Suomi
Gamereactor
arviot
Fez

Fez

Sanotaan että mikään ei ole koskaan sitä miltä ensisilmäyksellä näyttää. Ongelmanratkontaan painottuvassa tasoloikkaeepos Fezissä vanha sanonta on enemmän kuin paikallaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sinä aamuna kaikki muuttui, vaikka ensin päivä näytti aivan tavalliselta. Kaikki oli yhtä aurinkoista ja ihanan kaksiulotteista kuin kaikkina muinakin aamuina. Vain yksi pienen pieni yksityiskohta erotti aamun kaikista muista, nimittäin Gomezin aamulla postilaatikostaan löytämä viesti kylän vanhimmalta. Tiedossa olisi kuulemma jotain uskomatonta. Kukapa ei silloin lähtisi tyydyttämään uteliaisuuttaan?

Myytit toisesta ulottuvuudesta olivat kaikille tuttuja, lapsille kerrottavia iltasatuja eikä kukaan uskonut niiden olevan tosia, ei edes Gomez. Vaan kylän vanhimmalla olikin takataskussaan yllätys. Hetken hämmennyksen jälkeen Gomez saa päähänsä punaisen fetsin, jonka avulla tämä pystyy liikkumaan maailmansa rinnakkaisulottuvuuksissa. Kuulostaa hienolta, mutta valitettavasti ulottuvuusrajojen murtaminen rikkoo universumia koossa pitävät kuutiot ja levittää palaset sinne tänne ympäri maailmaa. Koska Gomez on ainoa joka pystyy näkemään kahta ulottuvuutta syvemmälle, palikoiden kerääminen jää hattupäisen sankarin harteille. Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, muuten galaksit räjähtävät.

Palasien keräily vaatii sankarilta enemmän kuin miltä aluksi vaikuttaa. Ensimmäiset kuutiot istahtavat inventaarioon varsin kivutta ja matka näyttää lupsakalta loikinnalta halki iloisten maisemien. Vihollisia ja sitä myöten taisteluakaan ei Fezissä ole, joten mikäpä Gomezin loikkiessa voisikaan olla mukavammin. Nopeasti alun jälkeen esteet käyvät kuitenkin reilusti haastavammiksi. Ongelmanratkaisu vaatii todella tarkkaa silmää ja kolmiulotteisten tilojen hahmottamista sekä tietysti vinhasti raksuttavia aivoja. Mitään ei kerrota, eikä mistään jaeta muuta kuin hyvin hataria vihjeitä. Usein luoksepääsemättömän palikan kohdalla pitääkin ensin miettiä, että mitä ihmettä ruudussa edes pitäisi tehdä? Toisaalta vihjeiden vähyys tekee myös onnistuneesta ongelmanratkaisusta tuplasti tyydyttävämpää.

Fez
Tämä on mainos:

Alkumatkan aurinkoiset ja iloiset maisemat vaihtuvat niin ikään mitä mielikuvituksellisempiin paikkoihin. Koskaan uuden oven avatessaan ei voi tietää mitä seuraavaksi edessä onkaan. Vanhoihin paikkoihin voi ja pitää palata, sillä kaikkea ei yleensä voi edes ensimmäisellä vierailulla löytää, kiitos sinne tänne ripoteltujen avainten ja tiettyä kuutiomäärää vaativien ovien. Haittapuolena matka yleensä tyssää usein siihen yhteen löytämättömään oveen ja varsin suurikokoiseen maailmaan. Asioita on todella helppo olla huomaamatta ja huolimaton seikkailija löytää ennen pitkää itsensä umpikujasta. Harmillisesti myös maailmankartta on turhan hankalalukuinen, mutta kertoo sentään ne paikat joissa on vielä jotain löydettävää.

Fez on kaunis ja taianomainen matka läpi mielikuvituksekkaiden maisemien, kera hiuksia nostattavan vaikeiden ongelmien. Pelin konsepti on nerokas ja se myös toimii suurimman osan aikaa. Palasien etsiminen, itsensä ylittäminen ja uusien asioiden löytäminen on tehty niin kertakaikkisen riemukkaaksi, että pelistä on mahdoton olla pitämättä. Vaikka ajoittainen sekavuus syökin pelistä sen terävimmän kärjen, maaginen tunnelma ja harkitun toimiva toteutus paikkaavat suurimpia puutteita. Hinta ei ole kallis (800 microsoft-pistettä, noin 10 euroa) ja matka varmasti joka lantin arvoinen. Hyvää matkaa.

HQ
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Toimiva ja hiottu konsepti, monin tavoin kaunis, ei aliarvioi pelaajaa
-
Paikoitellen turhan sekava ja helposti turhauttava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FezScore

Fez

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Fezin maailmassa mikään ei ole sitä miltä se näyttää, joten edessä on ankara harmaita aivosoluja haastava seikkailu.

0
Fez saapui Nintendo Switchille

Fez saapui Nintendo Switchille

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendo piti eilen illalla uuden Indie World Showcase -lähetyksen, ja noin 20 minuutin aikana nähtiin kavalkadi uusia indiepelejä Switchille. Eräs isommista uutisista...

0
Fez päivittyi vielä kerran PC:llä

Fez päivittyi vielä kerran PC:llä

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Polytronin mainio vuonna 2012 ilmestynyt Fez-tasoloikka on saanut vielä yhden ja viimeisen korjaus- ja sisältöpäivityksen. Pelin kehittäjät ilmoittivat Steamissä tällä...

2
Fez myös Playstationille tässä kuussa

Fez myös Playstationille tässä kuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

PS-blogi kertoo, että Fez julkaistaan maaliskuun 26. päivä PS3:lle, PS4:lle sekä PS Vitalle. Polytronin kehittämän pelin on kääntänyt uusille alustoille Blit Software.



Ladataan seuraavaa sisältöä