Suomi
Gamereactor
arviot
Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Miltä Spiran maailma näyttää 12 vuoden jälkeen? Vierailimme vanhoilla nurkilla uudessa teräväpiirtomuodossa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Final Fantasy X ei ollut ensimmäinen peli, jota pelasin tästä kuuluisasta japanilaisesta roolipelisarjasta, mutta se oli ensimmäinen, joka todella avasi sille silmäni. Huolimatta vioistaan ja puutteistaan sen tarinassa oli jotain, joka vain iski syvälle, ja tähänkin päivään asti Final Fantasy X on yksi niistä harvoista peleistä, joka on onnistunut tuomaan kyynelen silmäkulmaani.

Mutta miten on nyt, kun Final Fantasy X ja tämän jatko-osa Final Fantasy X-2 on julkaistu uusina HD-versioina?

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Kyseessä on melko lailla muuttumaton paketti, aivan kuten monien muidenkin HD-uudelleenjulkaisuiden tapauksessa. Ydinpeliin ei olla kummassakaan koskettu vaikka välissä on ehtinytkin vierähtää vuosikymmen. Näinpä niille, jotka pitivät jo alkujaankin pelien tarinaa hitaana ja tylsänä, tai sen hahmoja emo-teineihin vetoavina itkupilleinä, ei ole luvassa mitään parempaa. Sama tosin pätee myös niihin, joilla on vain hyviä muistoja intensiivisestä taistelusta, Tiduksen ja Yunan liikuttavasta tarinasta sekä Grid/Garment Sphere Grid -hahmonkehitysjärjestelmistä.

Tämä on mainos:

Vaikka kyseessä ovat samat vanhat pelit, on mukana myös sentään joitain muutoksia. Uusversiot perustuvat ns. kansainvälisiin versioihin, joiksi Square Enix usein kutsui päivitettyjä PS2-julkaisuja peleistään. Ironista kyllä, näitä kansainvälisiä versioita harvemmin nähtiin Japanin ulkopuolella. Spira kätkee nyt uusia salaisuuksia, ja veteraanipelaajatkin voivat törmätä uusiin kykyihin sekä pomovastuksiin.

Pakettiin on mahdutettu myös audiodraama Final Fantasy X -Will-, joka on noin puolituntinen tarina, joka kertoo mitä pelin sankarit ja sankarittaret ovat puuhanneet Final Fantasy X-2:n jälkeen. Tätä lähemmäksi kolmatta peliä tässä sarjassa tuskin päästään.

Grafiikat ovat kehittyneet huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja kuilu tämän pelikaksikon ja nykypäivän välillä on samalla venynyt leveäksi. Uudistustyö on tehty varsin laadukkaasti, mutta se ei ole vailla puutteitaan. Hahmot, maisemat ja esineet ovat aiempaa skarpimpia, mutta pelien ruudunpäivitys nykii silti aina välillä, etenkin PS Vita-versiossa.

Suurempi ongelma on, että pelit julkaistiin alunperin 4:3-formaatissa, kun taas nykyään pelaajat ovat tottuneet 16:9-näkymiin. Välianimaatioita ei ole luotu uudestaan, vaan ne on venytetty laajakuvaksi, joka tietysti näkyy lyhyempinä ja pönäkänmpinä hahmoina. Ja mitä tulee näihin välianimaatioihin, niitä ei voi skipata.

Tämä on mainos:
Final Fantasy X/X-2 HD RemasterFinal Fantasy X/X-2 HD RemasterFinal Fantasy X/X-2 HD Remaster

Myös musiikkia on tuunattu, eikä nyt puhuta mistään yksinkertaisesta filtteröinnistä. Kappaleet ovat sen sijaan äänitetty kokonaan uudestaan, joskus jopa uusilla sovituksilla. Koska musiikki on yksi Final Fantasy -pelien ikonisimpia osia, jokainen voi itse päättää oliko tämä nyt onnistunut veto Square Enixilta.

Audiovisuaalisen tarjonnan lisäksi muita uudistuksia ei sitten juuri olekaan. Pelit pääsee näin kokemaan mahdollisimman autenttisessa muodossa. Ikävä kyllä ne eivät ole ikääntyneet täysin arvokkaasti, ja vaikka minä olenkin kova fani, en voi ummistaa silmiäni usein jäykältä liikehdinnältä. En voi myöskään syyttää niitä moderneja pelaajia, jotka nyrpistävät nenäänsä pelin taistelujärjestelmälle, vaikken itse samaa mieltä olekaan.

Tässä HD-uudelleenjulkaisussa ei siis ole mitään vallankumouksellista. Muihin vastaaviin verrattuna se jää jälkeen huomattavasti muun muassa The Legend of Zelda: The Wind Waker HD:stä. Tällaisista julkaisuista ei ole varsinaisesti pulaa tämän päivän markkinoilla, ja Square Enixin olisi kenties kannattanut vääntää mukaan hieman lisää ekstraa erottuakseen massasta.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster jättää näin jälkeensä hieman sekavat tuntemukset. Kyllä, suosittelisin edelleen Final Fantasy X:ää sekä Final Fantasy X-2:ta, mutta rajalliset uudistukset ja ikääntyneet mekaniikat varmistavat, ettei tämä uudelleenjulkaisu ole kaikkien makuun.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Edelleenkin hyviä pelejä, hieman uutta sisältöä, yleisesti hyvät uusversiot, uusi musiikki
-
Vaihteleva teräväpiirtopäivityksen laatu, vanhahtavat pelimekaniikat, uusi musiikki
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä