Suomi
Gamereactor
arviot
Rayman Origins

Rayman Origins

Rayman Origins oli yksi viime vuoden arvostetuimmista peleistä Gamereactorin toimituksessa. Ja syystä. Nyt kokonaisuus on käännetty PS Vitalle, ja hauska ydin on pysynyt ennallaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Michel Ancel ja Ubisoft loihtivat yhden viime vuoden parhaista tasohyppelypeleistä. Omissa kirjoissani se kepittää jopa Super Mario 3D Landin, mitä viihdearvoon tulee. Kuvasuunnittelu, kentät, hahmot - kaikki pelissä huokui jotain erityistä. Alkujaanhan Rayman Originsin oli tarkoitus olla vain kevyt latauspeli, mutta kehityksen aikana se paisui täysiveriseksi konsolijulkaisuksi, jossa oli riittoisasti haastavia tasoja ja uskomattoman hektinen moninpelimuoto.

Jotain on tästä alkuperäisestä julkaisusta jäänyt käännöksen kynsiin. Nyt julkaistussa PS Vita -versiossa moninpeliä ei ole lainkaan. Ottaen huomioon mahtavat tasohyppelysessiot kavereiden kanssa, aluksi puutos vaikutti suureltakin pettymykseltä. Jälkikäteen ajateltuna se on silti pienempi ongelma kuin voisi kuvitella.

Rehellisyyden nimissä Rayman Originsin moninpeli ei koskaan ulottunut paikallista moninpeliä laajemmalle. Suoran nettipelin toteutus vain Vita-versiota varten olisi siis saattanut olla liian hankalaa. Tämän vastapainoksi peliin on kuitenkin lisätty Ghost Mode, jossa kavereiden suorituksia voi haastaa aikojen muodossa. Lisäksi pelaajat voivat kerätä ja vaihtaa tiettyjä pulmapelielementtejä Vitan Near-palvelun välityksellä.

Yksinpeli on käytännössä identtinen alkuperäisen kanssa, ja värikkäät käsin piirretyt kentät näyttävät hyviltä myös Vitan näytöllä. Peli herää hienosti eloon hahmojen erilaisten ilmeiden ja eleiden kautta, kun nämä mäiskivät, flengailevat tai hyppäävät shoot 'em up -osuuksiin vievän hyttysen selkään. Lento-osuudet ovat myös yksi osoitus siitä, että Rayman Origins tarjoaa muutakin kuin puhdasta sivuttaissuuntaista tasohyppelyä huumorikuorrutteella.

Tämä on mainos:
Rayman Origins
Pelistä huokuu samanlaista iloa ja kekseliäisyyttä, mitä yleensä assosioidaan Disneyyn.

Jotta pienimmätkään yksityiskohdat eivät jäisi PS Vitalla huomaamatta, on Ubisoft lisännyt peliin älypuhelimista tutun pinch zoom -ominaisuuden, jonka ansiosta kuvakulmaa voi tuoda lähemmäs tai kauemmas peukalon ja etusormen "nipistyksellä". Ominaisuus on sinänsä ihan hauska, mutta tässä kohdin ei voi olla pohtimatta, olisiko zoomailu toiminut paremmin konsolin takakosketuspaneelilla, ilman otteen irrottamista laitteesta.

Musiikki vaihtelee loistavasta välittömästi hyräiltävään, eikä flashbackejä Loco Rocoon voi olla väistämättä. Äänimaailmassa melodiset soinnut yhdistyvät taustamusiikkiin, ja jopa hahmojen dialogi on mumistu lupsakasti, sarjakuvamaisten ikoneiden ilmestyessä pään päälle. Pelistä huokuu leikkisyys, jolle on vaikea rypistää otsaansa, ja tämä vain korostuu kenttien vaihtuessa viidakosta aavikoihin ja klassisiin jäämaailmoihin. Eteneminen ei silti ole tarpeettoman helppoa.

Rayman Origins vaatii tarkkaa tasohyppelyä, jossa virheet ovat vain ja ainoastaan pelaajan syytä. Jokainen hyppy, väistö ja pomovihollinen on hiottu huippuunsa. Jos tämä ei vielä tunnu vakuuttavalta, kuusikymmentä kenttää puhdasta peli-iloa ei voi olla herättämättä kiinnostusta genren faneissa. Rayman Origins ansaitsee tulla pelatuksi alustasta riippumatta, mutta PS Vitalla se saa erityismaininnan vielä siitä, että se on ehdottomasti parhaimpia pelejä konsolin julkaisussa.

Tämä on mainos:
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtava suunnittelu, lupsakat hahmot, mainio pelattavuus
-
Ei moninpeliä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Rayman sarja on todella vanha jo, ja pitästä aikaa tuli uusi kunnon Rayman. Jos jotkut pohtii että kannattaako ostaa, niin kyllä! Nettikaupoista... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Rayman OriginsScore

Rayman Origins

ARVIO. Kirjoittaja Lee West

Rayman Origins oli yksi viime vuoden arvostetuimmista peleistä toimituksessa. Ja syystä. Nyt tasohyppely on kääntynyt Vitalle.

8
Rayman OriginsScore

Rayman Origins

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Ubisoft ei ehkä keksi pyörää uudelleen, mutta Rayman Origins kuuluu silti vuoden hauskimpiin pelikokemuksiin.

1
Ubisoft jakaa Rayman Originsia ilmaiseksi

Ubisoft jakaa Rayman Originsia ilmaiseksi

UUTINEN. Kirjoittaja Matti Isotalo

Ubisoftin 30-vuotisjuhlat jatkuvat ja kaikki UPlayn PC-käyttäjät lahjotaan ilmaisilla peleillä. Ensimmäisenä jakoon meni Prince of Persia: The Sands of Time ja sen...



Ladataan seuraavaa sisältöä