Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2009

Pro Evolution Soccer 2009

Konsolijalkapallon ystävillä on parhaat ajat vuosiin, sillä pelityypin herruudesta taistelee kaksi kovaa kilpailijaa. Molemmat ovat hyviä, mutta toinen taitaa silti olla karvan verran parempi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viime syksynä julkaistun Pro Evolution Soccer 2008 tehokonsoliversiot olivat pettymyksiä monille pelisarjan ystäville. Uutta PESiä on odotettu hartaasti paikkaamaan edellisvuoden puutteita. PES 2009 on hyvä jalkapallopeli, mutta kokonaisuutena ei aivan yhtä vakuuttava kuin kilpakumppaninsa Fifa 09.

PES 2009 hyökkää kentälle vanhojen aseiden lisäksi parilla uudella pelimuodolla. Mestareiden liigan lisenssin hankkimisen myötä pelissä on kyseistä liigaa simuloiva pelimuoto. Eurooppalaisten liigamestareiden paremmuutta selvitellään lohkovaiheesta lähtien aina finaalipariin asti. Käytännössä pelimuoto ei ole mullistava uudistus jalkapallopelien saralla, mutta aito lisenssi luo toki omanlaisensa tunnelman. Ilahduttavasti mestaruutta voi tavoitella myös veikkausliigajoukkue HJK:lla, joka on osuvasti ainoa mestareiden liigan lohkovaiheeseen selvinnyt suomalainen joukkue.

Fifa-pelien mainion Be a Pro -pelimuodon vastine PESissä on Become a Legend -pelitila. Konamin legendaksi ryhtyminen poikkeaa jonkin verran Electronic Artsin ammattilaisurasta. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pelaaja joutuu taistelemaan paikasta aloittavassa kokoonpanossa. Ennen varsinaisia otteluita näyttöjä annetaan joukkueen sisäisissä harjoitusotteluissa. Riittävän hyvin sujuneiden harjoitusotteluiden jälkeen pelaaja pääsee vaihtopenkille odottamaan vuoroaan parrasvaloissa, kunnes paikka aloitusjoukkueessa on saavutettu.

Peliajasta taisteleminen tekee pelistä mielekkäämpää, mutta järjestelmässä on myös huonot puolensa. Vaihtopenkillä istuminen ilman takeita peliajasta saattaa olla turhauttavaa, vaikka penkillä istumisen aikana peliä voi seurata tuplanopeudella. Parempaan joukkueeseen sopimuksen saatuaan ruljanssi saattaa alkaa alusta, joten pahimmillaan pelaaja saattaa päästä pelaamaan vain muutamia oikeita otteluita ennen paluuta harjoituspeleihin.

Tämä on mainos:

Realismista tunnettu PES-sarja ei yllä tänä vuonna parhaiden vuosiensa tasolle. Pelitempo on liian korkea, joten pelituntuma ei pääse samalle tasolle kuin uudessa Fifassa. Myös tekoälyssä tuntuu olevan hienoisia aukkoja, ja etenkin maalivahdit tuntuvat olevan jatkuvasti myöhässä tilanteista. Puutteet eivät ärsytä liiaksi, sillä pelaaminen on hauskaa. Pelin vaikeusasteesta löytyy mukavasti vaihtelua ja haastetta, ja etenkin aloittelijat saatavat joutua vaikeuksiin jo pelin perusvaikeustasolla.

Pro Evolution Soccer 2009 tarjoaa myös totutun monipuoliset muokkaustoiminnot niin joukkueiden kuin pelaajien osalta. Osaavissa käsissä peliin voi rakentaa vaikka oman suosikkijoukkueensa, jos sitä ei pelin kymmenien lisensoitujen joukkueiden joukosta löydy. Mukavasta ominaisuuskirjosta huolimatta peli ei silti yllä aivan Fifa 09:n tasolle. Oma viehätyksensä PESissä silti eittämättä edelleen on, ja sen takia peli on edelleen varteenotettava vaihtoehto konsolijalkapallon ystäville. Parhaiten itselle sopiva bittifutis selviää todennäköisesti vain kokeilemalla ja vertailemalla.

Pro Evolution Soccer 2009Pro Evolution Soccer 2009Pro Evolution Soccer 2009Pro Evolution Soccer 2009
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mestareiden liiga, monipuoliset ominaisuudet
-
pelitempo, tekoälyn pikkuviat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Pro Evolution Soccer 2009Score

Pro Evolution Soccer 2009

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Konsolijalkapallolla menee paremmin kuin vuosiin kahden kovan kilpailijan ansiosta. On makuasia, pitääkö Fifasta vai PESsistä.



Ladataan seuraavaa sisältöä