Suomi
Gamereactor
arviot
Planetary Annihilation

Planetary Annihilation

Järjettömän suuren skaalan peli kärsii muutamista ärsyttävistä puutteista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Normaalisti peli julkaistaan fanfaarien ja juhlinnan saattelemana, mutta poikkeuksia löytyy. Näin on Planetary Annihilationin kohdalla, jonka yhteisöstä on kantautunut huhuja sen keskeneräisyydestä. Etenkin kaatuilua ja yksinpelaamisen tarvitsemaa nettiyhteyttä on arvosteltu kovin sanoin.

Jatkuvan verkkoyhteyden vaatiminen kuulostaa ikävältä, ja toivoimme että asia olisi korjattu lopulliseen versioon. Näin ei ikävä kyllä ole, joten pelaaja on täysin riippuvainen ulkoisten palvelimien toiminnasta. Yksinpelattaviin osioihin ei pääse ollenkaan käsiksi ilman nettiyhteyttä. Kaikki muistavat varmaan vielä viime vuonna julkaistun Sim Cityn ongelmat saman asian parissa. Serverit ovat myös epävakaita, ja peli kaatui testauksen aikana muutaman kerran. Joissain suuremmissa matseissa ruudun päivitysnopeus tippuu todella tökkiväksi, vaikka grafiikka olisi säädetty asetuksissa vaatimattomalle tasolle. Optimointi näyttää jääneen pahasti kesken.

Mainitut puutteet ja ongelmat varjostavat ikävästi julkaisua, mutta onnistuimme silti nauttimaan siitä. Silloin kun kaikki toimii hyvin on Planetary Annihilation kerrassaan mainio leikkikenttä RTS-peleistä pitäville. Se tarjoaa näkymän futuristiseen sotaan, jota käydään ennennäkemättömän suurissa mittasuhteissa. Normaalisti reaaliaikaiset strategiapelit tarjoavat taistelukentäksi pienen maakaistaleen, mutta nyt taistellaan kokonaisten planeettojen hallinnasta. Käytössä on lisäksi kunnon lelut, joissa riittää hyvin vaihtelua.

Planetary AnnihilationPlanetary Annihilation
Tämä on mainos:

Pelaaja ohjaa Commanderia, keinotekoista entiteettiä, jonka varaan kaikki rakentuu. Nämä rakentavat tukikohtia planeetoille, samalla kun he kiertävät kyseisen aurinkokunnan tähteä. Välimatka kannattaa säilyttää, sillä Commanderin menettämällä häviää automaattisesti ottelun. Samaan aikaan hänen ohjaamat valtavat armeijat vyöryvät räjähtäviin taisteluihin planeetoilla. Niiden pinnalle voi suunnata iskuja kiertoradalta, ja jopa kuun voi halutessaan mäjäyttää planeetan kylkeen. Pelaajalla on siis sotimisessa käytössään runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Tosin käymämme taistelut ratkesivat aika nopeasti, mutta pitkittyneiden taistelujen ratkaisemiseksi on olemassa runsaasti erilaisia ja jännittäviä mahdollisuuksia.

Taistelut käydään reaaliaikaisesti, ja tukikohdan rakentaminen on vähintään yhtä tärkeässä roolissa kuin itse sotiminen. Jokainen matsi muistuttaa suurta varustelukilpailua, ja etenkin alun täytyy sujua erittäin kitkattomasti. Muutoin tipahtaa kärryiltä ottelun keskivaiheilla tai viimeistään sen lopussa. Pelaajan täytyy tietää, mitkä rakennukset tiputetaan planeetan pinnalle ensimmäisinä ja missä järjestyksessä se kannattaa tehdä. Lisäksi talouden ja resurssien managerointi on elintärkeää. Commander voi tehdä perustehtaita, jotka syytävät ulos fabricator-yksiköitä. Nämä voivat rakentaa kehittyneempiä tuotantolaitoksia, jotka puolestaan rakentavat parempia yksiköitä.

Valitettavasti kehittäjä Uber Entertainment ei kerro tätä pelaajalle lainkaan. Tutoriaaleja tai harjoitteluosioita ei ole, ellei sellaiseksi laske Youtubessa julkaistua videota. Sekään ei tarjonnut paljon neuvoja, mutta siitä pääsi sentään käsiksi pelaajien tekemiin omiin videoihin. Informaation suhteen studio luottaa aivan liikaa yhteisöön. Pelissä on niin paljon syvyyttä ja monimutkaisuutta, että se tarvitsisi ehdottomasti pelattavan tutoriaalin.

Kunhan perusteet saa haltuun avautuu eteen runsaasti erilaisia strategisia ja taktisia mahdollisuuksia. Yksiköt jaetaan toiminta-alueensa mukaan maa-, ilma- ja vesiyksiköihin. Erilaisia planeettoja on runsaasti, ja usein taisteluja käydään samanaikaisesti aurinkokunnan eri osissa. Sota vaatii aggressiivista laajenemista useille planeetoille, sillä jokainen Commander haluaa päästä käsiksi levittäytymisen vaativiin resursseihin. Taistelu on ankaraa, sillä menestyminen riippuu niin paljon taloudenhallinnasta ja resursseista. Pelaaja pidetään jatkuvasti varuillaan, ja mikäli laajeneminen ei onnistu nopeasti ottelun alussa, on tuloksena todennäköisesti tappio.

