Suomi
Gamereactor
arviot
Nero

Nero

Italialaisen indie-kehittäjän debyytti on kiehtova seikkailupeli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Muistan ensikohtaamiseni Neron varhaisen testiversion kanssa hyvin. Storm in the Teacupin debyyttipeli vaikutti jo silloin erittäin kunnianhimoiselta. Etenkin pelin kerronta vangitsi huomioni ja pakotti koko ajan eteenpäin. Neroa voisi kuvailla Mystin ja Journeyn jälkeläiseksi, ja se sekoittaa onnistuneesti surrealismia ja realismia keskenään. Muutaman tunnin mittaisen matkan aikana kerrotaan erittäin henkilökohtainen ja tunteellinen tarina, joka istuu loistavasti uniseen maailmaansa.

Ensimmäisenä silmille hyppäävät Neron kauniit maisemat. Ne tuntuvat oudoilta ja ahdistavilta, ja kaiken yllä leijuu koko ajan pimeyttä valaisevat aavemaiset valot. Pysähdyin usein vain ihmettelemään maailmaa, joka vaikutti leijuvan jossain tavallisen unen ja painajaisen välimaastossa.

Tarinan alussa päähenkilönä toimiva huppupäinen lapsi löytää itsensä pieneltä laiturilta. Tervetuliaistoivotusten virkaa toimittavat ilmassa leijuvat tekstit, jotka näyttävät olevan palasia kahdesta tarinasta. Eri väreillä merkityt sanat kertovat rinnakkain kahta erillistä tarua ja täydentyvät matkan aikana löydettävien uusien tekstinpätkien myötä. Juuri tämä on pelin moottorina toimiva idea, sillä se ajaa pelaajan tutkimaan jokaisen piilopaikan uusien vihjeiden toivossa.

NeroNero
Tämä on mainos:

Pelkkää tallustelua matkanteko ei kuitenkaan ole, sillä seikkailussa eteneminen edellyttää pulmatehtävien selvittämistä. Nämä ovat alussa yksinkertaisia, mutta vaikeutuvat tarinan edetessä. Lapsen kantaman valopalluran avulla voi siirtää obeliskeja, ja salaperäisen ystävän avulla voi aktivoida lattiassa olevia laattoja.

Kokonaisuutena meno on kuitenkin suoraviivaista, mutta se ei tee kokemuksesta suinkaan mitenkään vajaata. Pelkistetyt mekaniikat sopivat hyvin tukemaan tarinankerrontaa, jonka ympärille koko kokemus rakentuu. Pelin tarinassa käsitellään mukavan syvällisiä ja monitahoisia teemoja, kuten sairauksia sekä äidinrakkautta. Kerrontaa syvennetään vielä erilaisilla kerättävillä esineillä, kuten valokuvien kappaleilla.

Tarinankerronnan rakenne on hienovarainen, ja se tuo mieleen nykyaikaisen version Platonin esittämästä luolavertauksesta. Pelin kuluessa vaelletaan hiljalleen pois alussa nähtävän metsän kuristavasta pimeydestä. Matkantekoa vaikeuttaa tietysti kyvyttömyys ymmärtää taipaleen tarinan, ja se täytyy kursia kasaan sinne tänne ripotelluista pienistä rippeistä. Hiljalleen pala palalta Neron teemat kuitenkin aukeavat.

Kerronnan rytmitys on erinomainen. Seikkailun kuluessa se kiihtyy koko ajan luoden jännitystä tunnelmaan. Samalla se vaihtuu alun satumaisista hetkistä yhä surullisemmiksi. Taustalla soivat musiikit sekä huolella tehty ääninäyttely täydentävät toisiaan hienosti. Kaikkien näiden yhdistelmä iskee todella lujaa tunteisiin.

Tämä on mainos:

Tähän mennessä olen vain ylistänyt Neroa, mutta täydellinen se ei missään nimessä ole. Ensimmäinen vakavampi puute löytyy ruudunpäivityksestä, joka takeltelee ajoittain todella pahasti. Erityisen huomattavia hidastelut olivat juostessa tai alueelta toiselle siirryttäessä. Jälkimmäisessä tapauksessa oli viisainta seisoskella aina minuutin verran paikoillaan ennen tutkimisen aloittamista. Kehittäjät ovat kuitenkin luvanneet toimittaa vakautta parantavan päivityksen. Pienempiä vikoja ovat tekstuurien ilmestymiset ja välillä äärimmäisen pitkiksi venyvät latausajat. Näiden lisäksi minulla oli vaikeuksia ohjaamisen kanssa, sillä jostain syystä juokseminen on sidottu RB-näppäimeen. Tämän johdosta käteni kramppasi ajoittain pidemmissä sessioissa.

Nero on kokonaisuutena mielenkiintoinen ja omalaatuinen. Kannattaa pitää mielessä, että kyseessä on vasta pari vuotta sitten perustetun yhtiön debyyttipeli, joten pieniä kömmähdyksiäkin on mahtunut mukaan. Se onnistui kuitenkin vangitsemaan minut maailmaansa ja osoitti, että Storm in the Teacupilla on potentiaalia luoda hyviä ja erilaisia pelejä. Teknistä puolta täytyy kuitenkin viilata jatkossa paremmaksi.

HQ
HQ
HQ
Nero
Nero
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Erittäin tunteisiin vetoava kokemus, tarinankerronta on hienostunutta ja syvällistä, vangitseva tunnelma, hienot musiikit
-
Useat kuvataajuuden notkahdukset latistavat kokemusta, ajoittain erittäin pitkät latausajat, osa toiminnoista on sidottu hankaliin nappeihin.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
NeroScore

Nero

ARVIO. Kirjoittaja Fabrizia Malgieri

Italialaisen indie-kehittäjän debyytti on kiehtova seikkailupeli.



Ladataan seuraavaa sisältöä