Suomi
Gamereactor
arviot
Heroes of the Storm

Heroes of the Storm

Pelialalle syntyy aina silloin tällöin genre, joka tuntuu kaappaavat koko teollisuuden mukaansa. Jokunen vuosi takaperin se oli massiivimoninpelit. Nyt on areenataistelupelien - eli tunnetummin MOBA-pelien (Multiplayer Onlin Battle Arena) vuoro. Tällä areenalla suuretkin ovat luikkineen nuolemaan haavojaan. Blizzard pyrkiikin pelaajien kukkaroille hieman toista reittiä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Heroes of the Storm on käynyt varsin mittavan tuotekehitysoperaation läpi. Kahden nimivaihdoksen ja lukemattomien testituntien jälkeen HotS on viimein valmis suurelle yleisölle, vaikka beta-vaiheen massiivisuuden takia peli on tuntunut olleen ulkona jo pidemmänkin aikaa. MOBA-pelit ovat karmean yhteisön maineestaan ja korkeasta oppimiskynnyksestään huolimatta todella suosittuja League of Legendsin ja DOTA 2:n vetäessä sakkia. Blizzard on lähtenyt samoille apajille, joilta mm. EA:n Dawngaten ja Turbinen Infinite Crisiksen kaltaiset isot panostukset ovat poistuneet vähin äänin. HotS pyrkiikin uudistamaan genreä juuri sen verran, että peruspeli säilyy riittävän tuttuna mutta erottaa sen samalla uusille pelaajille positiivisesti pelottavan kilpailuhenkisistä kilpakumppaneistaan.

Kerrottakoon heti tähän alkuun, että huolimatta lukuisten MOBA-pelien testaamisesta en ole jäänyt yhdenkään pariin pidemmäksi aikaa. Arvio on siis kirjoitettu satunnaisen seikkailijan näkökulmasta. Jos haluat tuhannen pelitunnin veteraanin mielipiteen uudesta tulokkaasta, joudut etsimään sitä toisaalta. HotS on muiden MOBA-pelien tapaan ilmainen, mutta sankarivalikoiman laajentaminen, kosmeettiset ominaisuudet sekä erilaiset edistymistä nopeuttavat esineet ovat maksullisia.

MOBA-peleissä kaksi joukkuetta pyrkii voittoon tuhoamalla vastustajan tukikohdassa sijaitsevan kohteen. Tukikohtien välillä kulkee sen sijaan yhdestä kolmeen reittiä. Jokaisella pelaajalla on ohjastettavanaan oma sankarihahmo, jotka omaavat villisti toisistaan poikkeavia kykyjä. Tämän lisäksi oma tukikohta lähettää tasaisin väliajoin tietokoneen ohjaamia perussolttuja hyökkäämään kohti vihollisen linnaketta. Pelin aikana sankareiden kyvyt paranevat taistellessa kokemuspisteiden tuomien parannusten myötä.

Heroes of the StormHeroes of the Storm
Tämä on mainos:

Tasaiset pelit aaltoilevat puolelta toiselle sankareiden taistellessa toisiaan vastaan eri reiteillä, koukaten sivustoista toistensa kimppuun ja niin edelleen kunnes vastustajan linnakkeet makaavat raunioina. Taktiikoita ja hiirikäden liikkeitä on mahdollista opetella niin pitkälle kuin vain suinkin pystyy ja suosituimpien pelien eliitti on tällä hetkellä esports-piirien kermaa. Komeimpia sekunnin kymmenyksissä tehtyjä manöövereitä kelpaakin katsoa jälkikäteen vaikka hidastettuna hahmon väistäessä viime hetkellä tuhoisia hyökkäyksiä vain iskeäkseen oman kirveensä vastustajan kalloon.

Blizzard iskee pöytään oman ja erittäin suositun hahmokavalkadinsa useista eri pelisarjoista sekä monta uudistusta tai muutosta MOBA-pelien totuttuihin kaavoihin. Ensimmäisen kohdan ansiosta monet sankarit ovat välittömästi tunnistettavissa ainakin Warcraftit ja Starcraftit pelanneille. Samassa joukkotaistelussa Diablo saattaa vääntää Muradinin kanssa Novan antaessa tulitukea. Hahmojen roolit ovat ikonisten ulkoasujensa ansiosta lähes välittömästi tunnistettavissa. Osa ammuskelee kauempaa, osa väijyttää, osa parantaa kavereita ja osa viihtyy parhaiten kaiken kaaoksen keskellä. Ensimmäisten pelien aikana härdellistä on vaikea saada tolkkua, mutta pikku hiljaa hahmot ja niiden ominaisuudet käyvät tutuiksi. Hauskasti Blizzardin ikivanhan Lost Vikingsin hahmot ovat päässeet rosteriin mukaan.

Yleensä MOBA-peleissä on vain yksi viimeisen päälle hiottu ja tasapainotettu kartta mittelöitä varten. HotSissa onkin peräti seitsemän eri tavoin teemoitettua karttaa. Teemat eivät rajoitu vain ulkoasuun, sillä jokaisella on oma pieni kierrepallo peruspeliin. Esimerkiksi Haunted Mines -kartassa on itse asiassa kaksi tasoa, joista alempi kaivosalue avautuu ajoittain. Kaivoksissa lymyileviä luurankoja kukistamalla joukkueet kasvattavat omaa massiivista Bone Golem -olentoaan vastustajan linnoitteita tuhoamaan. Dragon Shiressa kahden alttarin kaappaaminen antaa yhdelle pelaajalle mahdollisuuden muuttua väliaikaisesti valtavaksi lohikäärmeritariksi. Näiden kenttäkohtaisten tehtävien suorittaminen ei ole aivan välttämättä pakollista mutta erittäin suotavaa. Ne keräävät samalla joukkueita hienosti samaan kasaan isoja joukkotappeluita varten.

Heroes of the StormHeroes of the Storm
Tämä on mainos:

Astetta taktisemmaksi touhu käy, kun vihollisten heikkouksia ja vahvuuksia voi alkaa hyödyntämään omaan sankariinsa nähden. Samalla tiimityöskentelyn välttämättömyys paljastuu, sillä osa sankareista on käytännössä pelkkä verkonpaino ilman vieressä riuhtovaa apulaista. Samasta syystä peli on parhaimmillaan silloin, kun samalla puolella hyörii muutama kappale mikrofonin ääressä kimpailevaa kaverusta. Tietokoneen tai tuntemattoman possen kanssa pelaaminen saattaa aiheuttaa spontaania sadattelua enemmän kuin samassa taloudessa asuvat kestävät, ja johtaa harmillisen usein kohtuuttomaan sanasotaan oman tiimin kanssa.

Julkaisuhetkellä neljänkymmenen sankarin ryhmittymä taistelee osittain uusilla säännöillä toisiaan vastaan. Kenties suurimpana uudistuksena joukkueen jäsenet eivät tienaa rahaa ollenkaan. Kokemuskin kerääntyy yhteiseen ämpäriin henkilökohtaisen tilaston sijaan. Näistä seuraa, että aloittelijan ei tarvitse tuntea sekä kaikkia neljääkymmentä hahmoa että noin sataa erilaista esinettä sekä niiden lukemattomia variaatioita. Ja koska kokemuspisteet ovat yhteiset, tiimipeli korostuu entisestään eikä sooloilulle jää juuri sijaa. Samalla osa hahmoista voidaan siirtää täysin tukitehtäviin, kun jokaisen ei tarvitse olla jollain tavalla linjalla mättämässä. Mielenkiintoisimpana esimerkkinä tästä on kenties Abathur, jonka ei välttämättä tarvitse poistua tukikohdastaan koko pelin aikana. Huonona puolena yksi vähemmän taitava tai muuten tyhmällä päällä oleva saattaa asettaa muun tiimin altavastaajan asemaan. Jos olet itse se heikoin lenkki, saat valitettavan usein kuulla hyvin värikästä ja välitöntä palautetta ihmisiltä, joilla ei riitä joko pinna tai osaaminen aloittelijan opastamiseen.

