Suomi
Gamereactor
arviot
Everybody's Golf Vita

Everybody's Golf Vita

Daniel vetäisi parhaat housut jalkaansa ja lähti haastamaan sekä pensaikot että tuulimyllyt rautaysillään. Mutta onko Everybody's Golf Vitalle hutkaisu pusikkoon vai komea draivi suoraan griinille?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelin summaaminen heti arvostelun alussa saattaa olla hölmö veto. Haluaisin todellakin, että jokainen lukisi tekstin kokonaisuudessaan, mutta en silti suostu teeskentelemään. Everybody's Golf Playstation Vitalle on samaa kamaa kuin Everybody's Golf on aina ennenkin ollut: helppo golf-kokemus, jossa ällösöpöt japanilaiset mangahahmot lyövät palloa leppoisissa maisemissa. Nyt siihen on vain tehty muutama Vitalle erityinen lisäys.

Kuten muutamilla muillakin Sony-keskeisillä peleillä (Wipeout, Ridge Racer), on Everybody's Golf -sarjalla perinteenä julkaista uusi osa uuden Playstation-konsolin ilmestymisen kunniaksi, ja se on (ainakin Japanissa) aina ollut tärkeä nimike perusvalikoimassa. Päällisin puolin "koko kansan golf" vaikuttaa simppeliltä versiolta jalosta urheilulajista (verrattuna vakavampaan Tiger Woods -sarjaan), mutta lähempi silmäys paljastaa siitäkin yllättävää syvyyttä.

Everybody's Golf Vita
Eihän tämä kovin vakavalta näytä, mutta älä anna ulkoasun hämätä. Everybody's Golf on helposti lähestyttävä, mutta siinä on myös syvyyttä.

Vastaanotto on jälleen perin värikäs, ja pelin koko ilme on suoraan lelukaupasta ja japanilaisten stereotyyppien aarrearkusta. Golfaajat ovat "asenteikkaita" kommentteja heitteleviä poikia tai kikattavia pikkutyttöjä, jotka poseeraavat ja ovat kauhean iloisia onnistuessaan jossakin. Mailapoika on hieman ärsyttävä epämääräisine korostuksineen, ja maisemat tuulimyllyineen, söpöine junineen ja elukoineen niiiiin kawaiiii. Jos olet allerginen tällaiselle, voi Everybody's Golf Vita aiheuttaa pahojakin oireita. Itse pidän tätä ihan viehättävänä, ja värimaailma pääsee todella oikeuksiinsa Vitan julmalla ruudulla.

Tämä on mainos:

Odotetusti monet avattavista palkinnoista ovat hahmoille puettavia vaatteita, mutta mukana on myös riittoisasti uusia ratoja, mailoja, palloja sekä hahmoja. Pelin kaupassa piisaa tavaraa ostettavaksi pelinsisäisellä valuutalla, jota ansaitaan olemalla voittoisa radalla.

Everybody's Golf Vita
Jokaista erää ennen valitaan hahmoille mailan ja pallotyypin lisäksi myös värikkäät asusteet. Monet palkinnoista tulevat erityisten vaatteiden muodossa.

Keräileminen on mukava motivaattori itsessään, mutta se ei olisi minkään arvoista, jos peli itsessään olisi tylsä. Onneksi Everybody's Golf Vita on itse asiassa todella hauska.

Tarjolla on joukko erilaisia pelimuotoja, joista Challenges vie pääradalle. Sitä pelataan joko yhdeksän tai 18 reiän versiona erilaisissa sääolosuhteissa. Vaihtelua riittää kiitos nopeiden par 3 -reikien ja useiden muuttujien, joita harkita. Muun muassa tuulen suunta ja nopeus tulee ottaa huomioon aivan kuin myös radalla seisovat esteet pensaista lammikoihin ja hiekkakuoppiin.

Tämä on mainos:
Everybody's Golf Vita
Yksi, kaksi, kolme! Perusmittari on tuttua tavaraa, mutta myös vaihtelua toivoville löytyy vaihtoehtoja.

Pelimekaniikat ovat golf-peliksi tyypillisiä ja tuttuja aiemmista osista. Valittavana on muutamia erilaisia lyöntimalleja, ja näitä voi avata lisääkin, mutta perusmittaria voi kuvata ajoitukseen perustuvana, kolmiosaisena tasapainotteluna. Ensiksi haetaan nappia painamalla lyönnille kulmaa, mitä seuraavan painalluksen kesto määrittää puolestaan lyönnin voiman. Homma viimeistellään kolmannella painalluksella, joka määrittää mikä osa mailan lyöntipäästä osuu palloon.

