Suomi
Gamereactor
arviot
Ridge Racer Unbounded

Ridge Racer Unbounded

Parikymmentä osaa lähes muuttumattomana säilynyt Ridge Racer tekee täyskäännöksen uudessa, kotimaisin voimin tuotetussa Ridge Racer Unboundedissa, joka vie sarjan Shatter Bayn synkeille ja tuhoutuville kaduille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ilman parempaa tietoa Ridge Racer Unboundedia voisi luulla Bugbearin aiemman Flatout-sarjan turboahdetuksi ja urbaaniksi velipuoleksi. Tähän kiteytyy pitkälti koko pelin henki, eikä klassisen kliinistä kiskoilla kulkevaa Ridge Racer -kaahailua Unboundedin puitteista löydy. Kaikki on raskaampaa ja fysiikkapohjaisempaa, mutta silti täysin yliampuvaa. Auto heitetään drift-kytkimellä sivuluisuun reilusti ennen mutkaan tuloa, minkä jälkeen taiteillaan kaasulla ja ohjauksella mahdollisimman tasaisen luisun aikaansaamiseksi. Se, että mennessä mukaan tarttuu kulmakahvilan terassi ja paikallinen puhelinkoppi, kuuluu asiaan. Puhtaat ajolinjat ovat nyhvöille.

Driftaaminen ja tuhoaminen ovat kaksi pelissä kohtaavaa tavaramerkkiä, ja molemmilla on keskeinen osa kilpailujen kulussa. Molemmat nimittäin lataavat Power-mittaria, jonka täyttyessä auton voi laukaista muutaman sekunnin syöksyyn. Tämä ei toimi pelkkänä boostina, vaan aktivoituna se mahdollistaa kanssakilpailijoiden lanaamisen ja jopa määrättyjen rakennusten läpi ajamisen, avaten radoille oikoreittejä. Näin radat muuttuvat kierros kierrokselta, mutta samalla Power erottuu normaaleista kolarifysiikoista varsin jyrkästi.

Yksinpelissä kilpailuja käydään löyhän taustatarinan siivittämänä, kun melankolisen Unbounded-jengin jäsenet päättävät pistää Shatter Bayn palasiksi kaupunginosa kerrallaan. Tarina ei käytännössä lisää peliin mitään ihmeellistä, mutta toisin kuin muutamissa muissa lajityypin peleissä (Need for Speed: The Run) se ei myöskään tule ajamisen tielle.

Itse asiassa uramuoto avautuu ensimmäisten kilpailujen jälkeen varsin mukavasti, ja pelaajalla on usein monia kaupunginosia ja kilpailuja valittavanaan. Etenemistä mitataan kahdella tasolla: kilpailujen dominoinnissa ja kokemuspisteissä. Ensin mainittu avaa uusia kaupunginosia ja vaatii kolmen parhaan joukkoon sijoittumista, kun taas jälkimmäinen avaa sekä uusia autoja että kilpailuja kaupunginosien sisällä. Kokemuspisteitä kertyy kaikesta radalla tapahtuvasta toiminnasta, ja juuri tämä luo peliin mukavasti joustavuutta, koska podiumin ulkopuolelle jääminen ei mene hukkaan. Ridge Racer Unbounded kannustaa ajamaan kilpailut maaliin asti, vaikka sijoitus ei olisikaan mieluinen.

Tämä on mainos:

Muutamat kilpailuvariaatiot kuten poliisiautojen jyrääminen rekalla ja kelloa vastaan driftailu luovat vaihtelua tavalliseen kylki kyljessä kiehnäämiseen, mutta pelin todellinen ässä on siihen sisältyvä rataeditori. Yksinpelin edetessä takataskuun kertyy rakennuspalikoita, joita voi käyttää omien ratojen loihtimiseen. Systeemi on yksinkertainen, mutta se tasapainoilee onnistuneesti vaivattomuuden ja tehokkuuden välillä. Uuden radan luo parissa minuutissa, mutta jos yksityiskohtia haluaa virittää tarkemmin, on sekin mahdollista. Halutessaan radalle voi sijoittaa vaikka suoran täydeltä hyppyreitä, silmukoita ja räjähtäviä tynnyreitä. Eri asia tosin on, haluaako kukaan tällaista rataa ajaa.

Ridge Racer Unbounded
Power-mittarin täyttessä voi ennalta määrättyjen kohteiden läpi ajaa. Paras vain varoa, ettei kohteisiin törmää juuri boostin loputtua.

Omat kaupungit voi julkaista muiden pelattaviksi, ja ne ovatkin pääosassa Ridge Racer Unboundedin moninpelissä. Nettipuoli tarjoaa käytännössä aina jotain uutta, koska kilpailuihin valitaan radat pelaajien luomuksista. Systeemissä on kuitenkin yksi iso mutta: ratoja ei voi varsinaisesti arvostella, joten ennemmin tai myöhemmin moninpelikarkeloihin osuu kiusallaan tehty rataviritys, jonka läpi ajaminen on vähintäänkin ärsyttävää. Yhteisölliset ominaisuudet jäävät pelissä aavistuksen rajoittuneiksi, minkä lisäksi ihmetystä aiheuttaa se, ettei Shatter Bayn valmiita ratoja pääse ajamaan muiden kanssa kuin sattumanvaraisesti pikapeleissä.

Moninpeli kuitenkin tuntui teknisesti toimivalta ja hyvillä radoilla varsin hauskalta. Yksinpeliin nähden viihdearvo kohoaa pykälällä, kun kuminauhamaisen tekoälyn sijasta kilpatovereiden tietää olevan ihmisiä. Kiperät kiritaistelut ja hykerryttävät kostonkierteet pääsevät näin oikeuksiinsa, ja kaikesta tästä ansaitaan vieläpä mukavia pistepotteja urakehityksen vauhdittamiseksi.

Tämä on mainos:

Viihdyttävyydestään huolimatta Ridge Racer Unbounded ei koskaan nouse tasolle, jolla se tuntuisi täysin aukottomalta. Se onnistuu kyllä välttämään sisällöllisen yksitoikkoisuuden, johon esimerkiksi Split/Second: Velocity lankesi, mutta toisaalta viimeistelyssä ja visuaalisuudessa jäädään jälkeen. Ensiluokkaisen tuhon rinnalla muut grafiikat jättävät toivomisen varaa, ja äänet ontuvat varsinkin tyyliin sopimattoman konemusiikin osalta. Lisäksi ajofysiikoilla alkaa olla villeimmissä paikoissa vaikeuksia pysyä ruodussa. Nämä eivät ole varsinaisesti peliä pilaavia ominaisuuksia, mutta tietty luontevuus, jonka myötä peliin voisi täysipainoisesti heittäytyä, jää kokonaisuudesta uupumaan.

Yleisemmällä tasolla Ridge Racerin kääntö romuralliksi tuntuu myös hieman hämmentävältä, mikä lienee yhtenä syynä jo nyt nähtävään mielipiteiden polarisoitumiseen. Peli ei tunnu Ridge Raceriltä eikä myöskään suoralta jatkumolta Flatoutille. Tämä ei estä peliä tarjoamasta vauhdikasta ja radoiltaan alati elävää kokemusta, mutta Bugbear voisi tällä romuralliteknologialla aurata myös aivan omia polkujaan.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ensiluokkainen tuhoutuvuus, rataeditori, moninpeli
-
Viimeistely ei aivan huipussaan, rajalliset yhteisölliset ominaisuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Ridge Racers saa Suomalaisittain kokea täyskäännöksen pelisarjan ideaan Kuten jo mainitsin, Suomalainen pelistudio joka tunnetaan hyvin... 7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Ridge Racer UnboundedScore

Ridge Racer Unbounded

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Lähes muuttumattomana säilynyt Ridge Racer tekee täyskäännöksen uudessa, kotimaisin voimin tuotetussa Ridge Racer Unboundedissa.

4
Ridge Racer Unbounded -kilpailu

Ridge Racer Unbounded -kilpailu

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Osallistu upeaan kilpailuun, jossa on mahdollista voittaa kevään kuumin kaahauspeli, t-paita ja kehittäjätiimin nimikirjoituksella varustetut taidekortit.



Ladataan seuraavaa sisältöä