LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Suomi
      Gamereactor
      elokuva-arviot
      Princess Bride

      Princess Bride

      Tilaa uutiskirjeemme tästä!

      * Pakollinen tieto

      Nykyään kaikki on ironista, satiiria, parodiaa tai ainakin pastissia. Toisin oli vuonna 1987, kun Princess Bride hiippaili elokuvateatterin kankaille. Studio ei tiennyt millaisena elokuvana postmoderniaa satufantasiaa olisi pitänyt markkinoida, joka heijastui vahvasti sen kehnoon menestykseen. Yleisönsä se löysi vasta VHS- ja myöhemmin DVD-levityksessä, jolloin siitä kehkeytyikin laaja ja vannoutunut. Samalla elokuva kohosi arvossa myös kriitikoiden silmissä.

      HQ

      Omiin silmiini Princess Bride näyttää ehdottomasti 1980-luvun tuotteelta, mutta en ole koskaan pitänyt tätä negatiivisena asiana. Kiiltokuvamaisuus ja kova panostus hiuslakkaan sopivat satutarinaan kuin myrkky omenaan, eikä perinteinen efektityö ole sellaisenaan varsinaisesti ikääntynyt. Toki näyttelijäntyössä on maneereja, joita ei nykyään enään niin viljellä, mutta menköön tämäkin sadun piikkiin.

      Pahempaa kasaria on kenties se söpöily, jota 2010-luvun kyyninen yleisö ei enää voi katsoa aivan niin suoralla naamalla. Elokuvahan on tarina tarinan sisällä, satu jota vaari kertoo koulusta sairaana olevalle pojanpojalleen. Pappana kohkaa parhaiten Columbona tunnettu Peter Falk, kun taas vekaran roolia esittää myöhemmin The Wonder Years (Kesä 69) -sarjassa söpöillyt Fred Savage. Kaksikon sangen sentimentaaliset kohtaukset ovat nyt elokuvan heikoin lenkki komedian ollessa muualla terävämpää.

      Princess Bride venyttää, vanuttaa ja kääntää päälaelleen perinteisen sadun vaikeuksissa olevasta neitokaisesta. Shrek-elokuvat ovat selvästi velkaa tälle tarinalle, jossa uljas prinssi on välillä aikamoinen kädettäjä, eikä neitokainenkaan ole kaikessa avuton. Juonenkäänteet ovat verrattain absurdeja, ja mukaan on ahdettu kaikkea mahdollista albiinoista merirosvoihin, mitä tahansa mikä on hauskaa ja seikkailullista.

      Mukana on runsaasti sekä fyysistä että verbaalista komediaa, ja tätä hupia tuo ruudulle sangen odottamaton näyttelijäjoukko. Tulista miekkasankaria esittää myöhemmin Homelandin Saulina tunnettu Mandy Patinkin, kun taas ihastuttavan prinsessa Buttercupin roolissa nähdään Robin Wright, nykyään House of Cardsin Claire Underwood. Hieman eksentrisempiä valintoja näyttelijälistalla ovat vapaapainijana tunnettu André the Giant (tietenkin jättiläisenä) sekä brittikoomikko Mel Smith.

      Tämä on mainos:

      Princess Bride on kulttileffaa parhaimmillaan. Siitä lainattuja reploja on toisteltu kenties yhtä loputtomasti kuin Monty Pythonin parhaita paloja, ja sen pohjalta on järjestetty tapahtumia, kerhoja sekä jopa häitä. Se ei välttämättä iske uuteen yleisöön enää nykyään samalla voimalla, mutta fantasian ystävien kannattaa ehdottomasti tarkastaa se. Olisin itse antanut sille vielä vuosikymmen sitten täyden kympin, mutta nyt mennään yhdeksiköllä, johon antavat osansa myös Bluray-julkaisun mittavat ja informatiiviset lisämateriaalit.

      Princess Bride
      09 Gamereactor Suomi
      9 / 10
      overall score
      is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

      Aiheeseen liittyviä tekstejä

      0
      Princess Bride

      Princess Bride

      ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

      Postmoderni satu on yksi Rob Reinerin täysosumista.



      Ladataan seuraavaa sisältöä