Suomi
Gamereactor
arviot
Life is Strange

Life is Strange - Episode 1: Chrysalis

Elämä on kummaa ensimmäisessä täysimittaisessa hipster-seikkailupelissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ranskalainen Dontnod-studio pamahti vuonna 2013 markkinoille toiminnallisella Remember Me -pelillään. Pidin sitä tuolloin lupaavana avauksena, jonka rehevä maailmakuvaus ja tarina kärsivät pelin lineaarisesta luonteesta. Nyt studio on lähtenyt uusille linjoille, haastamaan Telltale Gamesia tarinapelien saralla.

Hieman unohdettavasti nimetty Life is Strange kertoo 18-vuotiaasta Max(ine) Caulfieldistä, joka palaa takaisin Oregonissa sijaitsevaan kotikaupunkiinsa viiden Seattlessa vietetyn vuoden jälkeen. Syynä ei ole nostalgia, vaan pikkukaupungissa sijaitseva Blackwell Academy, yksityinen high school joka loistaa valokuvauslinjallaan.

Max odottaa uudelta koulultaan aikuisempaa meininkiä, mutta huomaa pian, että Blackwell pyörii sillä samalla periamerikkalaisella sisäpiiriperseilyllä kuin high schoolit yleensäkin. Hieman yllättävämpänä huomiona tulee kuitenkin se, että Max osaa nyt tarvittaessa kelata aikaa taaksepäin. Kaiken lisäksi kaupunkia uhkaa jokin eeppinen katastrofi, ja minne onkaan kadonnut Rachel Amber?

Life is StrangeLife is Strange
Tämä on mainos:

Life is Strange on kenties Square-Enixin julkaisu, mutta sisällöltään se on täyttä indietä sanan elokuvateollisessa merkityksessä. Pelistä nauttimiseen vaikuttaakin jossain määrin pelaajan suhde elokuviin kuten Juno ja Ghost World, tosin myös Brickin, Donnie Darkon ja Twin Peaksin ystävien kannattaisi nyt olla kuulolla. Kyseessä on nimittäin hipster-uskottava kokemus, joka ei pelkää heitellä popkulttuuriviittauksia.

Mikä tekee pelistä hipsterin? Tässä tapauksessa se on yhdistelmä Oregonin syksyistä tunnelmaa, kevyttä kitaravetoista alt-rokkia musaraidalla sekä peruskuvioista poikkeavien teinien ongelmissa rypevää tarinankerrontaa. Jopa käyttöliittymä on toteutettu huolettomalla liituviivalla ja hahmon muistiinpanot zine-estetiikkaa henkivänä päiväkirjana.

Dontnod on kuitenkin päässyt käsikirjoittaja Christian Divinen kera tämän indiefiiliksen ytimeen, osin liiankin hyvin. Jenkkikäsikirjoittaja oli epäilemättä hyvä veto ranskalaiselta studiolta, aihepiiri huomioonottaen, mutta täytyy myöntää, että välillä Life is Strangen teinitytöistä huomaa, että näitä on kirjoittanut keski-ikäistyvä mies.

Kyseessä ei ole silti mikään valtaisa ongelma, ja pääosin Divine on onnistunut sukeltamaan teini-ikäisten maailmaan onnistuneesti, mutta välillä meininki näyttää ja kuulostaa hieman ysäriltä. Myös hahmojen tekemät viittaukset eri elokuviin ja tv-sarjoihin ovat välillä liiankin kohdallaan, ikään kuin käsikirjoittaja olisi käynyt lävitse top 10 -listoja netistä. Samaa trendiä on havaittavissa Maxin suitsutuksissa valokuvauksen supertähdistä.

Tämä on mainos:

Life is Strange kolahtaakin varmasti yleisölleen paljolti riippuen siitä, kuinka valmiita nämä ovat heittäytymään takaisin teinivuosiinsa. Pelin dialogi on ajoittain kornia ja hahmot todella stereotyyppisiä, mutta eivätkö jutut ja ihmiset niinä vuosina usein olleet juuri sellaisia? Toivon kuitenkin, että hahmoista on tehty tietoisesti stereotyyppisiä, jotta nämä voivat myöhemmin yllättää pelaajan rikkomalla näitä samaisia kuvioita.