Everybody's Golf Vita
Kriittisin hetki on myös se hauskin. Meininki on kuin joku olisi laittanut ala-asteen hanoihin energiajuomaa.

Kun peli etenee griinille asti ja pelaaja valmistautuu hermoja rassaavaan puttaukseen, avustaa Everybody's Golf Vita kehikolla, jonka avulla maaston muotoja on helpompi hahmottaa. Lisäksi hahmot heittelevät suullisia vinkkejä siitä, millainen kulma ja voimakkuus voisivat johtaa voittoon. Puttaaminen onkin minulle pelin paras osuus. Sopivan haastavaa ja jännittävää puuhaa upeissa maisemissa.

Tuttua huttua siis? Mainitsin aiemmin Vitalle erityiset lisät, joihin kuuluvat matkojen mittaaminen takakosketuspaneelin avulla ja mahdollisuus muuttaa taustanäkymät vastaamaan käsikonsolin "näkemiä" maisemia pelaajan omassa ympäristössä.

Everybody's Golf Vita
Niin sanottu "lisätty todellisuus" tarjoaa enemmän tai vähemmän pelottavia maisemia.

Pelaaja voi myös vapauttaa kameran ja tutustua ratoihin läheisemmästä perspektiivistä Sixaxis-sensorin avulla. Nämä eivät toki ole elintärkeitä ominaisuuksia, mutta ne tarjoavat mukavia lisämahdollisuuksia.

Everybody's Golfin peruskaava on kestänyt nyt jo vuosia samanlaisena, eikä se onneksi murru Vitallakaan. On vain jotenkin rentouttavaa mätkiä pientä kovaa palloa minkä kerkeää ja katsella, kuinka se seilaa horisonttiin. Se soveltuu yhtä hyvin pieneen taukoon todellisuudesta kuin pidempäänkin sessioon.

Mukana on myös verkko-ominaisuuksia, kuten päivittäisiä turnauksia sekä kansainvälisiä pistetilastoja. Ad Hoc puolestaan mahdollistaa lähimaastossa olevien Vita-käyttäjien kanssa pelaamisen. Peli sisältää myös rennon eteistilan, jossa voi hortoilla ja tavata pelaajia kaikilta puolin. Yksi pelin heikkouksista on silti selittämätön moninpelin puute samalla konsolilla vuorottelemalla.

Joitakin ärsyttäviä musiikkiluuppeja lukuun ottamatta minulla ei ole paljoakaan valittamista uusimmasta Everybody's Golfista. Se on helposti lähestyttävä, värikäs ja hauska, joskaan ei millään muotoa vallankumouksellinen. Uskoisin, että se täyttää monien pelikirjastossa rentoutuspelin paikan, johon voi paeta nopeatempoista elämää.

Everybody's Golf Vita on yksinkertaisesti digitaalista rentoutumista taskukoossa.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Helposti lähestyttävä, hyvä ohjaus, viehättävät grafiikat, paljon avattavaa, rentouttava ilmapiiri
-
Kaksi golfaajaa ei pysty jakamaan konsolia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Arttu Rajala
Jos on koskaan pelannut Everybody's Golf -pelejä, niin tietää heti missä mennään. Värikkäitä hahmoja, vehreitä ratoja, söpöjä eläimiä juoksee pitkin poikin ja kaikilla on niin pirun kivaa. Meininki on niin tyypillistä japanilaista vaahtokarkkia, että hirvittäisi ellei se olisi samalla myös kelvollinen golfpeli. Valikot ja ohjaus voivat olla alussa hieman sekavia, mutta pelattavia ratoja ja avattavaa riittää, jos niin hassusti käy, että peli koukuttaa. Jos golfia haluaa, Playstation Vitalle niin Everybody's Golf on tällä haavaa se ainoa vaihtoehto. Voisi olla huonomminkin.
6/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Everybody's Golf VitaScore

Everybody's Golf Vita

ARVIO. Kirjoittaja Daniel Steinholtz

Daniel Steinholtz koki mangahenkisen golfauksen riemut ja selvitti, onko ruoho kosketusnäytöllä vehreämpää.



Ladataan seuraavaa sisältöä