Suomi
Gamereactor
arviot
Shovel Knight

Shovel Knight

Vanhan koulukunnan tasoloikka tarjoaa sekä haastetta että hulvatonta huumoria.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Shovel Knightin sankari on tietenkin Lapioritari, joka on siirtynyt lapioimaan nauriita kadotettuaan kumppaninsa Kilpiritarin. (Vähän kaikki isommat tekijät ovat tässä pelissä ritareita.) Nyt uusi paha on kuitenkin nostanut päätään, ja avannut samalla sen synkeän tornin, johon Kilpiritari aikoinaan katosi, joten Lapioritari palaa eläkkeeltä kurmottamaan hirviöitä.

Sankari liikkuu retrolla (okei, kaikkihan tässä on retroa) maailmankartalla, joka muodostuu solmukohtien yhdistämistä poluista. Solmukohdissa odottaa joko vihollisen linnake tai vaikkapa kylä, jossa Lapioritari voi parannella kestävyyttään tai varusteitaan. Kyläillessä pääsee myös tutustumaan paikalliseen, vallan värikkääseen väestöön. Vastaan voi tulla yhtä lailla leikkiviä ihmislapsia kuin antropomorfisia kansalaisiakin, joiden kanssa vaihtaa kuulumisia.

Shovel Knight

Pelimaailmassa on saavutettu se omituisuus, jota sen japanilaisissa esikuvissa oli aikanaan kiitos itäisten kehittäjien omalaatuisten tulkintojen. Yksityiskohdat ja välinäytökset (kuten Troupple Kingin majesteettinen tanssi) yllättävät ja piristävät pelaajaa, sekä tarjoavat pahasti kaivattua kevennystä joskus verenpainetta nostavien pomotaisteluiden välillä.

Tämä on mainos:

Shovel Knightissa on nimittäin haastetta ainakin tällaiselle vähän satunnaisemmalle tasoloikkien pelaajalle. Rutinoituneemmatkin harrastajat saavat vastusta viimeistään edellä mainituista pomoista, joista osa voi vaarantaa ohjaimesi, ikkunasi, lemmikkieläimesi sekä statuksesi vapaana kansalaisena.

Vaikka peli on enimmäkseen reilu, on siinä välillä käänteitä, jotka saavat veren kiehumaan. Erityisen kuttumainen veto on valojen sammuttaminen, jolloin ruudun tapahtumat esitetään siluetteina, ainakin niiden ohuiden kaistaleiden kohdalla, joissa jotain taustavaloa sattuu olemaan. Muuten pelaaja on täysin muistinsa, tuurinsa ja ääniefektien varassa, joka ei enää uppoa omaan käsitykseeni "reilusta". Onneksi tällaiset tempaukset eivät ole suunnattoman yleisiä.

Shovel KnightShovel Knight

Shovel Knight antaa pelaajalleen kaikki eväät onnistumiseen, koska hahmon ohjaus on sulavaa ja tarkkaa. Siinä on pari omalaatuisuutta (tikkailta ei voi hypätä vaan niiltä tiputaan), mutta kun nämä saa taottua selkärankaan, homma kulkee jouhevasti. PC:llä suosittelisin turvautumaan näppiksen sijasta ohjaimeen, mutta tämähän on tottumuskysymys.

Tämä on mainos:

Linnakkeiden huoneet ovat välillä yhtä paljon ongelmanratkaisua kuin tasohyppelyäkin, ja ne tarjoavat paljon salaisuuksia löydettäväksi. Välillä pelissä voi jopa loikata vanhan Marion tyyliin juoksentelemaan ruudun yläreunaan pisteiden ynnä muiden seassa.

Juuri tällaiset retro-yksityiskohdat tekevät Shovel Knightista niin herkullisen. Se on alkuvalikosta loppuanimaatioon asti tinkimätön kunnianosoitus menneille sukupolville, mutta se ei ole mikään tyhjä tribuutti, vaan todella toimiva pelikokemus. Näin se tarjoaa paljon myös niille, joilla ei ole henkilökohtaista kokemusta edeltäneen vuosituhannen pelikuvioista.

Shovel KnightShovel Knight

Shovel Knight on ilo silmälle, mutta sen musiikki ja äänimaailma eivät jää tästä jälkeen askeltakaan. Pelin kappaleita kuuntelee ilokseen ihan sellaisenaan, ja myös kehittäjät ovat selvästi ymmärtäneet tämän tarjotessaan kylään bardin, jota voi pyytää soittamaan suosikkejaan, ainakin sitten kun ne on kerätty pelimaailman salaisista sopukoista.

Lapioritarin noin kahdeksan tuntia kestävä seikkailu maksaa Steamissä 14,99 euroa, josta voi olla montaa mieltä. Kehtaisin silti väittää, että se on etenkin retrohenkisille pelaajille sen arvoinen. Jos aiheeseen suhtautuu vähemmällä vakaumuksella, kannattaa Shovel Knight laittaa toivelistalleen odottamaan alennusmyyntejä.

Shovel Knight on siis loikka menneisyyteen parhaalla mahdollisella tavalla. Vanhan koulukunnan grafiikka ja äkkiväärä huumori yhdistyvät siinä mitä parhaimmalla tapaa, ja peli tarjoaa sitä lämpöä ja sisältöä, joka on jäänyt puuttumaan monista saman genren edustajista. Mukaan on livahtanut joitakin menneisyyden syntejä, jotka eivät olleen hauskoja edes silloin, mutta muuten kokemus on likimain täydellinen.

Shovel KnightShovel KnightShovel KnightShovel Knight
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tinkimätön retromeininki, harkitut uudistukset, lämmin fiilis.
-
Mukana myös ikäviä retro-elementtejä.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Shovel KnightScore

Shovel Knight

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Vanhan koulukunnan tasoloikka tarjoaa sekä haastetta että hulvatonta huumoria.

0
Shovel Knight muuntuu lautapeliksi

Shovel Knight muuntuu lautapeliksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Viime vuosina trendiksi on alkanut muodostua se, että videopeleistä tehdään myös lautapeli. Nyt tähän joukkoon liittyy Shovel Knight, joka hakee joukkorahoitusta...

0
Shovel Knight muuntuu taistelupeliksi

Shovel Knight muuntuu taistelupeliksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Retrohenkinen ja kovin suosittu Shovel Knight jatkaa kasvuaan King of Cards -laajennuksen jälkeenkin. Nyt tulossa on Shovel Knight Showdown vuonna 2019. Showdown muuttaa...

0
Shovel Knight myynyt yli kaksi miljoonaa

Shovel Knight myynyt yli kaksi miljoonaa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Yacht Club Games julkaisti retroilevan tasoloikkapelinsä Shovel Knightin vuonna 2014. Se saavutti nopeasti miljoonan myydyn pelin rajan vain muutamassa kuukaudessa....



Ladataan seuraavaa sisältöä