Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012 tarjoaa edelleen erinomaisen syöttelyn ja tuntuman palloiluun. Harmittavasti tämän vuoden versio ei kuitenkaan juuri lainkaan nosta rimaa edellisestä vuodesta. Peli tuntuu kaikin puolin aivan liian tutulta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelatessani uutta Pro Evolution Soccer 2012:ta motivaatio tuntuu olevan hukassa. On synti ja häpeä, ettei pelisarja ole ottanut kunnon askeleita eteenpäin vuodentakaisesta versiosta. Kehityksen kärjessä pelisarja ei toki muutenkaan ole, mutta tänä vuonna peli ei ikävä kyllä tarjoa totuttua syväviiltävää koukuttavuutta saati sitten tuoreutta.

On silti tärkeää ilmaista heti alkuun, että Pro Evolution Soccer 2012 on kaikesta huolimatta hyvä jalkapallopeli. Se on vahva futissimulaatio, joka tarjoaa yllin kyllin syvyyttä ja hyvän pelattavuuden. Ongelma juuri on stagnaatiossa. Pelisarja on jymähtänyt paikoilleen ja tänä vuonna pelissä on hyvin vähän sellaista, joka tuntuu uudelta ja jännittävältä.

2011 suurin muutos oli syöttöjärjestelmän uudistaminen, jonka ansiosta pelaajat saivat aikaisempaan verrattuna huomattavasti enemmän kontrollia kentän tapahtumiin. Kun pelimekaniikka oli nostettu uudelle tasolle, luulisi että tänä vuonna olisi aika saada myös uutta sisältöä ja ominaisuuksia. Konami on kuitenkin tyytynyt lähinnä hienosäätämään sitä mitä viime vuonna esiteltiin.

Pro Evolution Soccer 2012
Tekoälyä on parannettu viime vuodesta ja sen huomaa erityisesti tietokoneen fiksummasta puolustuspelaamisesta.
Tämä on mainos:

Konamin tarkoitus on varmasti ollut hyvä. Pelin tasapaino ja dynamiikka ovat ne tärkeimmät osat jalkapallopelissä ja epäilemättä niiden säätäminen ei onnistu hetkessä. Muutoksia viime vuoteen ei kuitenkaan huomaa lainkaan ja auttamatta herää kysymys mitä uutta Pro Evolution Soccer 2012 sitten oikein tarjoaa.

Vaikka Fifa on pelisarjana nostanut tasaisesti tasoaan vuodesta toiseen, olen henkilökohtaisesti suosinut Pessiä uskottavampien pallo- ja hahmofysiikan takia. Syöttöjärjestelmä on myös ollut parempi ja tarjonnut dynaamisempia ja realistisempia otteluita, joissa aina sattuu ja tapahtuu kuten oikeilla kentillä.

Pro Evolution Soccer 2012
Syöttelypeli toimii yhtä mallikkaasti kuin viime vuotisessa versiossa.

Pessissäkin kuitenkin riittää ongelmia, joita todellakin olisi toivonut ja odottanut korjattavaksi uuteen peliin, kun kilpailu Fifan kanssa on tiukempaa kuin koskaan. Maalivahdit kuhnailevat edelleen heittoavausten kanssa, omat AI-pelaajat ovat flegmaattisia pallon ollessa parin metrin päässä, sisäänheitot katkaisevat pelin rytmin ja uusinnat pelin aikana sekä lopussa ovat edelleen kaukana jäljessä kilpailijan vauhdista. Mainitut esimerkit eivät yksinään ole ratkaisevia ongelmia, mutta yhdessä ne saavat arveluttamaan.

Tämä on mainos:

Tämän arvion hieman pettynyt sävy pulppuaa myös odotuksista. Vaikka pettymyksellä on osuutta asiaan pisteet kuvastavat eniten juuri tätä uudistumisen hälyttävää puutetta. Pelkkä hienosäätö ja pienet lisät tekoälyssä tai pallottoman pelaajan ohjaamisessa, eivät vakuuta.

Pro Evolution Soccer 2012
Teammate Control mahdollistaa kahden pelaajan ohjaamisen saman aikaisesti, esimerkiksi sisäänheitoissa.

Pro Evolution Soccer 2012 positiivisiin ansioihin puolestaan kuuluu edelleen supertarkka syöttöpeli. On erittäin tyydyttävää laukaista läpisyöttöjä tai keskityksiä puhkomaan vastustajan puolustusta. Kuten oikeilla viheriöillä yksikin upea onnistuminen voi kääntää koko ottelun suunnan. Jo aikaisemmin hyvätasoista fysiikkamallinnusta on nyt ehostettu myös hieman hienommilla pelaaja-animaatioilla. Pelaajat suojaavat palloa hienosti kropallaan tiukoissa tilanteissa, horjahteleva tai kaatuvat uskottavasti estämisen seurauksena ja reagoivat muutenkin realistisemmin toisiinsa.

Kuten sanottua, vaikka Pro Evolution Soccer 2012:ssa on paljon hyvää, se ei tarjoa kuin minimaalisen määrä uutta. Toki peli on kiillotetumpi ja viimeistellympi, mutta tässä pelissä jos missä on pelkän vuosipäivityksen makua. FIFA 12 vaikuttaa sisältävän huomattavasti enemmän ostovaltteja, ja PES 2012:ta onkin vaikea suositella kiistattomasti faniudesta huolimatta. Konamin olisi vihdoin syytä herätä ja ryhtyä todellisiin toimiin pelisarjan nostamiseksi jälleen jalkapallopelien kuninkaaksi. Tällä hetkellä vanha suola alkaa janottaa jo melkoisesti ja parempi janon sammuttaja saattaa löytyä muualta.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvä syöttely ja fysiikkamallinnus, uskottavat animaatiot
-
Aivan liian vähän uudistuksia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

9
Pro Evolution Soccer 2012Score

Pro Evolution Soccer 2012

ARVIO. Kirjoittaja Kristian Nymoen

Pro Evolution Soccer 2012 ei tarjoa juurikaan uudistuksia ja uhkaa jäädä tänä vuonna pahasti FIFA 12:n jalkoihin.



Ladataan seuraavaa sisältöä