Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
White House Down

White House Down

Loogisuuden ei anneta olla viihteen esteenä Valkoista taloa tuhotessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Lukuisia kertoja maapalloa elokuvissaan viihdyttävästi tuhonnut ohjaaja, Roland Emmerich, keskittyy tällä kertaa pienempään skaalaan. Nyt kohteena ovat yksittäiset ihmiset mutta nekin kuitenkin sieltä vaikutusvaltaisemmasta päästä. Ihmisten tappaminen ja todella kevyt vitsinheitto eivät kuitenkaan oikein löydä yhteistä säveltä.

HQ

John Cale (Channing Tatum) unelmoi työstä presidentin turvamiehenä ja onnekseen hän pääseekin työhaastatteluun Valkoisen taloon. Haastattelun yhteydessä hän suostuu tekemään kierroksen talossa yli-innokkaan tyttärensä kanssa paikatakseen heidän välejään. Kierroksen aikana odottamaton terroristiryhmä iskee taloon tavoitteenaan saada Amerikan presidentti, James Sawyer (Jamie Foxx), vangiksi. Tämä yllättävä hyökkäys aktivoi Johnin sodassa haalitut taistelutaidot ja loppu elokuva rymistelläänkin pitkin Valkoista taloa pahiksia niputtaen ja huonoja vitsejä viljellen.

Tarina itsessään on ihan sujuva ja sisältää muutamat odottamattomat käänteet. Kerronta on alussa vähän hidasta henkilöitä esitellessä mutta puolen tunnin jälkeen toiminnan alkaessa, loppu elokuva mennäänkin aika hurjaa kyytiä. Elokuva kuitenkin kärsii pahasta epäuskottavuudesta ja epäloogisista ratkaisuista joita käytetään pääsemään kohtauksesta toiseen. Toimintaa luodaan yli tarinan tarpeiden vain toiminnan takia ja myös todella huonot vitsit ja yleisesti liian kevyt tunnelma vakavan asian ympärillä jättävät epäselväksi halutaanko elokuvasta komedia vai toimintaelokuva.

Varsinkin elokuvan alkupuolella näyttelijöiden suoritukset vaikuttavat vaivaantuneilta. Dialogi on kovin laskelmoitua, vitsit eivät istu näyttelijöiden suuhun ja sujuva kemia hahmojen välillä loistaa poissaolollaan. Jamie Foxxin ja Channing Tatumin välinen vuorovaikutus on paikoittain jopa noloa ja kaukana rennosta olemisesta. Vaikka elokuvasta löytyy muitakin isoja elokuvatähtiä, sekä lukuisia Amerikkalaisten televisiosarjojen näyttelijöitä, on White House Down jälleen kerran oiva esimerkki siitä, ettei ohjaaja Roland Emmerichistä ole henkilöohjaajaksi.

Se puute mikä ohjaajalla on henkilöohjauksessa, paikataan näyttävällä viihteellä. Meno on kuvattu tyylikkäästi ja muutamaa kökköä tietokonehelikopteria lukuun ottamatta, efektit ovat isoja ja vaikuttavia. Toiminta on monipuolista, liikkuen ampuma-aseista käsirysyyn ja autohurjasteluista aina jonkin asteen ilmataistoihinkin. Ohjaajan aikaisemmissa elokuvissa skaalana on koko maapallo ja uhka ihmiskuntaa suurempaa, jolloin katsojan on ollut helpompi antaa anteeksi kevyen viihteen valossa tehtyä tuhoa. Tässä elokuvassa laskeudutaan yksittäisten ihmisten tasolle ja iholle, joten brutaalia tappamista ei enää oikein pysty sulattamaan törmäyshuumorin tai naamanvääntelyn ohella.

Tämä on mainos:

Onnistuneita toimintakomedioita on lukuisia, mutta tämän elokuvan sisältö on kauttaaltaan ristiriidassa itsensä kanssa ja siksi kokonaisuus on pahasti epätasapainossa ollakseen sujuva. Elokuvan tyylin kannalta pääosiin olisikin istunut paremmin esimerkiksi Chris Tucker ja Jackie Chan.

Heikko elokuva on saanut yllättäin vahvan julkaisun. Tarkka 1080p-kuva ja DTS-ääniraita tekevät kunniaa efektikylläiselle elokuvalle. Blu-ray levyltä löytyy myös gag-reelin lisäksi toistakymmentä minidokumenttia. Nämä dokumentit paneutuvat miellyttävän tarkasti elokuvan teon saloihin, pienellä selkääntaputtelun ja työkaverien kehumisen saattelemana tietenkin.

White House Down
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
White House Down

White House Down

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Loogisuuden ei anneta olla viihteen esteenä Valkoista taloa tuhotessa.



Ladataan seuraavaa sisältöä