Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Pain & Gain

Pain & Gain

Tosielämän GTA kieli poskessa kerrottuna.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Aidon elämän tarina tunaroivista rikollisista olisi kategoriassa kreisikomedia, ellei käsitelty aihe olisi oikeasti vakava. Siksipä aiemmin lähinnä toiminnallisista megaelokuvista tunnettu Michael Bay on tehnyt Pain & Gainista mustan farssin.

HQ

Leffa amerikkalaista unelmaa tavoittelevista kehonrakentajista on monessa mielessä poikkeuksellinen. Ensinnäkin se perustuu 1990-luvun puolivälin tositapahtumiin. Toisekseen pääosia esittävät toimintaelokuvissa kunnostautuneet Mark Wahlberg ja Dwayne Johnson. Kolmannekseen ohjaustyöstä vastaa suuren budjetin megamäiskemies. Neljänneksi elokuvan budjetti on poikkeuksellisen pieni, mikä näkyy keskittymisenä olennaiseen eli näyttelijäntyöhön ja tarinaan.

Kalifornialaisen kuntosalin personal trainer Daniel Lugo (Wahlberg) on kohtuullisesti toimeentuleva mies, joka kuitenkin haluaa enemmän. Sosiaalisesti erittäin manipulatiivisena persoonana hän värvää kavereikseen Adrian Doorbalin (Anthony Mackie) ja Paul Doylen (Johnson). Kolmikkona he kaappaavat Lugon rikkaan asiakkaan Victor Kershaw'n (Tony Shalhoub) ja pakottavat hänet luovuttamaan koko omaisuutensa miesten käyttöön. Tämän jälkeen kaikki meneekin pieleen aloittaen siitä, että lihaskimput epäonnistuvat murhayrityksessään jättäen haavoittuneen Kershaw'n henkiin.

Tarinasta havainnollistuu se ilmeinen tosiasia, että jos ei ole miljooniensa eteen työtä tehnyt ei niitä silloin osaa myöskään oikealla tavalla käyttää. Kauniita naisia ja upeita autoja kyllä riittää, mutta vain jonkun aikaa. Kolmikko perseilee lyhyessä ajassa asiansa niin solmuun, että kuluja paikkaamaan tehdyt uudet rikokset alkavat kertyä vyöryvän lumipallon lailla. Pystyn löytämään rainasta kaksikin opetusta. Ensinnäkin rikastumiseen on harvoin helppoa tietä ja toisekseen rikos yhdistettynä typeryyteen on huono yhdistelmä.

Roolisuoritukset ovat poikkeuksellisia varsinkin pääkaksikon osalta. Mark Wahlbergin esittämä suulas muskeli-Matti luulee selvästi liikoja itsestään havahtuen puutteisiinsa vasta, kun on jo liian myöhäistä. Ja kun maito on jo maassa, ei moottoriturpakaan enää pelasta. Dwayne Johnsonin uskonnollinen ja yksinkertainen lihaskimppu Paul on hyvää tarkoittava tomppeli, joka ajautuu vahvempien persoonien suostuttelemana väärille teille. Väkisinkin tulee mieleen täältä kotimaasta muuan entinen huipputason mäkihyppääjä.

Tämä on mainos:

Visuaalinen ilme ja ääniraita tuovat niin pahasti mieleen GTA-pelit, että voisin lyödä vaikka vetoa Rockstarin rikosdraamojen toimimisesta leffan innoittajana. Sävy vain ei ole yhtä vakava, jolloin vakavan aiheen humoristinen käsittely tuo mieleen Volitionin Saints Row -sarjan.

Elokuvan budjetti on ollut pieni, mutta sen huomaa vasta lisämateriaaleissa: yksi kuvauspaikoista on ollut ohjaajan oma koti Miamissa. Lisämateriaalit ovat yhteensä tunnin mittainen kokonaisuus, jonka aikana kaikki kehuvat toisiaan ja voivottelevat pienen budjetin tuomia haasteita. Kiinnostavinta onkin ehdottomasti katsaus oikean elämän rikokseen, jonka pohjalle elokuva on rakennettu.

Pain & Gain on elokuvia harrastavalle katsojalle virkistävän erilainen kokemus varsinkin tekijätiiminsä ansiosta.

Pain & Gain
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä