Suomi
Gamereactor
arviot
Madden NFL 16

Madden NFL 16

Amerikkalaista jalkapalloa mallintava pelisarja onnistuu heittämään tänä vuonna kentälle pari hyvää uudistusta, tosin joukkoon mahtuu myös muutamia virhearviointeja.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelasin Madden-sarjaa innoissani vuosikymmenen vaihteessa, mutta tämän jälkeen kiinnostus pelisarjaa kohtaan lopahti totaalisesti. Se tuntui polkevan paikallaan, eikä uudistuksia näkynyt mailla tai halmeilla. 2013 julkaistun Madden NFL 25:n jälkeen en ole koskenut sarjaan lainkaan, mutta tänä vuonna päätin antaa Maddenille jälleen mahdollisuuden. Sarja loikkasi nykykonsoleille jo viime vuonna, niinpä tämän vuoden versio pystyi rakentamaan siitä opittujen asioiden päälle. Kokonaisuus ei ole ollenkaan hassumpi, mutta pari outoa suunnitteluratkaisua paketista kyllä löytyy.

Madden NFL 16 on mielestäni tähän mennessä sarjan monimutkaisin osa. Eihän laji ole säännöiltään ja strategioiltaan muutenkaan sieltä yksinkertaisimmasta päästä, ja useimmille suomalaisille kyseessä voi olla hieman tuntemattomampi urheilulaji. Jenkkifutikseen hurahtaneet tietävät kuitenkin, kuinka strateginen laji oikein on kyseessä. Erilaiset puolustusvalinnat täytyy valita vastustajan vahvuuksien, muodostelman ja jaardien mukaan, hyökkääjien ja puolustusten siirroilla voi paikata omia puutteita ja niin edelleen. Näiden yleisimpien strategioiden päälle tuodaan nyt uusi kerros, joka keskittyy hyökkäyspeliin ja tarkemmin sanottuna syöttöihin.

HQ

Pelinrakentaja voi syöttää useilla eri tavoilla ja laitahyökkääjät voivat ottaa koppeja eri tyyleillä. Pelirakentaja kykenee lähettämään pallon matkaan peräti viidellä erilaisella tavalla. Mukana on korkeampaa, matalampaa, hitaampaa ja nopeampaa syöttöä, joille kaikille on omat käyttötarkoituksensa. Esimerkiksi matalia syöttöjä on lähes mahdotonta katkoa, mutta toisaalta laitahyökkääjä ei todennäköisesti ehdi ponkaisemaan matalasta asennostaan kauas ennen puolustajan runttausta. Korkeilla syötöillä tavoitellaan sitten suurempia etenemisiä, mutta ne ovat alttiimpia syötönkatkoille.

Tämä on mainos:

Kopin voi napata kolmella eri asioihin keskittyvällä tavalla. Yhdessä keskitytään pelkästään varmaan koppiin, jolloin lisäjaardeja ei saa enää juoksemalla. Toisessa asia on päinvastoin, mutta vaarana on pallon pudottaminen. Viimeisenä voi kokeilla aggressiivista koppia, jossa pelaaja hyppää korkealle ilmaan pallon perässä. Tätä käytetään lähinnä pitkissä heitoissa, kun hyökkääjän ympärillä on useita puolustajia. Jokainen koppi suoritetaan vaihtamalla syötön lähdettyä vastaanottajaan. Vastaanotto on reaktiopeliä, ja refleksien on syytä olla kunnossa etenkin lyhyiden syöttöjen suhteen. Aikaa reagoimiseen saattaa olla vain sekunnin murto-osan verran.

Pallon kanssa nurmella kipittäminen on hyvin tuttua puuhaa kaikille sarjaan aikaisemmin tutustuneille. Tarjolla on erilaisia nopeuksia ja liikkeitä, joissa pelaaja pyörii ympäri, tunkee kättään puolustajien pärstään ja hyppii eteen kaatuvien pelaajien yli.

Uusien syöttöjen, koppien ja juoksussa tarvittavien kikkojen opetteluun saa varata aikaa. Sormet menevät helposti solmuun erilaisten ohjaustapojen kanssa, eikä tällaiseen yksinkertaisesti ole varaa otteluiden tiimellyksessä. Suosittelenkin lämpimästi käymään läpi pelin lukuisat harjoitteluosiot. Kaikkea tietoa ei ehkä kannata yrittää ahmia kerralla. Aluksi on suositeltavaa keskittyä ainoastaan perusteisiin. Tämän jälkeen voi pelata ottelun tai pari, minkä avulla opetellut asiat painuvat selkärankaan. Sitten onkin aika suunnata opettelemaan uusia kikkoja. Gatoraden sponsoroiman harjoitusosion läpäistyään pelaajalla on hallussaan valtava arsenaali erilaisia taktiikoita. Lisäksi harjoittelusta palkitaan ilmaisilla korttipakoilla, joilla voi rakentaa itselleen oman joukkueen Madden Ultimate Team (MUT) -pelimuodossa.

Keräilyviettiä kutkuttelevaa Ultimate Teamiä tituleerataan Maddenin nopeimmin kasvavaksi pelimuodoksi, enkä ihmettele tätä lainkaan. FIFA- ja NHL-pelit ovat jo osoittaneet sen, miten koukuttavaa oman joukkueen kasaaminen voi olla. Itselleni MUT:n tahkoaminen alkoi tuntua puurtamiselta pelkästään sen huonon käyttöliittymän ansiosta. Esimerkiksi keräiltävät kokoelmat on toki jaettu muutamaan kategoriaan, mutta siihen se sitten jääkin. On mukavaa etsiä Ravensin hopeapelaajien settiä, kun sitä ennen täytyy kahlata läpi kaikki aakkosissa aikaisemmin esiintyvien joukkueiden pronssiset, hopeiset ja kultaiset setit. Tämä ei ole ainoa puute MUT:n käyttöliittymässä, sillä kaikesta on tehty tavattoman hankalaa ja parantamisen varaa löytyisi rutkasti. Yksi esimerkki löytyy korttien myymisestä, minkä pitäisi olla helppoa. Näin ei kuitenkaan ole. Minulla on tällä hetkellä kerättynä yli 100 pelaajaa, mutta en näe mistään sitä, ketkä heistä voin laittaa myyntiin tai vaihtolistalle. Joudun käymään pelaajat läpi yksitellen, mikä ei ole lainkaan hauskaa.

Tämä on mainos:
Madden NFL 16Madden NFL 16

MUT:n puolella on tänä vuonna täysin uusi pelitila nimeltään Draft Champions. Se simuloi fantasiafutista ja ideana on 15 kierroksen aikana kasata itselleen mahdollisimman hyvä joukkue, jolla sitten pelataan lyhyt turnaus. Kyseinen joukkue on käytössä ainoastaan yhdessä turnauksessa. Menestyksestä palkitaan uusilla korttipakoilla, joilla voi parantaa vakituista MUT:ssa käyttämäänsä joukkuetta. Parin tunnin mittaiset turnaukset ovat oivaa hupia silloin, kun ei jaksa paneutua pitempiin otteluihin. En kuitenkaan tiedä, jaksanko palata sen pariin vielä kuukausienkin päästä. Nykyisellään se tarjoaa kuitenkin hauskan pienen välipalan.

Henkilökohtaisesti pidän urheilupeleissä eniten oikeiden joukkueiden luotsaamisesta läpi useiden kausien. Niinpä olen viettänyt eniten aikaa Maddenin kanssa Franchise-pelimuodon parissa, ja se on ollut todella hauskaa. Joukkueen heikkouksien ja vahvuuksien arvioiminen, tulokkaiden kartoittaminen sekä pelityylin mukauttaminen oman kokoonpanon vahvuuksien mukaan kiinnittivät minut tehokkaasti ruudun ääreen. Ja vaikka ensimmäisenä vuonna mestaruus ei vielä napsahtaisikaan oman joukkueen tilille, niin ehkä se tulee sitten seuraavana vuonna sen juuri hankitun uuden pelaajan myötä.

Franchise-kokemusta on syvennetty pelaajien henkilökohtaisilla tavoitteilla, joita heillä on sekä yksittäisille viikoille että koko kaudelle. Keskushyökkääjä haluaa juosta pallon kanssa ja tehdä maaleja. Laitahyökkääjät toivovat saavansa jokaisessa ottelussa muutamia normaaleja syöttöjä. Järjestelmä on hyvä ja mielestäni se tuo pelimuotoon hieman uutta verta.

