Suomi
Gamereactor
arviot
Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War: Ultimate Edition

Enemmän kuin pelkkä uudelleenjulkaisu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkuperäinen Gears of War oli tapaus vuonna 2006. Pelin menestyksen loivat sen neljä kulmakiveä: uusi suojien käyttöön perustuva kolmannen persoonan pelattavuus, addiktoiva verkkomoninpeli, häikäisevän upea visuaalinen tykitys ja ehkä huonoiten kerrottu hyvä tarina videopelien historiassa. Nyt on tullut aika pelata alkuperäisen uusioversiota nimellä Gears of War Ultimate Edition. Lopputulos on erittäin hyvä modernisointi, jonka vanhat juuret paljastuvat enää vain ajoittain.

Gearsin tarina oli vuonna 2006 lähinnä hämmentävä. Se ei tuntunut oikein alkavan mistään eikä päättynyt oikein mihinkään. Vuosien varrella niin pelit, romaanit kuin sarjakuvatkin ovat paikanneet aukkoja, joten nykyään Gears of Warin maailma on jokseenkin eheä tarinallinen kokonaisuus. Ultimate Edition aloittaa petraamisen juurikin tarinasta: aiempaa runsaammat välivideot tekevät ennen kaikkea tilanteiden siirtymistä sujuvampia. Peli jakautuu edelleen viiteen erilliseen jaksoon, mutta tällä kertaa alun perin vain PC:lle julkaistu ylimääräinen tarinapätkä luo kirjaimellisesti sillan neljännen ja viidennen jakson välille. Ei alkuperäisen Gearsin juoni vieläkään mikään mestariteos ole, mutta selvästi Xbox 360:n versiota parempi.

15 vuotta sitten Sera-planeetalla asuvien ihmisten elämä mullistui, kun siihen saakka maan alla asuneet locust-hirviöt päättivät nousta pinnalle ja ryhtyä hävittämään ihmiskuntaa. Kaikenlaista kauheaa ehti tapahtua, mutta itse peli alkaa tilanteesta, jossa vankilatuomiotaan kärsivä entinen sotilas Marcus Fenix vapautetaan sellistään. Lyhyessä ajassa esitellään pelimekaniikan lisäksi joukko avainhenkilöitä, joiden edesottamuksia seurataan halki koko pelisarjan. Lisää syvyyttä saa keräämällä kentältä kaatuneiden kavereiden tunnuslaattoja, joilla saa avattua digitaalisia sarjakuvia Gears of Warin maailmasta.

Ydintarina ei siis ole kummoinen, mutta mieleen se jää ennen kaikkea ympäristöjensä ja henkilöhahmojensa ansiosta. Hyvä osoitus tästä on Carmine-veljesten käsittely sarjan edetessä. Alun perin Carmine oli varmaankin yleisnimi sotilaalle, joka kuolee tarinan kuluessa. Ensimmäisessä pelissä kuoli A. Carmine, ja loogisesti jatko-osassa sitten B. Carmine. Hahmona B. oli kuitenkin niin sympaattinen, että Gears of War 3:ssa C. Carmine ei enää kuollutkaan, vaan kohosi merkitykselliseksi persoonaksi muiden rinnalle. Carmine-klaanin kohtelu on hyvä esimerkki tavasta, jolla pelintekijät kuuntelivat ja ottivat huomioon yleisönsä mielipiteet.

Tämä on mainos:

Varsinainen pelaaminen on lähes ennallaan, mutta suunnilleen kaikkea on muokattu sujuvammaksi. Myöhemmissä peleissä mukaan tulleita ominaisuuksia on sisällytetty Ultimate Editioniin, joista tärkeimpinä ovat kyky merkitä vihollisia kaverin avuksi ja toisaalta merkittävästi sujuvampi siirtyminen suojien välillä. Verkkomoninpelin kannalta merkittävä uudistus on tähtäinten huomattava heiluminen pelihahmon saadessa osuman. Gears of Warin lanseeraama aseiden latausmekaniikka on onneksi säilytetty ennallaan. Niin sanottu aktiivinen lataus tekee tussarin lataamisesta oman minipelinsä, josta palkitaan hieman tuhovoimaisemmilla patruunoilla lyhyeksi ajaksi. Kikan hallinta on keskeinen avain menestykseen niin verkkomoninpelissä kuin korkeammilla vaikeustasoillakin. Gears-veteraaneille tarjotaan se kovin insane-haaste pelattavaksi alusta alkaen.

Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition

Etenemisen kannalta maisemat ovat pääasiassa ennallaan, mutta visuaalisesti ympäristöihin on tehty paljon muutoksia. Yksityiskohtia riittää ja ruudunpäivitys pitää toiminnan tasaisena lentävästä roinasta huolimatta. Alkuperäinen peli oli häiritsevän väritön painottuen lähinnä mustaan ja harmaaseen. Tässäkin on otettu opiksi ja jopa värejä on uskallettu käyttää. Nykyajan mittapuilla graafinen esitys on hyvää tasoa, joskaan ei häikäisevän upeaa. Äänimaailma on laitettu melkein kokonaan uusiksi, jonka ansiosta peli kuulostaa selvästi erilaiselta kuin ennen. Enimmäkseen tehdyt muutokset ovat onnistuneita, mutta ajoittain huomasin pitäväni joitakin vanhoja äänitehosteita uusia parempina. Ehkä kyse on vain tottumuksen voimasta.

Muistoja pimeältä 2000-luvulta on ajoittain havaittavissa. Näkymättömät seinät ja tekoälyn yksinkertaisuus jäävät varmasti mieleen sinä missä kourallinen etenemisen pysäyttäviä bugejakin. Kummallisin takautuma menneisyydestä on välitallennuspisteissä co-opissa usein tapahtuva "warppaaminen" eli oma pelihahmo liikkuu äkkiarvaamatta paikasta toiseen. Lähes aina tapahtuessaan se sotkee suuntavaiston.

Tämä on mainos:

Verkkomoninpeliin on panostettu, koska se on ollut sarjan tunnusmerkki alusta alkaen. Ultimate Editionin verkkokahinat ovat eräänlainen synteesi kaikesta siitä, mitä tekijät ovat vuosikymmenen aikana oppineet. Alkuperäiseen verrattuna pelimuotoja on paljon enemmän ja uusia ovat Team Deathmatch, King of The Hill, Blitz ja Gnasher Execution. Blitz on rajattujen alueiden hallussapitoon keskittyvän King of The Hillin nopeampi versio, ja Gnasher Execution asettaa kaksi taistelijaparia kahinoimaan keskenään pienessä tilassa. Pelimuoto on mukana oletettavasti sen vuoksi, että Gearsin aseista juuri Gnasher-haulikko on vuosien saatossa herättänyt eniten tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Verkkomoninpelit käydään kokoonpanolla neljä vastaan neljä, mutta lisäksi mukaan mahtuu kaksi tarkkailijaa tuomareiksi. Ominaisuutta käytetään varmasti tulevaisuuden kilpailullisissa turnausotteluissa. Pelattavia kenttiä on yhteensä 19 ja sen lisäksi valittavia pelihahmoja ja aseissa käytettäviä maalipintoja on runsaasti.

Varsinaiset moninpeliottelut rullaavat kohtuullisen nopealla tempolla eteenpäin. Verkkoviivettä esiintyy ajoittain, jolloin edellisen pelin kunkku saattaa olla pahin pahnanpohjimmainen seuraavassa mittelössä. Testisessioissa viive pysyi kuitenkin siedettävissä rajoissa. Alkuperäistä peliä lähes suvereenisti hallinnut haulikko on nytkin käytössä vahvasti, mutta sen rinnalla myös muut tuliluikut toimivat. Tilanne ratkaisee oikean aseen, ja kenttien koossa on vaihtelua, mikä rohkaisee erilaisiin pelitapoihin ja asevalintoihin. Jokaisen koitoksen jälkeen jaetaan kokemuspisteitä kullekin oman suoriutumistason mukaan.

Gears of War: Ultimate Edition on malliesimerkki siitä kuinka uusintajulkaisu tehdään oikein. Klassinen ydin on ennallaan, mutta uudistuksia on paljon ja pääasiassa juuri oikeissa paikoissa. Ainakin tällä perusteella Gears of War -sarjan tulevaisuus näyttää hyvältä. Pelityyppiin ihastuneet pysyvät varmasti tyytyväisenä siihen asti, kunnes oikea jatko-osa Gears 4 julkaistaan loppuvuonna 2016.

HQ
HQ
HQ
Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Sujuvampi pelillisesti kuin koskaan, tarinallisesti eheämpi kuin koskaan, insane-vaikeustaso heti pelattavissa
-
äkymättömät seinät, tekoälyn yksinkertaisuus, välitallennuspisteissä tapahtuva "warppaaminen", bugit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä