Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Empire State

Empire State

Kun tilaisuus tekee varkaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

1980-luvun alussa New Yorkissa tehtiin Yhdysvaltain historian suurin käteisryöstö. Tekijöiksi paljastuivat minimipalkalla työskentelevä nuori yövartija ja hänen tiskaajan hommia tekevä kaverinsa. Tästä kertova elokuva ottaa kaksikkoon ymmärtäväisen asenteen: tilaisuus teki varkaan. Dokumentinomaisuus kruunataan haastattelemalla lopuksi oikeaa ryöstäjää.

HQ

Kreikkalaisesta taustasta tuleva Chris (Liam Hemsworth) haluaa parempia elinoloja niin itselleen kuin kotiväelleenkin. Amerikkalaisen unelman tavoittelu ei kuitenkaan ole helppoa. Saatuaan hylätyn poliisiopiston pääsykokeista hän menee töihin paikallisen vartiointiliikkeen yövartijaksi. Tehtävänä on vahtia kameroita, jotka kuvaavat viereisessä huoneessa olevaa miljoonien käteisvarantoa. Chrisin erittäin suurisuinen ja hieman yksinkertainen Eddie (Michael Angarano) saa idean: ryöstetään rahat ja eletään leveästi. Parivaljakon aivot Chris kuitenkin ymmärtää, että ryöstäminen on helppoa: rahojen pitäminen on se hankala osuus. Eipä aikaakaan kun soppaan laittavat lusikkansa myös paikalliset mafiosot aseilla uhaten. Kaiken tämän yllä häilyy ryöstöä tutkivan, hyvin tiukkailmeisen poliisi Ransomen varjo (Dwayne Johnson).

Tekijät ovat selvästi halunneet osoittaa ymmärrystä hieman yksinkertaisille ryöstäjille. Kundien nokan eteen asetettu kiusaus oli vain liian suuri. Rikostoverinsa Chris olisi silti voinut valita paremmin. Ilmeistä Napoleon-kompleksia poteva Eddie nimittäin järjestää kaverinsakin pulaan rainan aikana lukuisia kertoja. Suurimmat ja samalla vaarallisimmat pulmat koituvat kuitenkin järjestäytyneen rikollisuuden toimijoista. Heille kun ei ihmisen henkikään välttämättä paljoa paina.

Tarina rullaa rauhallisesti eteenpäin. Jokunen väkivallan täyttämä toimintakohtaus on mukana, mutta pääpaino on selvästi draamassa. Jännityselokuvaksikaan ei Empire Statea voi kutsua, ellei sellaiseksi sitten lasketa Dwayne Johnsonin tuimaa ilmettä. 1980-luvun New York on tehty eläväksi autoineen ja vaatteineen. Kirsikkana kakussa on kameran kellertävä suodin, joka saa kaiken näyttämään vanhalta valokuvalta.

Liam Hemsworthin suoritus Chrisinä ei luo kuvaa laskelmoivasta älyköstä, joka sitten toteuttaa vuosisadan ryöstön määrätietoisena kivikasvona. Paremminkin nuori yövartija on rahojen varastamista pohtinut kolli, joka kaverinsa painostuksesta lähtee mukaan keikkaan. En ole aivan varma, onko tällaisen mielikuvan luominen ollut tarkoituksellista. Suurisuista Eddietä lukuun ottamatta kaikkia henkilöitä leimaa maltillisuus. Kaikki tuntuvat silmiin pistävällä tavalla tympääntyneiltä elämiinsä, mikä on tietysti saattanut olla tottakin.

Tämä on mainos:

Lisämateriaaleissa on vajaan vartin mittainen katsaus näyttelijävalintoihin ja tekijöiden ajatuksia projektistaan. Mitään sen kummempaa valaistumista kulissien takainen pätkä ei tuo, mutta rinkikehumista seuraava oikean Chrisin haastattelu on mielenkiintoinen. Nyt 54-vuotias mies kertoilee toimittajalle varsin vapautuneesti nuoruutensa ryöstökeikasta. Päätekijän oman kuvauksen katseltuaan ymmärtää juuri näkemäänsä elokuvaa piirun verran paremmin. Tästä syystä on aiheellista luonnehtia lisämateriaaleja onnistuneiksi.

Puolitoistatuntinen draama Yhdysvaltain historian suurimmasta käteisryöstöstä on todellisuuden innoittama kuvaus siitä, kun tilaisuus teki varkaan.

Empire State
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä