Suomi
Gamereactor
arviot
Heroes of Might & Magic III - HD Edition

Heroes of Might & Magic III - HD Edition

Remasterointi ei ole hintansa väärti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Heroes of Might and Magic III oli vuonna 1999 melkoinen merkkitapaus. Monet sarjan fanit vannovat edelleen sen olevan roolipelisarjansa huipentuma, joten teräväpiirtoaikaan päivitetty versio herättää heidän keskuudessaan varmasti kiinnostusta. Valitettavasti tässä uudelleenjulkaisussa ei ole otettu irti kaikkea lähdemateriaalin potentiaalista, ja tuloksena on aika laimea esitys.

Heroes III HD Edition on siis tarkoitus olla 16 vuotta sitten vanhan pelin päivitys nykystandardeille. Homman ei luulisi olevan vaikea, sillä jopa alkuperäinen versio näyttää edelleen ihan hyvältä alhaisesta resoluutiostaan huolimatta. Remasteroitu versio näyttää myös mainiolta. Tosin minulla on hankaluuksia erottaa, eroaako se todella niin paljon alkuperäisestä versiosta. Ehkä se on piirun verran tarkempi, mutta alkuperäisen sarjakuvamainen grafiikka on aina ollut mieleeni. Tosin myös vanhaan versioon voi ladata halutessaan epävirallisen päivityksen, jonka avulla sitä pystyy tahkoamaan korkeammilla näyttötarkkuuksilla.

Heroes of Might & Magic III - HD EditionHeroes of Might & Magic III - HD Edition

Ulkoasussa on kuitenkin yksi iso miinus ja se löytyy välivideoista. Ne ovat tismalleen samat kuin 16 vuotta sitten ja jopa niiden aikana kuultavat äänet ovat muistutus menneisyydestä. Olisin toivonut, että videoita olisi uudistettu edes jotenkin. Ehkäpä ne olisi voitu tehdä vaikka täysin erilaisella tavalla? Tällaisenaan niitä ei kehtaa edes katsella, sillä animaatiot ovat tönkköjä ja hahmomallit karseita. Tässä asiassa ollaan tultu eteenpäin niin suurin hyppäyksin, että vanhojen videoiden katseleminen sisällyttäminen muutoin miellyttävän näköiseen peliin tuntuu huonolta ratkaisulta. Päällimmäiseksi ajatukseksi nousee se, että nyt yritetty säästää kustannuksissa. Sen vuoksi videoiden suhteen on menty ronskisti vain siitä aidan matalimmasta ja ränsistyneimmästä kohdasta.

Graafiset mokat voi vielä antaa anteeksi, mutta pelin sisällössä on valtava aukko, joka sai minut hieraisemaan silmiäni. Peli ei nimittäin sisällä kuin alkuperäisen Heroes III:n ja erinomaiset lisäosat Armageddon's Blade ja Shadow of Death loistavat poissaolollaan. Tämä on todella iso miinus, sillä lisurit toivat useiden kampanjoiden lisäksi mukanaan muun muassa täysin uusia sankareita ja joukkoja, sekä osiin jaettuja voimakkaita artifakteja. Olen pelannut aikaisemmin enimmäkseen molemmilla näillä höystettyä "täydellistä" versiota, joten tämän remasteroinnin pelaaminen tuntui vajavaiselta kokemukselta. Onhan tämä edelleen hauskaa, mutta sisältöä ei vain ole tarpeeksi. Syy näiden puuttumiselle selvisi lukaisemalla pelin virallisella sivulla julkaistu tiedote, jossa kerrotaan melkoisen synkkä uutinen. Pelit alun perin kehittänyt New World Computing on nimittäin kadottanut lisäosien alkuperäiset lähdekoodit. Niinpä remasterointi onnistui ainoastaan pelin perusosasta.

Tämä on mainos:

Vaikka sisältöä on niukasti, on pelattavuus kuitenkin edelleen terästä. Kaiken pohjana toimivat omat kaupungit, joihin rakennetaan joukkoja tuottavia tönöjä. Näiden pykääminen vaatii erilaisia resursseja, joita puolestaan tuottavat maastossa sijaitsevat kaivokset, jalokivilammet ynnä muut sellaiset. Taistelijoiden rekrytoimiseen tarvitaan pääasiassa rahaa, mutta osa kovemmista jampoista vaatii myös jotain resurssia. Rahakukkaron kasvattaminen ja maiden valtaaminen onnistuu sankareiden avulla, jotka armeijansa kanssa kiertävät maita ja mantuja, kukistaen tai lahjoen vastustajia, sekä keräten mammonaa ja kokemuspisteitä. Kun näitä pojoja on tarpeeksi, noustaan seuraavalle tasolle ja kehitetään jotain kykyä. Sankareita on aika lailla kahta eri tyyppiä kutakin pelin liittoumaa kohti, joista toinen painottuu enemmän taisteluun ja toinen taikoihin. Kannattaa palkata joukkoihinsa aina molempia, sillä kummallekin löytyy omat käyttötarkoituksensa.

Heroes of Might & Magic III - HD EditionHeroes of Might & Magic III - HD Edition

Pelin suola löytyy näiden rakennustöiden ja maailman tutkimisen lisäksi lisäksi sen taktisista taisteluista. Vuoropohjaisesti etenevissä mätöissä liikutaan heksoihin jaetulla taistelukentällä, jolla voi olla myös erilaisia tallustamista haittaavia esteitä. Jokaisella joukolla on omat ominaisuutensa, jotka vaikuttavat muun muassa liikkumisnopeuden lisäksi sekä hyökkäykseen että puolustukseen. Näiden lisäksi osalla on erikoiskykyjä. Esimerkiksi ratsastavat ritarit tekevät enemmän vahinkoa liikkuessaan tarpeeksi ennen osumaa, kun taas tulihenget aiheuttavat heidän kimppuunsa lähitaistelussa hyökkääville tulivahinkoa. Tekoäly ei ole mikään järjen suurin jättiläinen, mutta tarjoaa sentään kohtalaisen vastuksen. Välillä sen saa jallitettua turhan helposti tekemään huonoja liikkeitä, mutta pääasiassa taistelut ovat viihdyttäviä. Haastetta kaipaavat ottavat tietenkin matsia toisia ihmisiä vastaan, joka onnistuu samalla tietokoneella tai netin välityksellä. Wanhaa peliä ei voinut tahkota verkon ylitse, joten tässä suhteessa nostan remasteroinnille hattua. Tosin en voinut testata moninpeliä, koska kirjoitushetkellä linjat humisivat tyhjyyttään.

Heroes of Might & Magic III - HD Edition oli minulle pettymys. Se ei vastaa sisällöltään korkeaa hintaa ja 15 euron pulittaminen tuntuu suoranaiselta kiskonnalta. Etenkin kun eräs vanhoja pelejä digitaalisesti kauppaava sivusto myy molemmilla lisäosilla varustettua vanhaa versiota alle 9 euron hinnalla. Ja se toimii mainiosti myös uusilla Windows-käyttöjärjestelmillä. Uutta versiota voi toki pelata nyt verkon välityksellä kavereita vastaan, mutta kirjoitushetkellä linjoilla oli kovin autiota. Niinpä jää vielä nähtäväksi, onnistuuko peli luomaan itselleen elinvoimaisen yhteisön. Tässä vaiheessa suosittelisin kuitenkin lämpimästi hankkimaan pelistä vanhan lisäosat sisältävän version, ja jättämään tämän "remasteroidun" version rauhaan.

Tämä on mainos:
HQ
Heroes of Might & Magic III - HD Edition
Heroes of Might & Magic III - HD EditionHeroes of Might & Magic III - HD Edition
Heroes of Might & Magic III - HD EditionHeroes of Might & Magic III - HD Edition
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Koukuttaa edelleen
-
Remasterointi ei ole yltänyt rumiin välivideoihin, liian vähän sisältöä hintaan nähden
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä