Suomi
Gamereactor
arviot
American Truck Simulator

American Truck Simulator

Rekkamiesten suosikkikehittäjä laajentaa horisonttiaan uudelle mantereelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Aurinko porottaa armottomasti aavikon yllä. Edessäni avautuvaa hiekkaerämaata halkoo mustan käärmeen lailla kiemurteleva viiva asfalttia, jota pitkin luotsaan 15 tonnin dynamiittilastia. Radiossa kailottava saarnamies kertoo kuinka minäkin voin vielä pelastua hyväksymällä Jeesuksen henkilökohtaiseksi pelastajakseni, ja mihin lähettää rahaa. Huomaan dieselin olevan miltei lopussa. Miksi voi miksi en tankannut lähtiessäni Las Vegasista? Tämä on American Truck Simulator.

HQ

Euro Truck Simulatorilla nimeä tehnyt SCS Software on päättänyt valloittaa nyt myös Amerikan Yhdysvallat. Pelin nimi on kuitenkin hieman harhaanjohtava tai kenties optimistinen, sillä American Truck Simulator tarjoaa tässä inkarnaatiossaan vasta Kalifornian ja Nevadan osavaltiot innokkaiden rekkamiesten leikkikentäksi. Kahdenkympin sijoitus antaa lähtökohdat, joista on lopulta tarkoitus ponnistaa kenties jopa kaikkien 50 osavaltion herraksi, sitä mukaa kuin niitä saadaan mallinnettua.

Osavaltiot eivät ole pelin ainoa rajattu resurssi, sillä SCS ei ole toistaiseksi onnistunut voittamaan amerikkalaisten rekkavalmistajien luottamusta itseensä. Tästä johtuen ATS tarjoaa tällä hetkellä vain kaksi ajokkia, jotka ovat Kenworth T680 ja Peterbilt 579. Eroa näillä menopeleillä on jotakuinkin ajovalojen muoto. Tämä rassaa etenkin sen vuoksi, että kaikki vastaantulijat on kaadettu samasta muotista. Myös kevyemmässä kalustossa saisi olla enemmän vaihtelua.

American Truck SimulatorAmerican Truck Simulator

Jenkkilän valloittaminen lähtee siis verrattain vaatimattomista lähtökohdista, mutta itse peli on taattua tavaraa Euro Truckin ystäville. Kyseessä ei ole Goat Simulatorin kaltainen hönöily, mutta pelaajan ei myöskään oleteta hallitsevan raskaan kaluston jokaista nippeliä ja kommervenkkiä. Kortitonkin kuski pärjää ratissa sangen mainiosti, etenkin kun vaihteiston saa säädettyä vaikka täysin automaattiseksi.

Tämä on mainos:

Monille SCS:n rekkasimulaattorit ovatkin nimenomaan rentoutumisen väline. Yllätyin itsekin kun noin vuosi sitten annoin ETS2:n viedä minut mukanaan. Kuorman kiskominen pitkin valtateitä on suorastaan meditatiivista, ja mieli lepää virtuaalisten kilometrien seuratessa toisiaan. Siinä on jotain yksinkertaista ja puhdasta, ainakin siihen asti, että joku kamikazepilotti päättää vetäistä Toyotansa rekan kylkeen. Kanssa-ajajien tekoäly ei ole mitään juhlaa tässä uudessakaan versioinnissa.

American Truck Simulatorista löytyy valmis lista nettiradioasemia, jotka tarjoavat jotakin jokaiseen mielentilaan. Jos kristillinen rokki ei maistu, voi kuunnella vaikka 1970-lukulaista hämyilyä tai kovimpia uusia hiphop-raitoja asiantuntevilta asemilta. American Truck Simulator on tietenkin aidoimmillaan kantrin säestämänä, mutta jos mikään ei tunnu toimivan, voi peliin pakata omasta kokoelmastaan mitä lystää.

Kuten sanottua, ATS ei tarjoa suuria yllätyksiä Euro Truckin faneille. Ajomallit ja mekaniikat ovat paljolti samoja, joskin jenkkirekat ovat muotonsa vuoksi toivottomia lehmiä, joiden kääntösäde on valtamerilaivan luokkaa. Tarjolla on myös haastavan pitkiä lavoja, joiden parkkeeraaminen haastaa kokeneemmankin kuskin. ATS antaa myös mahdollisuuden valita kuinka hankalaan paikkaan kuormansa haluaa toimittaa. Vaikeat purkupaikat antavat lisää kokemuspisteitä, mutta koko säätämisen voi vaikka sivuuttaa, jos ei ole sillä tuulella.

Toinen uudistus ovat teillä kiertelevät poliisipartiot, jotka korvaavat ETS:n liikennekamerat. Nyt tonnin ylinopeussakko voi napsahtaa missä hyvänsä, ja siihen riittää yksikin ylimääräinen maili mittarissa. Suoraan sanottuna systeemi on rasittava ja syö fiiliksiä.

Tämä on mainos:

Maisemat ovat tietenkin uusia ja kauniisti mallinnettuja, ja matkalla olevat kaupungit on puristettu muutamaan tunnistettavaan piirteeseen. Rankasta tiivistämisestä huolimatta esimerkiksi San Francisco ja Las Vegas tuntuivat hyvinkin tutuilta omien matkailukokemusten pohjalta.

ATS:n skaala on kuitenkin ongelmallinen. Koska kehittäjä suunnittelee tuovansa koko Amerikan mukaan lisäreiden muodossa, on jo tämä ensimmäinen kahden osavaltion julkaisu skaalattu lopullisen tuotteen mukaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että etäisyydet kaupunkien välillä ovat paljon Eurotruckia lyhyempiä, ja koko kartan posottaa lävitse yllättävän nopeasti.

Pelin nimessä lukee selvästi American, ja Amerikassahan kaiken pitäisi olla suurempaa, ei pienempää. Odotin innolla pitkiä aavikkokeikkoja, mutta nyt tuntuu enemmänkin siltä, että aina kun saan rekan täyteen vauhtiin, on jo aika ryhmittyä pois valtatieltä. Kyseiset valtatiet ovat muuten yhteensä "jopa" nelikaistaisia, joka ei sekään vastaa jenkkilän fiiliksiä laisinkaan.

Vaikka American Truck Simulator siis tarjoaakin toivomaani rajallisemman kokemuksen, on se kuitenkin vain 20 euron pamaus. Itse näen sen enemmänkin eräänlaisena Early Access -sijoituksena studioon, joka on tähän mennessä tarjoillut minulle kymmeniä tunteja tehokasta stressinhallintaa.

Palaan nyt itse Euro Truck Simulator 2:n pariin. Ostelen ATS:n lisäreitä sitä mukaa kun niitä tipahtelee, ja palaan Amerikan mantereelle sitten kun peli tarjoaa minulle laajemman maailman, joka tukee kunnollisia maratonkeikkoja.

American Truck SimulatorAmerican Truck Simulator
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Uudet maisemat, nätti grafiikka, meditatiivinen pelikokemus
-
Kutistunut skaala, vain kaksi rekkaa ja osavaltiota, liian innokas sakotus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä