Suomi
Gamereactor
arviot
Sunset

Sunset

Omaperäinen tarinapeli vie pelaajan myrskyisälle 1970-luvulle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Tale of Tales on erikoinen studio, joka tekee erikoisia pelejä. The Pathin ja Luxuria Superbian kaltaiset projektit ovat todistaneet, että kehittäjien tavoitteena on todellakin interaktiivinen taide, joka puhuttelee pelaajaansa keskivertoa Call of Dutyä enemmän.

Sunset jatkaa tällä samalla linjalla. Pelin päähenkilö on fiktiiviseen Latinalaisen Amerikan valtioon muuttanut Angela Burnes, kouluttautunut musta nainen, joka on kuitenkin olosuhteiden pakosta päätynyt arvoituksellisen Gabriel Ortegan kodinhoitajaksi. Vuosi on 1972 ja meininki kattohuoneiston ikkunoiden tuolla puolen on vallankumouksellista.

Pelaaja käy Burnesin hahmossa kerran viikossa siivoamassa Ortegan päheää kämppää, mutta vaikka talon isäntä ei ole koskaan itse paikalla, käy tämä dialogia kodinhoitajansa kanssa pienten muistilappujen ja muiden, vähemmän suoraviivaisten keinojen kautta. Myös Angelan vastaukset voivat vaihdella suorista viesteistä aina siihen, miten erilaisia askareita suorittaa. Esimerkiksi herran saavutuksista kertovat lehtileikkeet voi joko pistää suoraan mappiin, tai niistä voi luoda imartelevan asetelman asunnon seinälle.

Angelan ja Gabrielin suhde on Sunsetin ytimessä, mutta se ei tapahdu tyhjiössä. Ulkona paukkuu ja joskus jopa räjähtelee, ja Angelan velipoika on päättänyt kantaa kortensa vallankumouksen kekoon. Tätä kautta Angela on osa suurempaa maailmaa. Ne suuret toimintakohtaukset vain käydään joissain toisaalla.

Sunset miellyttää minua jo siksi, että se pyrkii tuomaan jotain uutta monesti samoja ratoja junnaaville markkinoille. Se myös keskittyy tarinankerrontaan, joka on aina plussaa minun kirjoissani. Päällimmäisiksi kysymyksiksi muodostuvat siis, onko tämä tarina hyvä ja kerrotaanko se mielekkäällä tavalla?

Tämä on mainos:

Koska tarinan päähenkilöt eivät tapaa toisiaan, joutuvat sekä Angela että pelaaja välillä arvailemaan, mitä Gabrielin päässä mahtaakaan liikkua. Tämä tuo ambivalenssia muuten verrattain suoraviivaiseen ihmissuhdekertomukseen, joka yhdessä pelin interaktiivisuuden kanssa hämmentää kattilaa sen verran, ettei perusjuonen tarvitsekaan olla maailmoja räjäyttävä.

Pelaaja pääsee Angelan päähän kiitettävän hyvin, ja jos päivän askareilta jää aikaa, voi kodinhoitajan ajatuksiin sukeltaa syvemmälle tämän kirjoittaessa päiväkirjaansa. Sunset sisältää runsaasti hyvinkirjoitettua monologia, joka istuu sekä Angelan hahmoon että ajankuvaan.

Kehittäjät rohkaisevat yleisöään nimenomaan roolipelaamaan Angelaa ja tekemään valintoja näiltä pohjilta. Valinnat vaikuttavat tarinan sävyyn, ja joskus pienilläkin asioilla voi olla kauaskantoisia seuraamuksia. Sunsetissä niitä ei kuitenkaan alleviivata esim. Telltalen suosimalla tavalla, joten pelaaja ei aina suoraan tiedä, milloin hän on vaikuttanut pelin maailmaan.

SunsetSunset
Tämä on mainos:

Kaikkia tällainen ei tietenkään miellytä, mutta mielestäni tässä on kysymys luottamuksesta. Sen sijaan, että pelaajaa vakuutellaan alleviivaamalla että "Gabriel will remember this", tämän odotetaan luottavan siihen, että tarinankertoja todella huomioi hänen valintansa riittävissä määrin.

Sunsetiä on leikkisästi kuvailtu taloudenhoitosimulaattoriksi, muodostuuhan arkisista askareista melkoinen rutiini, vaikka samoja tehtäviä ei aina toistetakaan. Pelissä ei myöskään imuroida koko kämppää nurkka kerrallaan, vaan nämä asiat hoituvat hiiren klikkauksella.

