Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Numbers Station

The Numbers Station

Löysästi alkava agenttitrilleri paranee loppua kohden.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kertaakaan aiemmin en ole joutunut katsomaan arvioitavaa leffaa kahdesti saadakseni käryn siitä, mistä aion kirjoittaa. Näin kuitenkin Numbers Stationin tuplana ja siitä huolimatta juonesta kiinni saaminen edellytti aivojen vaivaamista. Katsomiskokemus siis tuntui tiukkaa opiskelua vaativalta luennolta eikä sellaista kovinkaan moni halua tehdä: elokuvaa katsoessa kun yleensä haluaa viihtyä.

HQ

Mennyt keikka kummittelee iäkkäämmän agentin mielessä (John Cusack), joten hänelle annetaan näennäisesti helppo tehtävä suojella tiedustelupalvelun koodispesialistia (Malin Akerman). Aluksi tehtävä sujuu ongelmitta, mutta sitten pari joutuu väijytykseen koodiasemansa ulkopuolella. He linnoittautuvat sisään ja alkavat selvittää, kuka heidän kimppuunsa hyökkäsi ja miksi.

Tarinan ymmärtämisen kannalta keskeiset asiat kerrotaan dialogin keinoin ja usein hyvin nopeasti. Elokuvan kulkua on kyllä helppo seurata, mutta tapahtumien taustalla olevat syyt hukkuvat liian helposti "taustametelin" alle. Oma miinuksensa on sekin, että leffan aloitus on poikkeuksellisen löysä. Toiminnan alettua onkin sitten aivan pihalla, mikäli ei jaksanut olla skarppina alusta asti. Tämä yhdistettynä valittuun tapaan kertoa tärkeät asiat lyhyellä dialogilla johtavat siihen, että tarinan sisäistäminen ei ole kevyttä viihdettä.

Katsojan ymmärrys avainhahmojen historiasta ja vaikuttimista syvenee ajan myötä. Ongelmana vain on, etteivät elokuvan henkilöt ole erityisen kiinnostavia. Pahikset jäävät vieläkin ohuemmiksi: he eivät ole oikeastaan edes yksiulotteisia, vaan puhtaasti yhden ainoan asian olioita. Tämä tietysti antaa enemmän tilaa leffan pääparille, joka on paperilla hyvä idea.

Vailla ansioita Numbers Station ei ole. Agentin ja koodispesialistin selvittäessä asemalle heitä ennen jääneiden ihmisten kohtaloa näiden tarina paljastuu paloittain takautumina. Keino toimii videopeleistäkin tutulla tavalla: ensin löydetään jokin paikka tai esine, jonka jälkeen katsellaan takautumana kyseisessä paikassa tapahtunut pala tarinaa. Muutenkin visuaalinen tyyli kuljettaa elokuvaa eteenpäin on onnistunut, ja sen vuoksi katsojan tarkkaavaisuus uhkaa herpaantua. Kohta sitten tavoitellaankin kaukosäädintä katsellen menneitä dialogipätkiä uudestaan, kun ruudun tapahtumat eivät tunnu järkeviltä.

Tämä on mainos:

Numbers Station on näennäisen helposti seurattava leffa, mutta lopulta se on todella vaikea varsinkin, jos haluaa katsojana vastauksen kysymykseen "miksi". Perimmäisiä motiiveja ei osata kertoa riittävän selvästi, koska niiden huomaaminen vaatii ylimääräisen keskittymispanoksen tai kokonaan toisen katselukerran. Harva on valmis tällaiseen tiukkaa opiskelua muistuttavaan elokuvaelämykseen.

Numbers Station
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä