Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2015

Pro Evolution Soccer 2015

Konamin jalkapallopeli saapuu viimeinkin uusille konsoleille, ja Fox Engine takaa vuoden parhaan futiskokemuksen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

PES on myynyt vain kymmeneksen siitä mihin EA:n kilpaileva sarja on yltänyt viime vuosina. Tämä johtuu todennäköisesti suurimmaksi osaksi lisensseistä, jotka ovat huomattavasti kattavammat kuin Konamilla. FIFA on lisäksi kepittänyt Pro Evolution Soccerin mennen tullen myös ulkoasultaan. En ole kuitenkaan sitä mieltä, että näyttävämmillä grafiikoilla ja laajemmilla lisensseillä saataisiin automaattisesti aikaan parempi futispeli. Minulle tärkeintä on se mitä kentällä tapahtuu, ja tietysti sen tarkka ohjaaminen. Niinpä olin täysin tyytyväinen pelatessani uutta Pro Evolution Soccer 2015:ta Man Bluella, sillä kentällä näkemäni toiminta oli todella tyylikästä feikkinimestä huolimatta.

EA:n futtissarja on ohjauksen suhteen kulkenut vuosi vuodelta hieman huonompaan suuntaan. Olikin siksi ilo huomata, että uusi PES lyö tällä osa-alueella kilpailijalleen luun kurkkuun. Virtuaalipalloilijoita on yksinkertaisesti huomattavasti helpompaa hallita, ja tarkkuuden ansiosta nautin pelaamisesta heti paljon enemmän kuin FIFA 15 -pelissä.

Graafiselta puolelta ajateltuna Pro Evolution Soccer 2015:n käynnistäminen voi aiheuttaa pienen shokin. Vaikka julkaisua on jouduttu odottamaan tavallista pitempään, näyttää ulkoasu vanhentuneelta. Lisäksi hahmomallinnus ei todellakaan ole urheilupelien huipputasoa. Tevez näyttää örkiltä, Stephan Lichtsteiner Jack Nicholsonin Jokerilta, ja osa juoksuanimaatioista tuo mieleen ensimmäisen Super Marion. Otteluja seuraavat yleisöt näyttävät suttuisilta, eikä omia maaleja voi vieläkään tuulettaa haluamallaan tavalla. Lisäksi valikkojen kanssa Konamilla olisi edelleen paljon töitä.

Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015
Tämä on mainos:

Onneksi pelissä ei ole tarkoitus seurata futisottelua, vaan pelata sitä. Pelisarjojen välisistä eroista voisi jaaritella vaikka kuinka kauan, mutta käytännössä molemmat pyrkivät samaan päämäärään hieman eri reittiä. FIFA pyrkii tarjoamaan mahdollisimman aidolta näyttävät ottelut pelaajien reagointeja myöten, kun taas PES lähestyy otteluita puhtaasti pelattavuuden näkökulmasta. Syötteleminen on nopeampaa, tarkempaa ja muun muassa keskitykset kiertävät paremmin puolustajien taakse. Tuntuu myös upealta kun 30 metrin päästä lähtenyt tykitys kaartaa kauniisti verkon perukoille. Joku voi tietenkin sanoa Pro Evolution Soccer 2015:ta olevan vastustajaansa arcademaisempi, mutta minusta se tuntuu enemmän oikealta jalkapallolta.

Pro Evolution Soccer 2014 esitteli pallon automaattisen suojauksen ja sitä hyödynnetään edelleen tämän vuoden versiossa. Se kuvaakin hyvin oikean ottelun tapahtumia. Syöttöä vastaanottaessa on tärkeää suojata pallo niskaan hengittävältä vastustajalta, jotta sitä ei menetä liian helposti. Mukana on myös valtava määrä erilaisia kikkailuliikkeitä, mutta pelkästään liikkumista ohjailevan vasemman tatin hallinnalla pääsee jo pitkälle.

