu pikkuhaasteita suorittamalla, ja kaikki kyvyt ovat käytössä parissa-kolmessa tunnissa. Viimeistään tämän jälkeen käy selväksi, että voiton avaimet riippuvat aina joukkueen kokoonpanosta ja tiimityöstä.

Tätä tiimityötä pääsee harjoittamaan kolmessa pelimuodossa. Garden Ops on neljän pelaajan selviytymiskamppailu, jossa pitää puolustaa yhtä kentän kolmesta puutarhasta kymmenen alati hankaloituvan aallon ajan. Pelimuoto muistuttaa Gears of War: Judgmentissa nähtyä Survivalia, vaikkakin huomattavasti yksinkertaistettuna. Se on tarjolla ainoastaan neljän pelaajan co-oppina, eikä puolustuskohde muutu edetessä. Garden Ops tarjoaa kohtuullisen kivan kokemuksen sattumanvaraistenkin pelaajien kanssa, mutta parhaimmillaan se on tietty kavereiden kanssa, jolloin on mahdollisuuksia pärjätä kahdella vaikeimmallakin haastetasolla.

Garden Opsia tukevat kilpailullisen moninpelin puolella perinteisempi Team Vanquish, jossa 12 pelaajan vahvuiset tiimit ottavat mittaa toisistaan. Ensimmäisenä 50 pisteen saavuttanut voittaa, mutta tässä on pieni koukku: kaatunen toverin voi auttaa takaisin jaloilleen, jolloin vastapuoli menettää kaadosta saadun pisteen. Tämä lisää kivasti motivaatiota yrittää pitää kaverit tolpillaan eikä respawn-namikkaa kannata olla heti rämppäämässä.

Plants vs Zombies: Garden WarfarePlants vs Zombies: Garden Warfare
Kolme erikoiskykyä eivät ole tarpeeksi pitämään pelattavuutta tuoreena kymmeniä tunteja.
Tämä on mainos:

Moninpelin syömähampaaksi on kuitenkin tarkoitettu Gardens & Graveyards -pelimuoto, joka lainaa vahvasti Gearsin Overrunista - tai jos mennään historiassa kauemmaksi taaksepäin, Wolfestein: Enemy Territoriesin nettipelistä. Gardens & Graveyardsissa toinen tiimeistä ottaa puolustusasemat kasvien puolella ja yrittää piste kerrallaan estää zombilauman etenemisen. Zombitiimin tavoitteena on vastaavasti vallata avainkohteet ja saavuttaa lopuksi kasvien päämaja. Jos eteneminen sakkaa viiden minuutin ajan, valuu voitto vihanneksille.

Gardens & Graveyards on selkeästi pelin pisimmälle ajateltu pelimuoto. Siinä on paljon hyvää, ja erityisesti kenttiin on onnistuttu lisäämään pieniä jekkuja, jotka tekevät niistä vaihtelevia ja auttavat niitä kestämään kulutusta. Se ei ole kuitenkaan ilman omia ongelmiaan.

Välillä moodi tuppaa taantumaan melkoiseksi hullunmyllyksi, ja tiimipelin puutteesta saattaa seurata turhauttavia selkäsaunoja. Tiukat pelit Gardens & Graveyardsissa taas venyvät omaan makuuni turhan pitkiksi. Täysi kierros voi olla jopa puolentunnin mittainen, ja toistuva syntymäpaikalta juoksu etulinjaan kävi näissä taistoissa puuduttamaan pahasti. Lopulta pelasinkin mieluummin suoraviivaisempaa Team Vanquishia, jossa suvantoja ei juuri ole.

Pelissä eteneminen perustuu kaikista moodeista ansaittaviin kolikoihin. Killingeillä voi sitten ostaa kaupasta erihintaisia tarrapaketteja, jotka sisältävät osia uusiin hahmovariaatioihin, yksinkertaisia päivityksiä aseisiin ja kykyihin sekä kertakäyttöesineitä, joita voi käyttää Garden Opsissa ja/tai Gardens & Graveyardsissa. Kerättäviä tarroja on valtaisa määrä, joten keräilystä innostuneelle tiedossa on pitkä urakka, mutta keräily on aika yksipuolista grindaamista. Onneksi mikromaksuja ei tähän mennessä ole peliin tungettu; ne nimittäin voisivat keikauttaa pelin nopeasti pay-to-winin tunkkaiseen suohon.

Lisärahastusta ei muutenkaan tässä tapauksessa voi katsoa hyvällä, koska jo pelkkä peruspeli kustantaa Xbox Onella 45 euroa ja Xbox 360:lla 30 euroa. Se tuntuu turhan kalliilta, kun vastineena on pelkkä moninpeli kolmella moodilla ja viidellä kentällä. Sisällön niukkuus on valitettavaa, sillä parhaimmillaan Garden Warfare on sympaattinen ja hauska pelikokemus. Silti jo noin 6-7 tunnin jälkeen tuntui siltä, että kaikki oli nähty moneen kertaan. Pelastajaksi voi tulevaisuudessa tulla DLC, jonka kehittäjä on poikkeuksellisesti luvannut olevan ilmaista.

Julkaisemattomilla lisäosilla ei kuitenkaan pönkitetä arvosanaa, joka tässä tapauksessa täytyy jättää heikkoon seiskaan. Myönnettäköön, että verkkomoninpeleistä pitävä PvsZ-fani saa ehkä enemmän irti tarrojen keräilystä, mutta toisaalta jos kavereita ei löydy rintamalle, käy peli nopeasti kumisemaan onttouttaan. Pelilevylle olisi varmasti sopinut vielä jotain ekstraa, edes sitten alkuperäisten tornipuolustusten muodossa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Värikkyys, pelitasapaino, huumori, 24 pelaajan mittelöt netissä.
-
Ylihinta, ei sisältöä yksinpelaajalle, kolikkoihin perustuva keräily on liian yksipuolista.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Plants vs Zombies: Garden Warfare on ensimmäinen julkaisu PVZ-sarjassa, jonka pääalustana on kotikonsolit. Pelin saa siis PS3:lle, 4:lle, Xbox... 7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä