Suomi
Gamereactor
arviot
Goat Simulator

Goat Simulator

Ruotsalaisstudio Coffee Stain Studios on tehnyt vuohista kertovan pelin kieli poskessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sitä kuvittelee tietävänsä, mitä vuohet tekevät. Naiivisti ajattelin, että vuohet vain laiduntavat ruohoa tavallisilla maatiloilla. Olin pahasti väärässä. Vuohen tyypillinen päivä on todella kaoottinen, eikä siihen mahdu heinää eikä harmoniaa. Sen sijaan vuohet lipovat mummojen naamoja, lentävät korkealle ilmaan liukumäistä, tulevat huolimattomien rekkakuskien yliajamaksi ja rikkovat toimitiloja kuin liukuhihnalla. Vuohet ovat aikamme terroristeja.

Kun puhuin hiljattain kehittäjä Coffee Stain Studiosin kanssa, tiimi kuvaili Goat Simulatoria kaivatuksi ja hyvinkin tarkoitukselliseksi potkuksi persauksille viime vuosien pystyyn kuolleille simulaatiopeleille, joihin lukeutuvat esimerkiksi Farming Simulator, Garbage Truck Simulator ja Train Simulator. Goat Simulatorin päävalikosta kun painaa Play-nappia, pelaaja sinkoutuu vuohen rooliin ja koheltamien alkaa sekunneissa - kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa muodoissaan.

Goat Simulator
Kieli avaa uusia mahdollisuuksia.

Pelimekaanisesti Goat Simulator on helppo oppia mutta vaikea hallita. Kuvittele Tony Hawk's Pro Skater, jossa skeittilaudan sijaan temputetaankin vuohta. Elikko osaa ravata, hyppiä ja tehdä voltteja, kuin myös määkiä ja venyttää kieltään, joka välittömästi tarttuu kaikkiin irtoesineisiin. Kieli on yllättävän näppärä apuväline. Se mahdollistaa aivan uudenlaisia hullutuksia pelaajan poimiessa ja pudotellessa esineitä ja ihmisiä. Tarpeeseen tulee myös hidastus, jonka voi aktivoida koska vain F-napin näpäytyksellä. Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman korkeat pisteet tekemällä mitä älyttömämpiä temppuja, jotka pistävät vuohen kyvyt äärirajoilleen. Varsinaisen lopun puuttuessa ainoa rajoite on se, miten pitkään itse jaksaa taistella parempien pisteiden perässä.

Tämä on mainos:

Miten hauskaa pelaaminen sitten oikeasti on? Se riippuu ihan päivästä ja omasta mielentilasta. Rempseässä kaveriporukassa Goat Simulatorin pöllöily irrottaa varmasti yhden jos toisenkin naurunröhähdyksen, mutta jos nyt ei vain satu olemaan sillä tuulella, että rekan alle liiskaantuva vuohi naurattaa, voi kokemus olla myös aivan päinvastainen. Mekaanisesti lähes kaikki toimii intuitiivisesti, mikä on luonnollisesti välttämättömyys pistenikkaroinnille, mutta turhauttavan vaikea rakettireppu olisi tukenut peliä paremmin, jos se olisi ensin hienosäädetty kohdalleen. Kokonaisuutena pelattavuus ei kuitenkaan ole este pelistä nauttimiselle.

Goat Simulator
Löydettävää riittää etsivälle. Pelissä pääsee esimerkiksi pelaamaan erilaisilla vuohilla.

Tietty huumori paistaa läpi koko pelin. Se tulee esille esimerkiksi, kun Coffee Stain Studios sivaltaa yhteiskuntaa pistämällä pelaajan lanaamaan joukon ihmisiä, jotka vastustavat peniksen muotoista ruokaa. Peliin on myös tietoisesti jätetty bugeja, jotka olisi voitu helposti viimeistellä pois, tai Laddergoat-animaatio olisi voitu jäljitellä niin, että vuohi kiipeäisi pelin kaikkia askelmia. Pelissä on paljon huvittavia juttuja, mutta huumori on sellaista että se on koettava, jotta sen ymmärtäisi.

Aluksi leikkimieli on vahvasti läsnä. Peli huokuu aitoa hiekkalaatikkomeininkiä, kun pääsee kokeilemaan, miten vuohella voi vaikuttaa ympäristöön ja päästä uusille alueille ja löytää salaisuuksia. Valitettavan nopeasti pelialue paljastuu kuitenkin melko pieneksi urbaanikarsinaksi Him Lenin (5 km) ja Hellin (3 km) välillä - paikkojen, joihin johtavat tunnelit on katkaistu näkymättömillä seinillä.

Tämä on mainos:
Goat Simulator
Ja ei, pelaaja ei ole ainoa vuohi maailmassa.

Goat Simulatorin elinikä riippuu Steam Workshopin varassa. Coffee Stain Studiosin luoma sisältö on kulutettu puhki muutamassa tunnissa, jonka aikana ehtii tutkia kentän joka sopukan ja mutustella mustan huumorin kaikki hedelmät. Pelissä on muutamia tehtäviä, mutta ne ovat todella banaaleja ja suoraan kytköksissä temppuihin itseensä, joten niistä ei saa paljoakaan lisäpuhdetta, ellei halua kerätä kaikkia saavutuksia. Koska pelin hauskuus perustuu pitkälti kykyyn yllättää, lepää vuohisimun kiinnostavuus tulevaisuudessa yhteisön luovuudenintoisuuden varassa.

On vaikea arvioida, miten peli kehittyy lähikuukausien aikana, mutta jos pelin ympärillä oleva pöhinä yhtään kantaa hedelmää, voi innokkaimmilta faneilta odottaa runsaasti maukkaita lisäosia. Jos ei muuta, ainakin Goat Simulator on yksi hupsuimmista ja pirteimmistä peli-ideoista pitkään aikaan. Mikäli kiinnostaa tietää, mitä vuohet todella päivisin tekevät, tässä on tilaisuutesi ottaa asiasta selvää.

06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Siisti idea, osuva huumori, tiukat mekaniikat, kieltä on kiva käyttää.
-
Sisältöä kaivattaisiin enemmän, paljon bugeja, paikoin heikot äänet.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Goat SimulatorScore

Goat Simulator

ARVIO. Kirjoittaja Simon Eriksson

Älä anna Simulator-nimen hämätä; ruotsalaisstudio Coffee Stain Studios on tehnyt vuohista kertovan pelin kieli poskessa.



Ladataan seuraavaa sisältöä