Suomi
Gamereactor
arviot
Out There

Out There

FTL:n "analogisessa" serkussa on lämpimämpi fiilis, mutta satunnaisempi meno.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Out There tarjoaa nimensä mukaisesti tarinan astronautista, joka päätyy teknisen kömmähdyksen seurauksena kauas vieraaseen galaksiin avaruusaluksessaan. Kauemmaksi kotoa ei ihminen juuri enää pääse, mutta ainakin kaukana loistaa jonkinlainen kiintopiste johon pyrkiä.

Tämä lienee yksi niistä tapauksista, joissa matka on päätepistettään tärkeämpi. Pelissä hypätään tähdestä toiseen FTL:n tapaan ja toivotaan kovasti, että paljastuneilta planeetoilta löytyisi löpöä ja happea matkan jatkamiseksi. Myös mineraalit ovat kovaa valuuttaa, koska alus on koko ajan hajoamassa käsiin.

Out There

Näiden resurssien tasapainottelu onkin matkanteon ytimessä. Menoveden hankkiminen pakottaa vaarallisille kiertoradoille, jotka repivät runkoa, ja mineraalien louhimiseen menee tietenkin löpöä. Happea kuluu jatkuvasti.

Tämä on mainos:

Marginaalit ovat sangen kapeita, ja lisää resursseja saa olla nuohoamassa jatkuvasti. Huono-onninen loikka voi silpaista heti puolet aluksen kestosta, ja mittavampaan tähtiloikkaan kuluu yli kolmannes menovedestä. Välillä tuntuukin siltä, että näitä marginaaleja olisi voinut hieman leventääkin, tai ainakin pelissä voisi olla eri vaikeustasoja.

Vaikka tämä tasapainottelu onkin keskeisintä sisältöä sen pelimekaniikan puolesta, on Out Theren fokus itseasiassa vahvasti tarinankerronnallinen. Sitä voisi jopa sanoa moderniksi versioksi niistä seikkailukirjoista, joissa lukija sai luoda oman tarinansa tekemällä valintoja ja menemällä sitten niiden osoittamille sivuille.

Out Thereen on kirjoitettu kiitettävä määrä kosmisia tapahtumia sekä jännittäviä kohtaamisia, jotka välittävät tehokkaasti avaruuden yksinäisyyden tuntua. Tätä tukee myös melankolinen synamusiikki. Kaikki ei ole kuitenkaan ihan näin synkkää, vaan mukana on ainakin yhtä paljon vanhan koulukunnan scifin toiveikkuutta, seikkailua sekä uskoa ihmiskunnan potentiaaliin.

Myös pelin grafiikka on kuin pulp-aikakauden sarjakuvasta, ja se antaa Out Therelle kotikutoisemman, "lämpimämmän" fiiliksen, kuin esimerkiksi FTL:n pikseligrafiikka. Ajoittain kuvitus tosin vaikuttaa aavistuksen amatöörimäiseltä, ja sitä olisi varmasti voinut skarpata ilman että valittu tyyli olisi siitä kärsinyt.

Tämä on mainos:

Out Theren todellinen akilleenkantapää löytyy lopulta sen satunnaisuudesta. Jokainen pelikerta on kohtaamisineen erilainen, joka on tietysti hienoa ja yksi tämän genren keskeisistä ominaisuuksista, eikä tämä olekaan ongelma. Pulmana on se, että huolimatta siitä kuinka hyvin ja huolellisesti olet hoitanut resurssitalouttasi ja tehnyt fiksuja valintoja, voi satunnaisesti muodostettu tähtikartta tai epäonninen kohtaaminen torpata pelisi joko välittömästi tai parin hypyn päähän.

Out ThereOut There

Pelaaja ei näin voi "rakentaa" menestystään, vaan se riippuu aina suurilta osin siitä seuraavasta kolikonheitosta. Kaikkia pelaajia tämä ei varmasti häiritse, mutta minua se syö.

Satunnaisuutensa kanssakin Out There on silti erittäin tunnelmallinen ja mielenkiintoinen kokemus. Se on vaihtanut avaruustaistelut onnistuneesti pieniin scifitarinoihin, ja kutsuu aina aloittamaan uudestaan. Uuden pelin aloittamisesta on tosin tehty tarpeettoman jäykkää, ja olisi ihme jos kehittäjä ei tekisi tästä hieman helpompaa tulevaisuudessa. Nykyisellään sen kuitenkin luo tarpeettoman kynnyksen pelaajalle, ja tuhlaa samalla aikaa sekä iPadin akkua.

Out There ei siis ole napakymppi, mutta se on jotakin uutta. Siitä kannattaa pulittaa vajaa viitonen jo kokeilemisen vuoksi. Suosittelisin sitä erityisesti scifikirjojen ystäville ja hyvästä tunnelmasta nauttiville pelaajille.

Out ThereOut ThereOut There
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tunnelmallinen, omaperäinen, hyvää tarinaa.
-
Graafisesti hieman hiomaton, hillitöntä satunnaisuutta, hidas aloittaa uudestaan.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Out ThereScore

Out There

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

FTL:n "analogisessa" serkussa on lämpimämpi fiilis, mutta satunnaisempi meno.



Ladataan seuraavaa sisältöä