Tämä on mainos:
Planetary AnnihilationPlanetary Annihilation

Erilaisia pelimuotoja on tällä hetkellä kolme erilaista. Netissä väännetään kättä ihmisvastustajia vastaan joko joukkueissa tai yksinään. Pelillisesti homma toimi, emmekä törmänneet vakaviin ongelmiin. Tosin erilaisista ottelujen asetuksista olisi hyvä olla enemmän tietoa saatavilla. Skirmish vastaa muutoin nettipelejä, mutta tällä kertaa soditaan tekoälyä vastaan. Näissä voi muokata useita asioita, kuten taistelukenttiä, vaikeusastetta ja niin edelleen. Mukana tulevan editorin avulla voi myös luoda omat aurinkokuntansa. Tekoäly tarjoaa yllättävän kovan vastuksen, ja sen ohjastamat joukot suorittavat toimintonsa hälyttävän nopeasti.

Viimeisenä pelistä löytyy Galactic War -kampanja, joka on vaikeusasteeltaan yksittäisiä otteluita hieman helpompi. Aluksi käytössä on ainoastaan muutamia taktisia vaihtoehtoja, mutta lisää avautuu aurinkokuntia tutkiessa karttuvien uusien teknologioiden myötä. Alussa käytössä on kolme erillistä paikkaa teknologioille, joiden avulla voi parantaa joukkoje tehokkuutta tai muokata niistä tankki- tai ilmajoukkojen yksiköitä. Uusia teknologioita avautuu vihollisia tuhoamalla sekä tutkimalla asumattomia galaksin osia. Tämä tietenkin pakottaa myöhemmin valitsemaan, mitä kolmea teknologiaa haluaa jatkossa käyttää.

Kampanjassa on jopa roguemaisia piirteitä, sillä galaksit luodaan satunnaisesti. Lisäksi jokaisella Commanderilla on ainoastaan yksi elämä. Jäin kaipaamaan ainoastaan tarinavetoisempaa kampanjaa, tosin tämä olisi korjaantunut Galactic Warin tarinaan panostamalla. Tosin juonen kehittäminen tällaiseen peliin ei välttämättä ole helppo tehtävä, mutta kampanjasta olisi varmasti pystynyt tekemään muistettavamman. Tosin pidin siitä tällaisenaankin, ja pelasin mieluummin sitä yksittäisten otteluiden sijasta.

Näytöllä tapahtuu jatkuvasti vaikka mitä, mutta suurimman osan ajasta tarpeellinen informaatio on hahmotettavissa vaivattomasti. Tämä pätee varsinkin lähietäisyydellä, mutta kauemmas siirryttäessä yksiköt korvataan ikoneilla, jolloin toiminnasta voi olla vaikea saada selvää. Ongelmia tulee myös planeettojen pallomaisilla pinnoilla navigoitaessa, varsinkin kun niissä saattaa lisäksi olla kerralla satoja yksiköitä. Ohjausmalli on kuitenkin hyvä, ja esimerkiksi eri planeettojen välillä pystyy hyppimään näppärästi.

Planetary Annihilationissa on tarjolla hirvittävä määrä erilaisia vaihtoehtoja, enkä keksi yhtään hiekkalaatikkopeliä jossa olisi yhtä paljon potentiaalia. Armeijoista voi muokata vapaasti haluamansa kaltaiset, ja runsas määrä erilaisia vaihtoehtoja on varmasti kaikkien strategiapelien ystävien mieleen. Kiitosta ansaitsevat myös pelin loistavat musiikit, sillä ne luovat todella hyvin tunnelmaa.

Positiivisista asioista huolimatta peliin täytyy saada jatkossa mahdollisuus pelata ilman verkkoyhteyttä. Lisäksi se kaipaa ehdottomasti kunnon tutoriaalitehtävät. Supreme Commanderin ja Total Annihilationin ystävät ovat varmasti Planetary Annihilationin kanssa kuin kotonaan, sillä niillä on paljon yhteistä. Sen sijaan täysin uusille pelaajille tämän mittakaavan peli tuntuu varmasti haastavalta, varsinkaan kun heitä ei mitenkään opasteta sen saloihin. Tuntuu siltä kuin se olisi rakennettu Kickstarteria tukeneiden tarpeisiin, mikä on varmasti osittain totta. Mutta nyt kun peli on valmis, Uberin täytyy ymmärtää tukea pelin pariin myös muualta tulevia. Jos he haluavat pitää uudet pelaajat tyytyväisinä, heidän täytyy tehdä siitä helpommin lähestyttävä.

Planetary Annihilationin mittakaava ja kunnianhimoisuus on ihailtavaa. Vaikka olen selvästi vaikuttunut näkemästäni, suosittelen sitä kuitenkin vain varauksella. Se vaatii selvästi kehittämistä, eikä ole välttämättä vielä täysin valmis.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hieno hiekkalaatikko strategiapeleistä pitäville, runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja potentiaalia, ennennäkemättömän suuri mittakaava
-
Ei tutoriaalia, peli vaatisi lisää optimointia, yksinpeli vaatii verkkoyhteyden
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Planetary AnnihilationScore

Planetary Annihilation

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Planetary Annihilationissa on runsaasti potentiaalia, mutta se tuntuu vielä keskeneräiseltä.



Ladataan seuraavaa sisältöä