Suomi
Gamereactor
arviot
Gears of War 2

Gears of War 2

Vuonna 2006 julkaistu Gears of War on jäänyt mieleen kahdesta syystä. Ensinnäkin se loi toimivan suojautumismekaniikan, mikä lisäsi testosteronia pursuavaan räiskintään hippusen taktiikkaa. Se myös nosti Xbox 360 -pelien teknistä tasoa upealla grafiikallaan. Nyt kun pelin julkaisusta on kulunut pari vuotta, aika on kypsä ihmisten ja Locust-hirviöiden toiseen osaotteluun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Asetelma on tuttu: Siirtokuntaplaneetta Seran ihmiset on pakotettu taisteluun elämästä ja kuolemasta, kun maan alta vyöryvä Locust-armeija valtaa pysäyttämättömästi alaa. Selkä seinää vasten ihmiset päättävät käydä hyökkäykseen, jolla vihollinen pyritään tuhoamaan sisältä päin. Operaatio jää tietysti ykkösosasta tuttujen sankarien vastuulle. Tällä kertaa pelkkä äijämäinen ärinä ei tosin riitä, sillä tapahtumien mittakaava paisuu naurettavan mahtipontisiin mittoihin.

Vaikka kaikkea eteen tulevaa ei voikaan täysin vakavalla naamalla katsoa, on mittakaavan kasvattaminen kannattanut. Gears of War 2 tarjoaa huomattavasti edeltäjänsä enemmän vaihtelua. Peli poukkoilee vuoristoradan lailla kaupungeista vuoristosoliin, maan pinnalta luolastoihin ja raunioista upeisiin temppeleihin. Ilahduttavasti kuvitus ei koostu pelkästä ruosteensävystä ja synkkyydestä, vaan värejä on käytetty aiempaa rohkeammin. Pelaaminen ei ole myöskään yhtä hyökkäämistä, vaan välillä vastaan tulee tilanteita, joissa on puolustettava omia asemia näennäisesti ylivoimaista vihollisjoukkoa vastaan.

Selvitäkseen mahdottomalta näyttävistä tilanteista pelaaja saa käyttöönsä runsaasti erilaisia aseita. Uutuuksina arsenaalissa ovat esimerkiksi kuolemaa kylvävä kranaatinheitin ja ilmapiiriä lämmittävä lieskari. Vanha moottorisaharynnäkkökivääri on toki jälleen mukana, joten lähitaistelut pääsee halutessaan päättämään pärinään ja verisuihkuun. Se ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, vaan liiveihin uivan vihollisen voi myös napata lihamuuriksi. Tai surmata tylyllä potkulla. Tässä pelissä K18-merkintä ei todellakaan ole tyhjän päiten.

Toiminta perustuu edelleen suojasta suojaan poukkoiluun, mutta siihen on saatu asemasotaa torjuvaa räväkkyyttä uusien vihollistyyppien ansiosta. Mukana on isoja, pieniä, nopeita, hitaita, räjähtäviä, raatelevia, kirkuvia, kihiseviä ... hemmetin monenlaisia vihollisia. Eri vihollistyyppien yksilölliset hyökkäystaktiikat pitävät pelin liikkeellä. Jo parin ensimmäisen tunnin taistelut tarjosivat enemmän toimintaa ja läheltä piti -tilanteita kuin koko ykkösosan kampanja.

Tämä on mainos:

Erityisen komeita ilmestyksiä ovat jättiläismäiset hirviöt, joita heitetään pelaajan eteen aika-ajoin terävöittämään tunnelmaa. Samalla ne ovat selkein esimerkki siitä, miten paljon Gears of War on teknisesti kehittynyt. Esimerkiksi valtavan järvihirviön hyökkäys on visuaalisesti sillä tasolla, ettei vastaavaa olisi vielä ykkösosan aikoihin uskonut näkevänsä. Ympäristöihin on saatu nyt myös hippusen elävyyttä. Kovasta maailmasta voi bongata pehmeitä materiaaleja ja saattaapa oma suojakin alkaa mureta vihollistulen voimasta. Uusista erikoistehosteista ja suurista vihollisista huolimatta peli ei pahemmin takeltele, vaan toimii jopa yllättävän sulavasti.

Pikantteja yksityiskohtia riittää muutenkin kuin visuaalisesti. Äänillä välitetään jopa elintärkeää informaatiota kaoottisiksi yltyvistä myllytyksistä. Esimerkiksi raskasta sinkoa kantavat Locustit sanovat ampuessaan "boom", jolloin pelaaja tietää kyyristyä kivimuurin taakse tai valmistautua keräilemään ruumiinosiaan. Rynnäkkökiväärin pauke puolestaan muuttuu nakuttavammaksi lippaan tyhjetessä, mikä käskee siirtämään sormen liipaisimelta latausnapille. Ykkösestä tuttu aktiivilataussysteemi puolestaan lisää lataukseen taitoelementin, sillä huolimattomuus saattaa kostautua aseen jumiutumisena. Tällaiset pienet oivallukset syventävät toimintaa ja pitävät keskittymisen kiinni pelitapahtumissa.

