Suomi
Gamereactor
arviot
Saw II: Flesh and Blood

Saw II: Flesh and Blood

Viktor kävi läpi koettelemuksen. Ruotsalaiskollegamme juuttui painajaiseen peli-iltana pääsemättä siitä pois.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkuperäinen Saw-elokuva oli melko hyvä. Siinä oli tietty tunnelma, se tuntui jännittävältä ja virkisti lajityyppiä. Klaustrofobinen käsikirjoitus tutki ihmisten rajoja ja heidän moraaliaan. Elokuva oli kuvattu alhaisella budjetilla, mutta huokui luovuutta. Valitettavasti ensimmäisen osan menestys sai jatko-osavankkurit liikkeelle ja luova kipinä sammui.

Nyt kuusi vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen saamme seitsemännen ja näillä näkymin viimeisen osan sarjaan. Sarja on erkaantunut alkuperäisiltä jännityksen ja kauhun juuriltaan ja keskittynyt kidutuskohtauksiin, vähän kuin Hostel. Groteskia väkivaltaa ämpärikaupalla. Konseptin sovitus videopeliksi oli vain ajan kysymys.

Ensimmäinen Saw-peli ilmestyi noin vuosi sitten ja sai ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. Se ei ollut loistava peli millään mittarilla, mutta osoitti silti minusta omassa rajoittuneisuudessaan tiettyä potentiaalia. Jatko-osa Saw II: Flesh & Blood puolestaan ei. Pelissä ei ole minkäänlaista kunnianhimoa, ja kaikki tuntuu niin kiirehdityltä, että jonkun olisi pitänyt estää peliä ylipäätään pääsemästä markkinoille.

Pääosassa on Michael, Saw-hahmo David Tappin poika. Kronologisesti peli sijoittuu toisen ja kolmannen elokuvan väliin, ja Michael tutkii Jigsaw-juttua. Tutkinta muuttuu pian taisteluksi elämästä ja kuolemasta, kun Jigsaw-oppipoika Pigface huumaa ja kidnappaa Michaelin. Hän herää häkistä, ja mikäli hän haluaa päästä ulos elävänä, hänen on toimittava Jigsaw'n sääntöjen mukaan.

Tämä on mainos:

Michael ei ole kuitenkaan ainoa, joka on vangittuna. Kriitikkona olen jumissa ruudun edessä ja joudun kärsimään ammattini nurjasta puolesta. Elämän ja kuoleman sijaan taistelen totaalista tylsistymistä vastaan.

Siinä missä ensimmäinen peli onnistui tarjoamaan aika ajoin edes jonkinlaista pulmanratkontaa, jatko-osa on tislannut kaiken sarjaksi quick time event -tyyppisiä näppäilyhaasteita. Ja ne ovat vieläpä surkeasti toteutettuja. Jos epäonnistuu jossain niin yksinkertaisessa kuin quick time eventien suunnittelussa, jossain joka on jo lähtökohtaisesti verrattain laiskaa pelisuunnittelua, silloin ei varmasti ole tehnyt kaikkea pelin eteen.

Ohjaus on täysin rikki, näppäimet eivät välillä tee mitään, päähahmo kävelee kuin olisi mursu yksipyöräisellä, ja jopa ensimmäisen osan huono taistelu on entistä huonompaa tällä kertaa, sillä siinäkin on turvauduttu yksinkertaisiin näppäinsarjoihin.

En ole täysin quick time eventejä vastaan, mutta ne Saw II: Flesh & Bloodissa ne pilaavat pelin mahdollisuudet pelottaa ketään. Mikään ei onnistu säikäyttämään, kun pelaaja tietää, ettei mikään voi hiipiä kiduksiin ilman ruudulla välkkyviä näppäinikoneita. Olo on kuin kummitusjunassa, jossa kaikki aparaatit ovat rikki. Ja mikäli pelissä epäonnistuu, pelaajan on vain näppäiltävä quick time event uudelleen. Mikä on ehkä karmivinta ottaen huomioon, kuinka huono peli on.

Tämä on mainos:

Tylsistymiseltä ei säästä sekään, että osaa pulmista kierrätetään pelin aikana. Jos toivoo saavansa ripauksen luovaa väkivaltaa, pettyy varmasti. Pelin ansat ovat mauttomimmat pitkään aikaan. Haulikko oven päällä täällä, rikkinäinen lattia tuolla. Mahtavaa luovuutta on huokuvinaan kone, joka seivästää ihmisiä! Joitain ansoja elokuvista on otettu mukaan, muutoin tuntuu kuin Zombie Studiosilta olisivat vain ideat loppuneet kesken.

Ainiin, peli on myös ruma. Ympäristöt koostuvat tuskastuttavan tylsistä hotellikäytävistä, viemäreistä ja sateisista syrjäkujista ilman minkäänasteista tunnelmaa. Kehittäjät ovat yrittäneet piilottaa tämän antamalla Michaelille taskulampun, jolla rujouden näkisi vain pala kerrallaan. Yritys, jota arvostan.

Saw II: Flesh & Blood onkin harvinaisen puiseva ja ikävä peli. Siitä puuttuu luonnetta ja kunnianhimoa. Se turvautuu lisenssiinsä ja toivoo, että jotkut onnettomat Saw-fanit kompastuisivat ansaan ja hukkaisivat rahansa siihen. Teitä on varoitettu.

[Käännös: Kimmo Pukkila]

Saw II: Flesh and BloodSaw II: Flesh and BloodSaw II: Flesh and BloodSaw II: Flesh and Blood
02 Gamereactor Suomi
2 / 10
+
Osuvat äänitehosteet
-
Surkea ohjaus, huono kerronta, ruma grafiikka, tylsät pulmat, karmea taistelu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • FallenStar14
    Saw II: Flesh & Blood (PS3) - Saha ilman kunnon sahanterää, osa 2 Sitä ei olisi todellakaan uskonut, että Guinnessin ennätysten... 4/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Saw II: Flesh and BloodScore

Saw II: Flesh and Blood

ARVIO. Kirjoittaja Viktor Eriksson

Viime vuoden Saw-peli ei ollut laatuteos, mutta jatko-osa hylkää kaiken toivon ja tekee asiat vielä huonommin.



Ladataan seuraavaa sisältöä