Täytyy silti myöntää, että kattohuoneistosta huolehtiminen ei ole aina sitä maailman jännintä hommaa, ja joskus päivien väliset erot ovat kovin pieniä. Sunset toiminee parhaiten silloin kun sitä pelaa pari siivoussessiota kerrallaan, mutta jouduin itse arvion vuoksi paukuttamaan sitä pitkissä pätkissä, joiden aikana toistuvat elementit alkoivat maistua puulta. Toisaalta kehittäjä on suoraan sanonut, että kodinhoidon pitkästyttävyys on yksi Sunsetin roolipelillisiä elementtejä, joten tässä on selvästi onnistuttu.

Kritisoinkin sen sijaan sitä, kuinka muuten roolipelaamista painottavassa pelissä Angelan valinnat on värikoodattu niin, että pelaaja voi suoraan nähdä, mitkä niistä vievät juonta romanttisempaan suuntaan. Tämä tieto vaikuttaa pelaajan päätöksiin, eikä tämä voi enää toimia puhtaasti fiilispohjalta, kun mukana on absoluuttinen plus-miinus-skaala. Kehittäjä on tässä kohtaa ristiriidassa oman suunnittelufilosofiansa kanssa.

Graafisesti Sunset viestii vahvasti 1970-luvusta ja tarjoaa aimo annoksen eteläamerikkalaista retroilua siitä pitäville. Tunnelma on vahva, ja kehittäjät ovat tuoneet virtuaaliseen tilaan niin musiikkia, taidetta kuin kirjallisuuttakin, jotka paitsi henkivät ajankuvaa, myös kuljettavat tarinaa eteenpäin omilla tavoillaan.

Pelin grafiikassa on kuitenkin omat ristiriitansa. Vaikka esineet ja elementit on mallinnettu pääosin huolella, löytyy niiden taustalta joskus varsin minimalistisesti toteutettuja ratkaisuja. Ristiriidan oppii jossain vaiheessa ohittamaan jonkinlaisena tyylivalintana, mutta se ei koskaan tunnu täysin sulavalta. Sunset on myös varsin raskas pyörittää, joten pelistä kiinnostuneiden kannattaa varautua pelaamaan tarinapeliä, joka vaatii todella jykevää vääntövoimaa koneelta.

Angelan ääntä kuuntelee mielikseen, mutta muuten pelin äänimaailma on kovin hiljainen. Tässäkin ollaan varmasti haluttu painottaa simulaatiohenkisyyttä ja minimalistinen linjaus on tietoinen valinta, joka korostaa suuren asunnon tyhjyyttä.

Sunsetistä jää käteen perushyvä, aikuisemmille pelaajille suunnattu ihmissuhdetarina. Se on mielestäni parhaimmillaan silloin, kun se keskittyy Angelaan ja Gabrieliin, koska suuret taustakuviot uhkaavat välillä luisua hieman övereiksi ja jopa kliseen puolelle.

Tarina sopii mielekkäästi pelillisiin puitteisiin, mutta se olisi voinut olla tiiviimpikin. On kuitenkin pakko myöntää, että kyseessä voi olla oma taisteluväsymykseni, ja pelin 44 siivousrupeamaa olisivat olleet mielenkiintoisempia pelattuna pidemmällä aikavälillä.

Arvostelussa käytetty versio Sunsetista oli altis kaatuilemaan graafisen taakan kasvaessa kohti pelin loppua. Angela saattoi myös välillä jäädä jumiin kalusteiden joukkoon. Muuten peli on teknisesti pätevä, jonka ei tosin pitäisikään olla haaste näin perustason mekaniikoilla.

Sunset on oiva lisä totutusta poikkeavien sotapelien valikoimaan, ja se tuo kaivattua vaihtelua sekä uusia ääniä pelimarkkinoille. Mestariteos se ei vielä ole, mutta se on taas yksi askel eteenpäin, parempaan suuntaan.

HQ
SunsetSunset
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tunnelma, tarina, retroestetiikka
-
Toisto, kaatuilu, värikoodatut valinnat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
SunsetScore

Sunset

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Omaperäinen tarinapeli vie pelaajan myrskyisälle 1970-luvulle.

0
Auringonlaskua ihaillaan toukokuussa

Auringonlaskua ihaillaan toukokuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Leevi Rantala

Tale of Tales ilmoitti, että mielenkiintoiselta vaikuttava seikkailupeli Sunset julkaistaan 21. toukokuuta. Pelin tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle ja tapahtumapaikkana...

0
Sunset

Sunset

ENNAKKO. Kirjoittaja Mike Holmes

Tale of Talesin työstämä peli kertoo sodasta, mutta ei ole kuitenkaan sotapeli.



Ladataan seuraavaa sisältöä