Hyökkäyksessä on aina kiusauksena yrittää läpisyöttöjä, mutta tänä vuonna niiden onnistuminen on entistä hankalampaa. Sopivan voiman ja suunnan löytäminen ei ole helppoa, ja usein kannattaa yrittää kuljettaa palloa eteenpäin muilla keinoilla. Toisaalta jos läpisyöttöä haluaa yrittää, niin se kannattaa hoitaa manuaalisesti. Silloin pallon suunnan ja voiman voi määrätä itse juuri niin kuin haluaa. Syöttöjen ja laukauksien harjoittelu on palkitsevaa, sillä ne avaavat hyökkäämiseen huimasti lisää mahdollisuuksia.

Valitettavasti Pro Evolution Soccer 2015:n puolustuksessa ei ole nähtävissä vastaavaa monimuotoisuutta. Pelkästään painetta pallonkuljettajan suuntaan lisäämällä pääsee pitkälle, eikä se vaadi kuin yhden napin painamista. Tämä tuntuu jo hieman vanhentuneelta ratkaisulta. Olisi mukava nähdä mahdollisuus ottaa puolustuksessakin enemmän riskejä. Pelin tekoäly on kuitenkin varsin mallikasta ja hoitaa asiansa kunnialla. Yleensä takaiskuista voi syyttää vain itseään.

Tämä on mainos:

Pelimuotoja on jälleen kattava valikoima sekä yksin että myös muiden kanssa netin kautta pelattavaksi. Valitettavasti arviota varten en pystynyt testaamaan verkkomoninpeliä, mutta toivottavasti se on pysynyt samanlaisena edellisvuosiin verrattuna. Silloin tiedossa on edelleen reiluja ja viihdyttäviä otteluja.

Arvioidessani FIFA 15 -pelin totesin, että voisin heittää lisenssit menemään mikäli pelattavuus vastaisi hyvin oikeaa jalkapalloa. Olen edelleen sitä mieltä ja Pro Evolution Soccer 2015 toteuttaa tämän lupauksen. Toki siinä on omat puutteensa, mutta tärkeintä on että pelaajat tuntuvat olevan täydellisesti hallinnassa. Sen ansiosta pelattavuus tuntuu välittömältä ja pelaaminen on viihdyttävää. Se saa jopa unohtamaan, että pelaan kuvitteellisella joukkueella. Toivoisin ainoastaan jatkossa, että grafiikat saisivat osakseen merkittävän parannuksen. Varsinkin kun sama pelimoottori pyörittää fantastiselta näyttävää Metal Gear Solid V: The Phantom Pain -peliä. Mikäli kaipaa hieman erilaista otetta futikseen, kannattaa uudelle Pro Evolution Soccerille antaa tänä vuonna mahdollisuus.

Pro Evolution Soccer 2015
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Pelaajat ovat entistä paremmin hallinnassa, pelaaminen tuntuu oikealta jalkapallolta, matsit ovat reiluja
-
Puolustuspeliin täytyisi panostaa enemmän, ulkoasu kaipaisi kipeästi päivittämistä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Pro Evolution Soccer 2015Score

Pro Evolution Soccer 2015

ARVIO. Kirjoittaja Tor Erik Dahl

Konamin jalkapallopeli saapuu viimeinkin uusille konsoleille, ja Fox Engine takaa vuoden parhaan futiskokemuksen.

2
PES 2015:n PC-versio on hybridi

PES 2015:n PC-versio on hybridi

UUTINEN. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

PC-versioon kuuluvat samat pelimuodot ja sama pelattavuus kuin uudella sukupolvella, mutta grafiikat on johdettu vanhan sukupolven tasosta.

8
Näin toimivat PES 15:n mikromaksut

Näin toimivat PES 15:n mikromaksut

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Mikromaksujen mainitseminen sai hälytyskellot soimaan Pro Evolution Soccer 2015 -peliä odottavien fanien päissä. Pelissä pystyy ostamaan uusia pelaajia kovalla valuutalla.



Ladataan seuraavaa sisältöä