Madden NFL 16Madden NFL 16

Valitettavasti peliin on lisätty myös täysin turha uudistus yksittäisten hyökkäys- ja puolustusvuorojen välitavoitteiden muodossa. Yhdessä vaiheessa minun haluttiin tekevän maali juoksemalla, mutta tilanne ei edennyt suunnitelmien mukaan. Onnistuin kuitenkin lopulta tekemään pisteitä syöttöpelillä, mutta tämä ei vastannut tavoitteeseen ja kokemus ja bonukset jäivät saamatta. Tokihan nyt onnistunut seitsemän pisteen hyökkäysvuoro pitäisi palkita jollain tavalla? Puolustuksessa puolestaan vaadittiin, että saisin taklattua tietyllä kulmapuolustajalla. Mutta pallo ei tullut lähellekään hänen pelipaikkaansa missään vaiheessa, niinpä pisteet jäivät jälleen saamatta. Tällaiset ottelun sisäiset tavoitteet olisi mielestäni voinut jättää pois, sillä ne pakottavat pelaamaan tietyllä tavalla. Se ei puolestaan onnistu, koska hyökkäyksessä ja puolustuksessa täytyy ottaa huomioon paljon tärkeämpiä asioita, kuten todellinen pelitilanne ja jäljellä oleva aika.

Nettipuolella asiat ovat kohtuullisen hyvällä tolalla. Peliseuraa löytyi nopeasti, ja otteluissa oli vain vähän viivettä. Tosin potkujen ajoitukset täytyy opetella täysin uudelleen, sillä ruudun ja ohjaimen välillä ei tunnu olevan mitään yhteyttä. Mittarin mukaan pelatessa tuloksena on viiveen johdosta todella laimeita ja lyhyitä potkuja. Näissä tilanteissa ajoituksen täytyy tulla arvauksena selkärangasta.

Ulkoasunsa puolesta Madden NFL 16:sta ei löydy juurikaan moitittavaa. Pelaajat ja valmentajat ovat yksityiskohtaisia ja animaatiot ovat sulavia. Tosin taklausten jälkeen palloa kantanut pelaaja vaikuttaa ajoittain kuolleelta, sillä hän ei liiku lainkaan. Pelitilanteiden tietoja esitellään erilaisilla tekstilaatikoilla, joissa näytetään kyseinen pelaaja sekä esimerkiksi saavutetut jaardit tai taklaus. Äänipuolella selostajat hoitavat hommansa yllättävän hyvin sarjan historiaan verrattuna, eikä samanlaisia repliikkejä kuulla jatkuvalla syötöllä. Toistoa toki löytyy, mutta kokonaisuutena jorinat ovat reilassa. Joukkoon mahtuu toki myös tilanteita, joissa puhutaan täysin puuta heinää. Yhdessä matsissa puolustaja katkaisi syöttöni lyömällä palloa ilmasta ja se laskeutui onnekkaasti toisen laitahyökkääjäni hyppysiin, joka sitten onnistui tekemään noin 7 jaardin juoksun. Tätä kommentoitiin loistavana ja tarkkana syöttönä, joka meni juuri sinne minne pitikin. Tosin kaikkien kaoottisten tilanteiden ennakoiminen olisi lähes mahdoton tehtävä, mutta jonkinlainen "olipas kerrassaan onnekas käänne" -repliikki olisi ollut tässä tilanteessa paikallaan.

Madden NFL 16 on kuitenkin hyvä peli, joka onnistui sytyttämään intoni sarjaa kohtaan vuosien tauon jälkeen. Uudet pelimekaniikat, Franchise-pelitilan uudet kujeet ja Draft Champions tarjoavat jenkkifutiksesta pitäville hienoja hetkiä. EA:n uudistukset ovat tervetulleita, mutta yksittäisten hyökkäys- ja puolustusvuorojen tavoitteet voisi karsia pois. Samaten MUT:n puolelle täytyisi palkata jokin käyttöliittymiin erikoistunut kehittäjä, joka tekisi kokemuksesta huomattavasti sulavamman.

Madden NFL 16Madden NFL 16Madden NFL 16
HQ
HQ
Madden NFL 16
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Syöttöpelin uudistukset, Franchise-pelimuodossa tuoreita ideoita, Draft Champions
-
MUT:n käyttöliittymä todella kankea, yksittäisten hyökkäys- ja puolustusvuorojen tavoitteet voisi karsia pois
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Madden NFL 16Score

Madden NFL 16

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Amerikkalaista jalkapalloa mallintava pelisarja onnistuu heittämään tänä vuonna kentälle pari hyvää uudistusta, tosin joukkoon mahtuu myös muutamia virhearviointeja.



Ladataan seuraavaa sisältöä