Tarinallisesti Life is Strange on hyvin kiehtova. Panokset nostetaan korkealle heti alkajaisiksi, ja pelaaja pääsee alusta asti hakemaan omaa linjaansa keskusteluvalintojen kautta. Tarjolla on hyvin monentasoisia valintoja, eivätkä ne kaikki ole elämän ja kuoleman kysymyksiä. Tunnelma on tätä kautta luonnollisempi kuin Telltalen peleissä, joskin täytyy myöntää, että myös pelin genre ja ympäristö ovat lähtökohtaisesti enemmän kallellaan arkirealismiin. Pelaajan kättä ei myöskään väännetä aikarajoilla, vaan valintoja saa pohtia omassa rauhassaan.

Life is StrangeLife is Strange

Aikarajat olisivatkin hieman turhia pelissä, jonka päähenkilö hallitsee aikaa. Maxin supervoima kääntää Telltalen konseptin käytännössä päälaelleen, koska nyt kaikki virheet voi korjata heti niiden tapahduttua. Tässäkin on omat rajansa, koska pelialue on jaettu eri osiin, ja yhdeltä niistä poistuttuaan pelaaja ei voi enää vaikuttaa siellä tehtyihin valintoihin. Dontnod lupaakin panostaneensa kauaskantoisiin seuraamuksiin sekä perhosefektiin, jossa jokin pieni teko voi myöhemmin aiheuttaa jotain suurta.

Pidän tätä sangen vinkeänä suunnitteluratkaisuna, koska näin pelaaja ei voi aina tehdä "oikeaa" valintaa kelailemalla aikaa edestakaisin. Sitäpaitsi, mitä ovat oikeat valinnat ihmisen elämässä? Kenties olit joskus ilkeä jollekulle, mikä oli moraalisesti väärin, mutta sen tuloksena olit myöhässä bussista, joka joutui onnettomuuteen. Life is Strange ainakin vaikuttaa leikkivän tällä elämän perinpohjaisella epävarmuudella, mutta tämä nähdään todella vasta myöhemmissä jaksoissa.

Maxin aikamatkailua täytyy tosin kritisoida siitä, ettei se ole täysin koherenttia. Päähenkilön pitäisi pelin mukaan säilyttää sijaintinsa, tietonsa sekä tavaransa vaikka aikaa kelataankin taaksepäin, mutta tämä ei aina toteudu. Koska näiden sääntöjen pohjalta täytyisi ratkaista osa pelin keveistä aivopähkinöistä, niiden olisi syytä pysyä johdonmukaisina.

Yleisemmällä tasolla Life is Strange saa risuja ulkoasustaan, joka ainakin PS4:llä muistuttaa edellisestä konsolisukupolvesta. Unreal 4 -moottorilla toteutettu maailma on vapaampi, laajempi ja eloisampi kuin Telltalen staattiset asetelmat, mutta osat siitä kirvelevät silmiä. Hahmovetoiselle pelille tärkeä huulisynkka on aivan täysin hakusessa, ja kohtaukset latautuvat hitaasti ja nykien, joka aiheuttaa välillä myös hyppyjä äänessä.

Näistä valitettavista teknisistä vajavaisuuksista huolimatta Life is Strangen ensimmäinen osa kannattaa ehdottomasti poimia talteen. Se on hinnoilteltu hävyttömän halvaksi etenkin laajaan sisältöönsä nähden, ja sen tarina koukutti minut täysin. Dontnodilla on tässä todellinen tilaisuus uhata Telltalen asemaa tarinapelien kuninkaana, mutta tämä todellakin varmistuu vasta seuraavan neljän osan aikana.

HQ
Life is StrangeLife is StrangeLife is Strange
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Indie-tunnelma, koukuttava tarina, mielenkiintoinen aikamekaniikka, runsas sisältö
-
Epätasainen grafiikka, olematon huulisynkka, pienet epäjohdonmukaisuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Vaikuttavaa Life is Strange -cosplayta

Vaikuttavaa Life is Strange -cosplayta

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Dontnodin Life is Strange teki suuren vaikutuksen vuonna 2015. Tämän vuoksi teeman mukaan pukeutuvat cosplay-heput ovat ottaneet pelin omakseen. Ranskalainen Medusa...



Ladataan seuraavaa sisältöä