Pelaajan ei tarvitse taistella yksin, vaan mukana on aina vähintään yksi sivuhahmo. Kaverit sotivat aiempaa tehokkaammin ja osaavat pitää huolta itsestään, joten taistelutovereita ei tarvitse olla yhtenään parantamassa. Aina tekoäly ei silti toimi oikein, vaan joskus hahmot tuntuivat unohtuneen omiin ajatuksiinsa. Se jos mikä potuttaa, kun makaa henkihieverissä ristitulessa. Vihollisia satunnaiset jäätymiset eivät tunnu koskettavan, vaan ryhmissä toimivat Locustit lyövät päin näköä vimmaa ja vastusta. Välillä on yllättävää huomata, miten haavoittuneet hirviöt yrittävät viimeisillä voimillaan raahautua toisten luo suojaan. Se antaa pienen inhimillisyyden häivähdyksen hirveimmänkin hirvityksen kasvoille.

Patikoinnin lomassa vastaan tulee ajoneuvo-osuuksia, joissa muun muassa hätyytellään Locusteja oman hyökkäysvaunun laidoilta ja kiidetään hurjaa vauhtia lentävien hirviöiden selässä. Korkeista ensifiiliksistä huolimatta ajokohtaukset jäivät pelin vaisuimmiksi antimiksi. Yksioikoiseen hurvitteluun nimittäin leipiintyy verrattain nopeasti, ja jotkin kohtaukset tuntuivat väkisin pitkitetyiltä. Kohtaukset toimisivat paremmin lyhyinä spurtteina, jolloin ne rytmittäisivät sotimista hyydyttämättä pelaajan innostusta.

Tämä on mainos:

Lievästi pitkitettynäkään Gears of War 2 ei ole pitkä peli, sillä kiireisimmät paukuttavat tarinan läpi vajaassa 10 tunnissa. Toisaalta tarinan mitta on varsin tavallinen lajityypin peleille ja pätevän yhteistyömoninpelin ansiosta pelin pelaa mieluusti ainakin pari kertaa. Ei tosin juonen vaan ihan puhtaasti pelaamisen hauskuuden takia. Tekijät yrittävät lisätä hahmoihin syvyyttä ja laajentaa Gears of Warin maailmaa nostamalla pöydälle mielenkiintoisia sivujuonia, mutta samalla kertomus jää entistäkin aukkoisemmaksi. Vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ei nimittäin heru vaikka kuinka tv:n edessä murisisi. Kokeiltu juttu.

Kun kampanja on koluttu puhki, jää jäljelle varsinainen moninpeli. Pääpiirteiltään kuviot ovat samanlaiset kuin ensimmäisessä osassa, mutta toisiaan murjoviin joukkueisiin mahtuu nyt viisi pelaajaa neljän sijaan, mikä tekee kamppailusta piirun verran hektisempää - vähentämättä yksilön arvoa tiimissä. Lisäksi pelimuotoja on hiottu ja mukaan on tullut tuoreita variaatioita. Esimerkiksi elävän panttivangin kuljetus maaliin keskellä kiivasta tulitaistelua on mielenkiintoinen ja verinen versio perinteisestä lipunryöstöstä.

Moninpelin merkittävin uutuus on Horde, jossa ihmispelaajat asettuvat yhdelle puolelle ja yrittävät selvitä alati vaikeutuvista Locust-vyöryistä. Pelimuoto on kuin juonesta erillinen yhteistyötila, jossa ryhmän kanssa kommunikointi ja kavereiden kunnosta huolehtiminen nousevat arvoon arvaamattomaan. Horde on taattua selviytymisviihdettä, jossa huutoa ja ilakointia piisaa vihollisvyöryjen vaikeutuessa.

Puhtaasti fiilispohjalta Gears of War 2:lle olisi helppo lätkäistä kymppi hulppeiden superlatiivien saattelemana. Peli on kiistämättä parempi, rajumpi ja jännittävämpi kuin ensimmäinen osa, mutta lähempi tarkastelu paljastaa etenkin yksinpelistä puutteita, joita ei voi olla huomioimatta. Parin vuoden tuskallisen odotuksen jälkeen kiusallisin ongelma on se, ettei jatko-osa jätä kylläiseksi, vaan pelillä selvästi pohjustetaan kolmatta osaa. Aivan Halo 2:n kaltaista cliffhanger-lopetusta ei sentään tarjoilla, mutta lopputekstien rullatessa olo on kuin merivettä janoonsa juoneella. Seuraava osa ei voi tulla liian nopeasti.

Gears of War 2Gears of War 2Gears of War 2Gears of War 2
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
rautainen toiminta, hieno grafiikka, tilanteet vaihtelevat alusta loppuun, aiempaa kattavampi moninpeli
-
pienet hiomattomuudet, ei tyydyttävää loppuratkaisua
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • ukkeli
    gears of war 2 on aivan mahtava peli. Se on graafisesti aivan upea ja sen loistava yksin-ja monin peli tekevät siitä lähes täydellisen. Pelin... 8/10
  • dude552
    Kukapa ei ole kuullut Gears Of Warista? Peli on aivan MAHTAVA! Gears of War 2 täydentää Gow 1 puutteet ja sehä tekee siitä täydellisen.... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Gears of War 2Score

Gears of War 2

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Kaksi vuotta itseään odotuttanut Gears of War 2 on edeltäjäänsä isompi, parempi ja ronskimpi.



Ladataan seuraavaa sisältöä