Suomi
Gamereactor
arviot
Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution

Esikoisteos oli silkkaa rautaa, joka uudisti pelikentän. Perinteinen vaikea kakkostuotanto oli heikko, muttei niin luokaton kuin annettiin ymmärtää. Nyt 11 vuotta ensimmäisen jälkeen Jessen toisen tulemisen mediahuomiossa ohittanut kulttisarjan kolmas osa Deus Ex: Human Revolution on valmis. Ja kyllä sitä kannatti odottaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Deus Ex: Human Revolution kutittelee monia harmillisen vähälle huomiolle jääneitä nostalgiahermoja. Se sijoittuu lähitulevaisuuteen, tarkalleen ottaen vuoteen 2027. Paljon on 16 vuodessa tapahtunut, sillä maailma on nykäisty kertaheitolla cyberpunkin sateisille kaduille. Valtiot ovat ottaneet takapakkia, ja suurkorporaatiot ovat vallanneet alaa. Ihmisen biologinen evoluutio on siirtymässä kyberneettisen evoluution tieltä syrjään. Peli käsittelee käänteitä, petosta ja transhumanismia vilisevän juonensa ohessa paljon jo nyt tiedemaailmassa väiteltyjä teemoja, kuten ihmisyyden määritelmää, Jumalan olemassaoloa ja muita kevyitä aiheita.

Pelaaja itse on Adam Jensen, kybernetiikkaa valmistavan Sarif-korporaation turvallisuuspäällikkö. Tavallinen päivä toimistolla muuttuu kuitenkin räjähtäen sukellukseksi teollisuusvakoilun, inhimillisyyden etsinnän ja suurien totuuksien suohon. Juonta ei missään nimessä kannata mennä pilaamaan itseltään etukäteen, sillä asioiden todellisen luonteen paljastuminen on yksi pelin ehdottomasti hienoimpia koukkuja.

Reaktioräiskintöjä ja Hollywood -pläjäyksiä pursuavan nykypelivalikoiman rinnalla Human Revolutionin ote ensimmäisen persoonan peliksi on samalla vanha että tuore. Se lainailee paljon esi-isänsä lisäksi hiipimiseen painottuvasta Thief -pelisarjasta ja muista vastaavista, joissa seuraavalle ovelle ei marssittu ruumiskasan yli vaan hiippaillen varjoissa piilotellen. Kuvaavaa on, että hahmon tehostamiseen vaadittavia kokemuspisteitä ansaitsee enemmän hiljaisesta kolkkauksesta kuin pääosumasta haulikolla.

Deus Ex: Human Revolution
Tämä on mainos:

Kärsivällisyys palkitaan, kun loppua kohden rauhallisesti edennyt Adam kehittyy melkoiseksi ninjaksi liipaisinherkkään kollegaansa verrattuna. Tekniikalla kyllästetty Adam voi muuttua näkymättömäksi, hyppiä kolmen metrin loikkia tai hakkeroitua niin tallelokeroon kuin pankkiholviin kenenkään huomaamatta. Tai jos haluaa, kestää tuhottomasti osumaa ja rontata mukanaan toinen toistaan julmempia tussareita. Hahmonkehityksen tukemana peli antaakin erittäin vapaat kädet tilanteiden ratkaisuun. Ja jos välillä kyttäily kyllästyttää, haulikko käteen ja sivutehtävää suorittamaan.

Ulkoasun puolesta peli on silkkaa Blade Runneria. Laitakaupungit ovat synkkiä, rähjäisiä ja täynnä epämääräistä väkeä. Varakkaat liikkuvat tyystin toisenlaisissa ympäristöissä marmorin ja lasiteräksen kyllästämissä pilvenpiirtäjissä. PC-versio pistää hitusen verran konsoliversioita paremmaksi, tuottaen ruudulle tarkempia pintatekstuureita ja hivenen toimivamman käyttöliittymän. Alustojen erot ovat kuitenkin pieniä, joten valinta riippuu enemmän omista preferensseistä. Deus Ex: Human Revolution ei ole teknisesti maailman päräyttävin peli, mutta z-bufferoinnin tai normalgradientshadowin puutteen se korvaa onnistuneella visuaalisella tyylillä.

Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution

Ainoa merkittävä pettymys erityisesti onnistuneen ääninäyttelyn ja vahvan juonen kannalta on hahmojen kasvoanimaatio. Keskusteluita on paljon, ja niissä käydään usein läpi erittäin voimakkaita aiheita. Siksi onkin sääli, että jäykät kasvot eivät tuo läpi kaikkea sitä tunnetta, joka ääninäyttelystä välittyy.

Tämä on mainos:

Deus Ex: Human Revolution on lähes täydellinen esimerkki siitä, miten kymmenen vuotta vanha pelisuosikki tuodaan onnistuneesti nykypäivään. Monet ovat samaa yrittäneet, mutta jotain on jäänyt monesti matkan varrelle. Pelin käsittelemät aiheet ovat niihin paneutuvalle mielenkiintoisia ja ajankohtaisia. Valinnan vapautta on vaikka muille jakaa niin hahmon kehityksen kuin tilanteiden ratkaisuidenkin kohdalla. Tarina pitää otteessaan koko pelin varsin pitkän keston ajan, eikä yhdentekeviä sivutehtäviä jaeta kuin markan metrilakua. Näin pelin rytmitys säilyy kohtalaisen tiiviinä, eikä pääjuoni pääse unohtumaan. Deus Ex, tuo kyberpunkin ja kyborgien arkkivaari, on siirretty onnistuneesti vuoteen 2011.

Deus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Valinnanvapaus, Juoni, Hahmonkehitys
-
Kankeat kasvoanimaatiot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Deus Ex: scifiä ja roolipeliä kaikille  Deus Ex: Human Revolution on kyllä hieno peli. Mukava Sci-fi peli onnistuneella tarinankerronnalla. Peli... 9/10
  • Izrael
    Vuosi 2011 oli roolipelien vuosi. Witcheriä, Dragon Agea, Dark Soulsia. Roolipelejä joka makuun. Nyt arvostelussa on Deus Ex: Human Revolution... 9/10
  • Knucklehead
    Vuosien tauon jälkeen Deus Ex on vihdoin täällä taas. Vuonna 2000 julkaistu Deus Ex on jo klassikko ja sai vihdoinkin arvoisensa... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Deus Ex: Human RevolutionScore

Deus Ex: Human Revolution

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

11 vuotta myöhemmin kulttisarjan kolmas osa Deus Ex: Human Revolution on valmis. Ja kyllä sitä kannatti odottaa.



Ladataan seuraavaa sisältöä