Suomi
Gamereactor
arviot
Uncharted: Golden Abyss

Uncharted: Golden Abyss

Playstation Vitan julkaisupeleistä yksi nousee ylitse muiden. Kyseessä on tietysti Uncharted-pelisarjan ensiesiintyminen Playstation 3:n ulkopuolella. On aika heittäytyä Nathan Draken mukana kultaiseen kuiluun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Uncharted on kivunnut kevyesti Sonyn tärkeimmäksi yksinoikeusnimekkeeksi. Ei ole siten ihme, että Sony on tehnyt kaikkensa saattaakseen ensimmäisen kannettavan Unchartedin mukaan Playstation Vitan lanseeraukseen. Golden Abyssin kehityksestä ei kuitenkaan vastaa aikaisemmat menestysosat tehtaillut Naughty Dog, vaan Sonyn kannettaviin peleihin erikoistunut Bend Studio.

Uncharted: Golden AbyssUncharted: Golden Abyss

Uncharted: Golden Abyssin tapahtumat edeltävät ajallisesti sarjan ensimmäistä PS3-peliä, mutta Nathan Drake kumppaneineen on silti melkein yhtä kovassa vauhdissa kuin kotikonsolilla. Aivan samanlaista maailmanmatkaamista ei tosin ole luvassa, vaan peli keskittyy kokonaan Etelä-Amerikan viidakkomaisemiin, joissa autetaan kadonneen arkeologin tytärtä saattamaan isänsä työ loppuun. Juoni on yksinkertainen mutta toimiva, lukuun ottamatta hieman tylsää aloitusta. Taustalta väkisin läpitunkeva Uncharted-kaava tekee pelaamisesta kuitenkin välillä ennalta arvattavaa: ensin kiipeillään raunioissa, sitten ratkotaan pulmia, löydetään aarre, minkä jälkeen seuraa roppakaupalla toimintaa ja romahtavia rakennelmia.

Onneksi pelaaminen on silti hauskaa, ja kun monimutkaisen ohjauksen kanssa pääsee sinuiksi, käy seikkailukin jouhevammaksi. PS Vitan ominaisuudet ovat kovassa käytössä, ja tutoriaalit tulevat alussa todella tarpeeseen. Perinteiset ohjaustavat ovat ylivoimaisesti parhaimpia, mutta joskus on esimerkiksi kätevä piirtää kiipeilyreitit suoraan ruutuun. Kosketusnäyttöä käytetään paljon myös taisteluissa ja erilaisissa pulmissa, loppua kohden jopa kyllästymiseen asti. Itse ampuma-aseiden tähtääminen on hieman haastavaa PSV:n analogitateilla. Tähtäily on aavistuksen kiikkerää, mutta säätövaraa riittää valikoissa ja tähtäysavun aktivoiminen tekee pelaamisesta poikkeuksellisesti paljon miellyttävämpää. Valikoissa navigointiin olisi tosin saanut panostaa enemmän. Sen lisäksi, että ne ovat sekavat, niitä voi selata vain kosketusnäyttöä täppäilemällä.

Tämä on mainos:

Golden Abyss on Uncharted-sarjalle tyypillisesti varsin kertakäyttöinen seikkailu. Uudelleenpeluuseen kannustetaan lähinnä valtavalla määrällä kerättävää. Aarteita löytyy joka kolkasta, ja niiden lisäksi tarjolla on valokuvien ottamista, seinäkuvien kopioimista sekä vihollisista irtoavien etsintäkuulutuspalkkioiden metsästystä.

Ulkoasultaan peli on ylivoimaisesti PS Vitan kirkkainta kärkeä. Paikoitellen se on suorastaan säihkyvän upeaa katseltavaa. Kiirehtiminen kuitenkin näkyy välillä sahalaidoissa ja rosoissa tekstuureissa, puhumattakaan siitä, että tapahtumaympäristöt ovat yksipuolisimpia sarjassa. Dialogeissa hahmojen tönköt kasvoanimaatiot eivät aina kykene välittämään tunnetta, mutta musiikit ja ääninäyttely ovat totuttuun tapaan erinomaisia.

Sony on ennakkoon rummuttanut, että peliä voisi verrata suoraan Playstation 3:lle julkaistuihin osiin, mutta aivan näin järisyttävästä kokemuksesta ei ole kyse. Vaikka nautin seikkailusta, pieni ruutu verottaa Unchartedin eeppisyyttä. Joka tapauksessa Playstation Vitan lanseerausvalikoimassa Uncharted: Golden Abyss nousee pikkuvikoineenkin ylitse muiden. Jos konsolin ostopäätös on jo tehty, ei parempaa vaihtoehtoa ensimmäiseksi peliksi ole.

HQ
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Monipuolinen PS Vitan ominaisuuksien käyttö, audiovisuaalisesti upea kannettavaksi peliksi, hauska seikkailu
-
Kiirehtiminen näkyy viimeistelemättömyydessä, takakosketuspaneelin käyttö, hieman ennalta-arvattava ja yksinkertainen tarina
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Uncharted Golden Abyss on PS Vitan ikioma yksinoikeus Uncharted, ja se on jopa erittäin hyvä konsoliversioidenkin rinnalla. Golden Abyssia ei... 8/10
  • lauri181
    Tykkäsin pelistä paljon sillä se oli hyvää viihdettä näin arkeen.Minusta se oli elokuvamainen peli.Tykästyin peliin heti kun kokeilin... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Uncharted: Golden AbyssScore

Uncharted: Golden Abyss

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Nathan Draken loikkaa ensimmäisen kerran käsikonsolille sopivasti PS Vitan julkaisussa. Onko Unchartedin taika edelleen tallella?

Uncharted: Golden Abyss

Uncharted: Golden Abyss

ENNAKKO. Kirjoittaja Gillen McAllister

Unchartedin tulo Sonyn uudelle käsikonsolille voi hyvinkin olla se syy, miksi monet laitteen hankkivat. Ainakin ennakkotesti vakuutti.



Ladataan seuraavaa sisältöä