Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Mud

Mud

Mud on täynnä komeaa etelän maisemaa ja hauskalta kuulostavaa puhetta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Nuoruus... Aika, jolloin olemme kaikkein alttiimpia vaikutteille. Aika, jolloin rakkaus sattuu, ja elämä on yhtä seikkailua, mysteeriä ja jännitystä. Usein nuoruus on kuitenkin ajan ja unohduksen kultaamaa, monesti varsin kipeää itsensä etsimisen aikaa. Sellaista se on Jeff Nicholsin ohjaamassa Mudissakin.

HQ

Mudin juoni lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa kaksi teksasilaista pojannaskalia törmää saareen, jonka erään puun latvaan myrsky on heittänyt veneen. Pojat innostuvat löydöstään ja tahtovat pitää paatin itsellään, mutta saaren salaperäinen puissa nukkuva ja luonnon antimista elävä Mud-niminen mies kertoo löytäneensä veneen ennen heitä.

Pelottava ja rähjäinen mies saa lapsukaiset poistumaan pian saarelta, mutta jännityksestä läikähtänyt veri vetää tavanomaista elämää elävät nuoret pian takaisin. Kolmikon ihmissuhde syvenee, ja ennen pitkää merkillinen Mud alkaa pyydellä pojilta ruokaa ja muita avustuksia. Nuoret epäröivät aluksi, mutta modernin Robinson Crusoen karisma osoittautuu etenkin vanhempiensa avio-ongelmien kanssa tuskailevalle Ellisille liian vastustamattomaksi.

Elokuvan nimikkotähtenä keekoilee Matthew McConaughey, joka vasta kävi pokkaamassa Dallas Buyers Clubista parhaan näyttelijän Oscar-palkinnon. McConaughey istuu hyvin rooliinsa leveää teksasia puhuvana Mudina, joka jorisee legendaa milloin tatuoinneistaan ja milloin utuisesta menneisyydestään. Outona yksityiskohtana likaisella ja riutuvalla äijällä kyllä riittää tupakkaa aina ketjupolttoon asti.

Harmillista kyllä Mud henkilönä jää lopulta hieman turhan hämäräksi ja vaisuksi, eikä hahmon käsikirjoitus itsessään onnistu perustelemaan elokuvan nimeä. Minkäänlaisesta erämies- McConaughey-show'sta ei yleisö siis pääse nauttimaan. Toisaalta voi olla, että elokuvan Mud (Muta) nimi on osittain sanaleikki Arkansas'n mutaisen jykevistä jokimaisemista.

Tämä on mainos:

Toinen elokuvan tunnetuista megatähdistä on Blondin kosto -elokuvassa vuosituhannen vaihteessa breikannut Reese Witherspoon. Toisaalta Witherspoonin nimen mainitseminen elokuvan yhteydessä tuntuu jo lähes itsessään liioittelulta, sillä sen verran vähän kamera-aikaa on blondilikalle suotu.

Tarinan todellinen pääosaesittäjä on lopulta 15-vuotias teini Tye Sheridan, joka on mukana elokuvan lähes jokaisessa kohtauksessa. Nuorimies tekee duuninsa varsin uskottavasti ja esittää aidonlaisesti kokemansa tuskan niin naisrintamalla kuin murentuvan perheensä keskelläkin.

Mudissa on aineksia vaikka mihin, mutta lopputulos muistuttaa monilta osin pannukakkua. Hidastempoinen, yli kaksi tuntia kestävä elokuva vangitsee kyllä pauloihinsa, mutta alusta alkaen luotua jännitystä ei tunnuta lunastavan missään vaiheessa.

Kursailemattomassa puhekielessä heppoinen juoni on tiivistettävissä muutamaan hassuun lauseeseen. Elokuvan alku on mielenkiintoinen, keskikohta puuduttava ja loppu aivan armottoman kliseinen. Parhaaksi anniksi jäävät lopulta leffan potentiaali, Mississippi-joen karut maisemat ja komea, aivan liian harvoin muualla kuultu teksasilainen aksentti.

Tämä on mainos:
Mud
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Mud

Mud

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jouni Hakkarainen

Mud on täynnä komeaa etelän maisemaa ja hauskalta kuulostavaa puhetta.



Ladataan seuraavaa sisältöä