Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Raid: Redemption

The Raid: Redemption

Paras toimintaelokuva pitkään aikaan tulee odottamattomasta suunnasta ja yllättävältä ohjaajalta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Indonesia ei ole monille kovin tuttu leffamaana, mutta The Raidissa on potentiaalia muuttaa tämä kertaiskulla. Sen ohjaaja on hupaisaa kyllä walesilainen Gareth Evans, joka tosin asuu nykyään Jakartassa. Hän on aiemmin tehnyt yhdessä paikallisen Iko Uwaisin kanssa kulttihitti Merantaun (2009), mutta The Raid on todella tuonut kaksikon, sekä indonesialaisen pencak silat -lähitaistelulajin, maailman tietoisuuteen.

HQ
The Raid: Redemption

The Raid vaikuttaa alussa lähes videopelimäisen yksinkertaiselta elokuvalta. 20 erikoisryhmän poliisia tunkeutuu jakartalaiseen tornitaloon, jota asuttavat enimmäkseen kaupungin pahimmat rikolliset, tavoitteenaan tappaa sitä pyörittävä alamaailman pomo. Nopeasti kuitenkin paljastuu, että operaatiolle ollaan kenties lähdetty väärillä motiiveilla, eivätkä kaikkien hahmojen väliset suhteet olekaan aivan niin yksioikoisia.

Vaikka mukaan onkin näin mahdutettu aivan kivaa juonellista sisältöä ja yllättäviä käänteitä, on The Raidin painotus silti ehdottomasti toiminnassa, eikä tässä ole mitään vikaa. Tietty videopelimäisyys säilyy koko ajan mukana, meiningin heilahdellessa Counter-Strikesta Left 4 Deadiin ja Mortal Kombatiin. Tykitys kenties avataan rynnäkkökivääreillä, mutta tämä on leffa jossa melkein mikä tahansa voi toimia aseena. Parasta antia ovat silti aseettomat taistelukohtaukset.

Pencak silat on kattonimike, jonka alle indonesialaiset taistelulajit koottiin vuonna 1948. Ne kehittyivät alunperin paikallisten, aktiivisesti keskenään ja ulkopuolisten kanssa sotivien metsästäjäheimojen parissa. Vaikka lajien kirjoa on sittemmin formalisoitu esimerkiksi 1982 perustettuja maailmanmestaruuskisoja varten, tarjoavat ne edelleen paljon vaihtelua, ja sopivat elokuvamäiskeeksi erittäin hyvin.

Tämä on mainos:
The Raid: Redemption

The Raid on kuvattu käsivaralta, mutta tämä on kerrankin tehty niin, ettei se häiritse toiminnan seuraamista. Taistelukohtauksien upeista koreografioista pääsee nauttimaan täysin rinnoin, ja meininkiä on maustettu satunnaisilla hidastuksilla ja tyylittelevillä efekteillä, jotka taas kerran korostavat kokemuksen videopelimäisyyttä. Kuten odottaa saattaa, elokuvan väkivalta on paljolti ylitselyövää, mutta verellä ja suolenpätkillä ei jäädä kuitenkaan mässäilemään loputtomasti.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Sony Pictures pisti tämän meillekin rantautuneen länsiversion musaraidan kokonaan uusiksi Joseph Trapanesen ja Linkin Parkin Mike Shinodan voimin. Itseäni jäikin kiinnostamaan, miltä alkuperäinen Aria Prayogin ja Fajar Yuskemalin säveltämä versio olisi kuulostanut.

The Raid: Redemption on likipitäen täydet pisteet ansaitseva toimintaleffa, jonka ainoaksi synniksi voi laskea joidenkin kohtausten kevyen venyttämisen. Myöskin ekstrojen puute jäi tässä julkaisussa hieman kaivelemaan.

Tämä on mainos:
The Raid: Redemption
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
The Raid: Redemption

The Raid: Redemption

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Paras toimintaelokuva pitkään aikaan tulee odottamattomasta suunnasta ja yllättävältä ohjaajalta.



Ladataan seuraavaa sisältöä