Audiovisuaalinen anti on taattua värikästä Blizzardia. Käyttöliittymä on nätti, mutta esimerkiksi osaa edistymistä mittaavista listoista saa hakea turhan monen klikkauksen takaa. Itse peli on varsin viimeisen päälle mietitty kokonaisuus väriloistoa ja selkeyttä. Loitsut, iskut ja etenkin hahmojen voimakkaimmat erikoisliikkeet paukahtelevat tantereelle nätisti asianmukaisten ääniefektien saattelemana. Karkkimaisen ulkoasun fiilistely kantaa myös äänipuolelle asti ja vähäisessä dialogissa on tukku huumoria ja sopivaa kepeyttä. Visuaalisuus on viety myös mikromaksujen puolelle, sillä jokaiselle sankarille on ainakin yksi puhtaasti kosmeettinen asukokonaisuus ostettavaksi.

Pelin sisäinen kauppapaikka on muutenkin pullollaan sekä tarpeellista että täysin vapaavalintaista tauhkaa. Sankareita voi ostaa sekä pelitilille tienattavalla kullalla että euroilla. Jälkimmäinen käy kovin houkuttelevaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa kuinka monen pelin takana kalleimmat sankarit ovat kultavaluutalla maksettaessa. Kaikkia sankareita ei voi valitettavasti ostaa kertamaksulla, mutta erilaisia paketti- ja alennusratkaisuita on tarjolla aika-ajoin. Lisäksi Viidestä seitsemään sankaria on ilmaiseksi "kierrossa" rajatun ajan. Ilmaisena pelattunakin HotS tarjoaa runsaasti peliaikaa, mutta uusien sankareiden avaaminen on todella hidasta touhua. Jos aikaa ei tahdo riittää, omasta suosikistaan voi joutua pulittamaan neljästä kymmeneen euroa. Se on aika paljon pelkästä digitaalisen hahmon pelioikeudesta.

Positiivisesti Blizzard on pyrkinyt tuomaan kivitornin korkuisesta aloituskynnyksestään tunnettua peligenreä muillekin kuin peleihin satoja tai tuhansia tunteja upottaville puoliammattilaisille. Tiimipelaamista korostetaan monilla eri tavoilla ja joukkueet voittavat tai kaatuvat yhdessä. Karttavalikoima pitää pelikerrat vaihtelevina eikä yksikään kenttä tunnu yhdentekevältä tai vasemmalla kädellä kasatulta. Ulkoasu ja äänimaailma ovat jälleen taattua Blizzardia. Estetiikasta voi olla montaa mieltä, mutta valittu tyyli on ainakin toteutettu viimeisen päälle. Allekirjoittanut ei ole vielä toistaiseksi jäänyt nalkkiin yhteenkään MOBA-peliin pidemmäksi aikaa, mutta Heroes of the Stormia voisi vääntää vielä muutama matsin, tunnin tai vuoden - kunhan peliseura on kunnossa ja yhteisö pitää menon aloittelijaystävällisempänä ja kohteliaampana kilpailijoihinsa nähden.

Arviossa käytettiin alustana Jimm's Balor V2 -tietokonetta, joka on Jimm's PC-Store Oy:n kasaama pelikone. Arvion kyseisestä laitekokonaisuudesta voi lukea täältä.

HQ
HQ
HQ
Heroes of the StormHeroes of the Storm
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Aloittelijaystävällinen, sopivan tiimipelipainotteinen, laadukas toteutus kautta linjan
-
Yhteisöllisyyden puute, kalliit "mikromaksut"
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Imperius tulossa Heroes of the Stormiin

Imperius tulossa Heroes of the Stormiin

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Heroes of the Stormin e-urheilu on tullut tiensä päähän, mutta peli itsessään on edelleen oman fanikuntansa suosiossa. Seuraavaksi peliin liittyy Diablo III:n Imperius,...



Ladataan seuraavaa sisältöä