Suomi
Gamereactor
arviot
Alan Wake's American Nightmare

Alan Wake's American Nightmare

Remedyn kuuden vuoden jättiprojekti Alan Wake huipentui hivenen alavireisiin myyntilukuihin. Valtaosa pelaajakunnasta piti kokemastaan, kriitikot ja ammattilaiset eritoten, mutta siitä huolimatta tuntematon nimike kaukaa Pohjolasta oli suurelle yleisölle riskaabeli ostos, joka jätettiin hyllyyn. Kotimaisen Remedyn American Nightmaren voisi mieltää korjausliikkeeksi tiellä taloudelliseen kannattavuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Bright Fallsin pelimaailman telkuissa pyörineet Night Springs -pätkät saavuttivat kulttimaineen fanien keskuudessa. Upeaa Twin Peaks -henkistä mystiikkaa ja puhdasta friikkeilyä sisältäneet videoklipit varastivat pelaajien huomion tunteikkaimmiltakin dialogikohtauksilta. Sisäpiirihuumorista liikkeelle lähtenyt idea kasvaa Alan Wake's American Nightmaren myötä kokonaiseksi Live Arcade -peliksi, jonka sci-fi-tarina rikkoo aikajatkumon lait - sekä sadoittain Taken-pahiksien ruhoja.

Selviytymiskamppailussa harjaantunut Alan loikkaa painajaisen ajaksi todellisen toiminta-sankarin buutseihin. Rambon viitta vaatii toki arvoisensa aseistuksen, ja jo ensimmäisen vartin sisään paukutellaan heti pumppuhaulikolla. Kaikki vanhat tussarit tekevät paluun hivenen muokattuina, minkä lisäksi mukana on kokonaan uusiakin, kuten konepistooli, taisteluhaulikko ja rynnäkkökivääri. Vain sinko puuttuu, joskin valoraketilla pääsee aika lähelle! Uusittu kalusto ja tuoreet vihollistyypit haastavat löytämään oikean kaliiperin kullekin köriläälle.

Alan Wake's American Nightmare
Episodimaisesta luonteestaan huolimatta tarina jatkuu pitkälti siihen mihin Alan Wake ja sen lisärit jäivät. Alan on pahan kaksoisolentonsa Mr. Scratchin kannoilla, joka yrittää kaikin keinoin tehdä Alanin elämästä vaikeaa.
Alan Wake's American NightmareAlan Wake's American Nightmare
Tämä on mainos:

Tyylilajin vaihtaminen trilleristä suoraviivaisempaan toimintaan on toteutettu sarjalla suuria ja pienempiä muutoksia. Paitsi ammuksien ja parantavien valokeilojen auliilla jakamisella, myös Allun juoksukunnon kohottaminen, aseiden latausajan kutistaminen ja muutokset taskulamppuun tekevät räiskinnästä vieläkin virtaviivaisempaa. On kerrassaan toinen asia, pitääkö Alan Wakesta enemmän pakosalle ajettuna kirjailijana vai paukkurautoja heiluttavana kovanaamana. Minulle emopelin Nightmare-läpipeluu oli mieleenpainuvin, kun vähät resurssit oli käytettävä taiten ja kohtaamalla Takenit silmästä silmään päätyi vain ennenaikaiseen hautaan. Joka tapauksessa Remedy on muokannut amerikkalaisesta painajaisesta lupaustensa mukaisen: toimintaa piisaa!

Kampanjan lisäksi toiminta jatkuu Gears of Warin Horden tyylisessä Fight Till Dawn -pelimuodossa. Siinä tavoitteena on yksinkertaisesti selvitä hengissä yön pimeydestä aamun sarastukseen, taistella koko ajan vaikenevia vihollisaaltoja vastan sekä kerätä samalla mahdollisimman paljon pisteitä. Mukana on 10 kenttää, mutta ne on avattava yksitellen pelaamalla. Onnistumiset palkitaan tähdellä, jotka puolestaan avaavat tien uusii karttoihin. Fight Till Dawn on oikein mukava lisäys peruspelin oheen. Toiminta on jännittävää, mutta toisaalta hiukan kertakäyttöistä.

Alan Wake's American Nightmaren huonoin puoli onkin juuri itsensä toistavuus. Koko ajan mennään pyssyt ojossa, ja samoja pienillä vivahde-eroilla maustettuja kenttiä pelataan useaan kertaan molemmissa pelimuodoissa. Vaikka tätä yritetään tarinamuodossa selittää juonikuvioilla, ei Devil May Cry 4:ssäkin näppylöitä aiheuttanut kenttien kierrätyskikka voi olla ärsyttämättä. Kokonausuudessa hyvästä pelistä on silti kyse. Latauspeliksi Alan Wake's American Nightmare tarjoaa nimittäin helposti 1200 ms-pisteen hintansa (noin 15 euroa) veroista 3d-rymistelyä tyylilleen uskollisella sci-fi-tarinalla.

Alan Wake's American Nightmare
Tämä on mainos:
Alan Wake's American NightmareAlan Wake's American Nightmare
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Toimintaa riittää, Arcade-peliksi nätti, tuhtia sci-fiä faneille
-
Toistaa itseään, ääninäyttely köhii
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Izrael
    Alkuperäinen Alan Wake oli henkilökohtaisesti vuoden 2010 parhaita pelejä. Parhaita osa-alueita olivat pelin nerokas ja psykedeelinen tarina ja... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

7
Alan Wake's American NightmareScore

Alan Wake's American Nightmare

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Alan Waken amerikkalainen painajainen avaa uuden ladattavan luvun Remedyn synkkään ja tunnelmalliseen pelimaailmaan.



Ladataan seuraavaa sisältöä