Suomi
Gamereactor
arviot
Gods Will Be Watching

Gods Will Be Watching

Vanhan koulukunnan peleistä ammentava retro-seikkailu on mielenkiintoinen mutta turhauttava kokemus.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gods Will Be Watching oli alunperin Ludum Dare -kilpailusta syntynyt flash-peli. Kilpailun teemana oli minimalismi, joka heijastuikin vahvasti kehittäjä Deconstructeamin lopulliseen tuotokseen, jossa vanhan koulukunnan grafiikat yhdistyivät kiperiin tekstipohjaisiin valintoihin.

Flash-peli sai hyvän vastaanoton, ja kehittäjät päättivät tehdä siitä joukkorahoituksen voimin täyden julkaisun. Tässä kaupallisessa versiossa on yhden sijasta seitsemän erilaista eloonjäämistilannetta, mutta ulkoasu on säilynyt jotakuinkin samanlaisena.

Vanhoista seikkailupeleistä muistuttava grafiikka sopiikin GWBW:iin kuin nokka naamaan, koska sen avulla voidaan esittää rankempiakin kohtauksia niin, että pelaajan mielikuvitus tekee suurimmat työt. Vahvaa nostoapua saadaan toki myös laadukkaasta taustamusiikista, joka vain lisää pelin painetta, onnistuneista ääniefekteistä puhumattakaan.

Gods Will Be WatchingGods Will Be Watching
Tämä on mainos:

GWBW on myös säilyttänyt tekstipohjaiset valintansa. Niissä ei kuitenkaan luovita erilaisissa keskusteluvalinnoissa, vaan pyritään pitämään erilaisia yhtälöitä plussan puolella. Nämä loppujenlopuksi matemaattiset asetelmat voivat muodostua panttivankien moraalista, jäljellä olevan akun virrasta tai ruokavarastoista, mutta kyseessä on aina joukko muuttujia, joista mikään ei saa tippua tietyn rajan alle.

Tietenkään näitä kaikkia muuttujia ei esitetä selvinä numeroina, vaan pelaaja joutuu tulkitsemaan osin grafiikasta missä mennään. Tarkka silmäkään ei tosin pelasta satunnaisilta tapahtumilta, jotka voivat heittää koko tasapainon poskelleen.

Otetaan vaikka esimerkkinä pelin aloittava pankkivankidraama, jossa terroristit/vapaustaistelijat hakkeroivat hallituksen koneiden saloja samalla, kun erikoisjoukot päivystävät barrikadin toisella puolen. Panttivangit täytyy pitää rauhallisina mutta samalla kuolemanpelkoisina, erikoisjoukot riittävän etäällä ja hakkerointi sulavana. Jokainen toiminta vie aikaa, jonka aikana toiset osa-alueet voivat kärsiä.

Kun tämän monimutkaisen tilanteen peruskaavan hahmottaa, on kohtaus läpäistävissä helpostikin, mutta se voi vaatia muutamaa yritystä ja erehdystä. Aiemmin mainitut satunnaiset tapahtumat rikkovat kaavaa, jolloin oikeatkaan valinnat eivät pelasta pelaajaa.

Tämä on mainos:
Gods Will Be Watching

Tällainen asetelma vaatii myös kehittäjiltä sangen tarkan tasapainotuksen toimiakseen, ja täytyy sanoa, ettei se GWBW:ssa ole kohdallaan. Sitä voi toki pelata useillakin eri vaikeustasoilla, joista alkuperäinen saa useimmat hakkaamaan päätänsä seinään alta aika yksikön. Silti edes ns. narratiivinen vaikeustaso ei ole mikään läpihuutojuttu, vaikka tekijät itse niin väittävätkin.

Kyllähän peli saa olla vaikea, mutta kun yksi yritys saattaa kestää puolisen tuntia, voi satunnaiseen sattumukseen kaatunut sessio todella riepoa. Tämä vain korostuu myöhemmissä kohtauksissa, joissa osa tapahtumista on kirjaimellisesti venäläistä rulettia. Omien valintojen vaikutus lopputulokseen mitätöidään keskenkaiken, ja ei kun uutta yritystä putkeen.

Gods Will Be Watching on siis todella anteeksiantamaton ja hankala, mutta se ei palkitse pelaajaansa edes tämän onnistuessa. Pelissä on jonkin verran ihan hauskaakin dialogia, mutta se menettää hohtonsa, kun sitä joutuu katselemaan yhä uudestaan ja uudestaan. Lisäksi siitä paistaa lävitse, ettei englanti selvästikään ole käsikirjoittajan ensimmäinen kieli. Hahmogalleria on puolestaan todella kaksiulotteinen, eikä juontakaan voi väittää omaperäiseksi. Jonkin toiminnallisemman pelin pohjaksi tämä varmasti riittäisi, mutta kun koko tuotteen ns. pihvi on tekstissä, vaaditaan tukevampaa tavaraa.

Gods Will Be Watching on mielenkiintoinen kokeilu pelinkehittelyn alalla. Siinä on hyviä ja mielenkiintoisia elementtejä, mutta se kaatuu omaan vaikeuteensa ja sisältönsä ohuuteen. Nykyisellään sitä ei voi suositella kuin vakaumuksellisille masokisteille. Muiden kannattaa kokeilla pelin alkuperäistä flash-versiota, jota voi pelata Deconstructeamin kotisivuilla ilmaiseksi.

HQ
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
Retrografiikka, musiikki, mielenkiintoinen konsepti
-
Satunnaisuus, pitkät tallennusvälit, ohuet hahmot ja tarina
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Gods Will Be WatchingScore

Gods Will Be Watching

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Vanhan koulukunnan peleistä ammentava retro-seikkailu on mielenkiintoinen mutta turhauttava kokemus.

0
Gods Will Be Watching -julkaisutraileri

Gods Will Be Watching -julkaisutraileri

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Gods Will Be Watching kätkee pikseliestetiikkansa taakse rankkoja moraalisia valintoja. Oikeaa tai väärää ei ole, ja ainoastaan pelaaja voi toimia omana tuomarinaan.



Ladataan seuraavaa sisältöä