Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 11

FIFA 11

Kiistely urheilupelien vuosipäivitysten uudistuksista on varma syksyn merkki. FIFA 11:n vetonaula on maalivahtina pelaaminen, ja mikäli se ei kiinnosta, kannattaa pitää viime vuoden FIFA-peli hyllyssä ja satsata rahansa muuhun. Yksittäisenä pelinä - eikä futissarjan nuorikkona - arvioituna numero 11 tekee silti vakuuttavan suorituksen kentällä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensinäkemältä FIFA 11 teki minuun vaikutuksen: EA:n urheilupelejä riivannut valikkopiru on viimein saatu karkotettua! Fontti on suuri ja selkeä, aliryhmittelyä on yksinkertaistettu ja jähmeys poistettu. Tämän paremmin ei olisi testisessio voinut alkaa.

FIFA 11 jatkaa EA Sportsin viime vuosien realismihakuista linjaa, joka on nostanut sarjan jalkapallofanien suosioon. Peli mallintaa lukuisia tunnettuja jalkapalloliigoja monista eri maista. Mukana on esimerkiksi Englannin Valioliiga ja Saksan Bundesliiga seuroineen ja pelaajineen. EA on käyttänyt aiempaa enemmän aikaa tähtien yksilöllisten piirteiden esillepanoon, mutta kotimaiselta kantilta on harmi, ettei mukana ole edelleenkään Veikkausliigaa.

Selaillessani läpi FIFA 11:n tarjontaa yritin jatkuvasti poimia esiin uudistuksia. Nämä ovatkin kätevästi merkattu isoin punaisin kirjaimin, joten arvostelijatollokin hoksaavat ne helposti. Kiinnostavimmaksi ylsi Be A Pro: Goalkeeper -pelitila, jossa päästään asettumaan tolppien väliin. Toki listalta löytyi myös pintarempattu Career Mode ja omien kannustushuutojen, videopätkien ja sen sellaisten rihkamatukku. Junnuvuosien salibandyveska-aikaa muistellen päätin ottaa Otto Fredrikssonin paikan Suomen maajoukkueen maalivahtina. Nyt ei hävitä Moldovalle!

Lämmittelytorjunnoista lähtien jokin tuntui olevan pielessä. Ohjaus viivästeli kuin huonoissa 11v11-nettipeleissä, eikä kuvakulmakaan ollut mieleinen. Välitön vilkaisu peliasetuksiin osoitti, että kameraa pystyi säätämään mutta "ohjauslagia" ei. Pro-kuvakulman virittelykään ei auttanut, sillä vaikka liukusäätimiä miten veivasi, tuntui kameramies seisovan aina samassa paikassa. Kokeilin myös kuvakulman vaihtoa kokonaan, mutta tällöin oikea sijoittuminen, mikä on maalivahtina pelatessa kaikki kaikessa, tuntui mahdottomalta. Pro-kameraan sekä piirtoetäisyyden aiheuttamaan karuun ulkoasuun piti vain tottua.

Tämä on mainos:

Useiden matsien ja monien mokien jälkeen kosketus alkoi löytyä. Vasen liipaisin piti turhat ylireagoinnit hallussa, ja Y-namikalla sai keskityspallot kiinni. Kudit alkoivat napsahdella hansikkaisiin, ja luomani pelaajan kehittäminen pelin meta-saavutusten kautta on todella palkitsevaa. Vaikka keskikenttämies voi saada pisteitä paljon molaria monipuolisemmin, on jälkimmäiselle jätetty silti sopivasti omiakin haasteita tavoiteltavaksi. Joka ottelussa voi saavutusten lisäksi tavoitella pisteitä reaaliaikaisesti päivittyvällä suoritusmittarilla, joka toimii vähän satunnaisesti. Hyökkääjällä pisteitä tuli ja meni aivan järkevästi, mutta maalivahdille ropisi käsittämättömästi miinuksia tasaiseen tahtiin silloin, kun oma tiimi pyöritti vastustajan päässä peliä. Onneksi hahmonkehitys ei ole suoraan sidoksissa tähän lukemaan.

Kenttäpelin puolella nähdään uusi Pro Passing -systeemi, mikä tekee syöttämisestä vaativampaa. Vasemman tikun tähtäys, syöttämistaito ja pelitilanne vaikuttavat nyt enemmän syötön laatuun. Tämä toivottavasti karsii sitä läpisyöttöjen spammaamista, mitä nettipelissä tulee vastaan. "Uudistettu" Career Mode ansaitsee lainausmerkit sen takia, että jo aiemmista osista tutut pelimuodot on nyt vain yhdistetty kaikki yhden katon alle. Sisältö on tuttua tavaraa: voit ottaa joukkueen peräsimen managerina, johtaa etulinjoista omalla Virtual Pro -pelaajallasi tai ryhtyä moniosaajaksi kumpaankin rooliin.

Lopulta FIFA 11:n ostopäätös kulminoituu futiskuumeen korkeuteen, sillä kovan linjan potkijat ovat pelin todennäköisesti jo varanneet tuoreimpien kokoonpanojen ja uusien virtuaaliturnausten toivossa. Sisällöllisesti FIFA 11:tä voi suositella vain kymppiosan skipanneille ja maalivahti-wannabeille.

HQ
Tämä on mainos:
FIFA 11FIFA 11FIFA 11FIFA 11
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Maalivahtina pelaaminen, selkeät valikot, Online-liigat ja takuuvarma pelattavuus
-
Ultimate Team -moodi ja isot uudistukset puuttuvat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Jonne xD
    asdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdadasdasdasdasdasdas dasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdaasdadasdasdasd... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FIFA 11Score

FIFA 11

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

FIFA 11 tarjoaa jälleen takuuvarman vuosipäivityksen EA:n futissarjaan muutaman uuden ominaisuuden kera. Pelissä voi pelata myös molarina.



Ladataan seuraavaa sisältöä