Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
True Detective

True Detective

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Poliisisarjojen ystäville on aina jotain katsottavaa televisiossa. Tarjonta on monenkirjavaa, mutta suurin osa etenkin amerikkalaisesta tarjonnasta on kertakäyttöviihdettä, jonka ajaksi aivot voi jättää turvallisesti narikkaan. True Detective on puolestaan jotain ihan muuta.

HQ

Päällisin puolin kyseessä on "taas yksi sarjamurhaajatarina", jossa kaksi kovin erilaista kyttää metsästää rituaalisia murhia tekevää psykopaattia. Tämä on tosin sama, kuin pyöristäisi Sormusten herran "fantastiseksi patikointitarinaksi".

Nic Pizzolatton luoma ja kirjoittama sarja ei tarjoa kompromisseja. Jos katsoja mielii pysyä mukana juonessa, on tämän oikeasti keskityttävä tarinaan, jota kerrotaan osin takaumien muodossa, vieläpä epäluotettavien kertojien toimesta.

Pizzolatto on käsikirjoittajana näyttelijän paras ystävä. Pääosissa esiintyvät McConaughey ja Harrelson pääsevät vetämään roolejaan pitkän kaavan kautta, usein ilman että kukaan muu kilpailee kameran huomiosta. Vaikka dialogissa ja etenkin monologissa piisaa, ei sarjassa olla pelätty myöskään hiljaisuutta, vaikkei siinä nyt aivan kaurismäkeläisiin sfääreihin mennäkään. Useimmista kohtauksista henkii kuitenkin sellainen kiireettömyys, jota rapakon tuolla puolen harvemmin televisiossa suvaitaan.

Ei True Detective tietenkään pelkkää puhetta ole. Sarjaan kuuluu muun muassa yhtenä otoksena toteutettu kuusiminuuttinen toimintakohtaus, jonkalaisia televisiossa harvemmin nähdään. Pääpaino on kuitenkin dialogissa ja verkkaisesti etenevässä tutkimustyössä, jotka ovat itsessään erinomaista settiä.

Tämä on mainos:

McConaughey ja Harrelson ovat täyttä dynamiittia rooleissaan. McConaughey on tietysti tällä hetkellä uransa ehdottomalla huipulla, mutta True Detective antaa myös tärkeän muistutuksen siitä, että Harrelson kykenee upeisiin suorituksiin silloin kun tätä ei rajoiteta kiilusilmäisten sosiopaattien rooleihin.

Hyvät näyttelijänsuorituksetkin valuisivat tietysti hiekkaan, jos käsikirjoitus ei olisi näin laadukas. Pizzolatto on ensisijaisesti kirjailija, joka on vasta hiljattain siirtynyt television puolelle. Vähäinen tv-kokemus on selvästi ollut tälle vain hyväksi, koska hänen käsikirjoituksensa on syvempi ja monivivahteisempi kuin mitä televisiotuotannossa yleensä uskalletaan yrittää.

Pizzolatto on ammentanut paljon vanhoista noir-tarinoista, mutta mukana on myös vahva kauhun sivujuonne. Pinnalle nousevat etenkin Robert W. Chambersin Keltainen kuningas vuodelta 1895 sekä kulttikirjailija Thomas Ligottin tuoreempi tuotanto. Okkulttinen taustavärinä sopii mainiosti Louisianan tummiin maisemiin, joissa sarja rypee miltei jokaisessa kohtauksessaan.

True Detectiven huipennuksesta on jo ehditty väitellä paljon. Itse pidän sitä koko sarjan ohjanneen Cary Joji Fukunagan ainoana varsinaisena harha-askeleena. Kyseessä ei ole mikään katastrofi, mutta siinä sorrutaan joihinkin latistavan B-elokuvamaisiin valintoihin, eikä tahdituskaan mene aivan kohdalleen.

Tämä on mainos:

Tätä muuten erinomaista minisarjaa ei voi silti sakottaa tästä kovin raskaasti. Tällaista settiä ilmestyy vain hyvin harvoin, ja näissä kahdeksassa jaksossa on enemmän substanssia kuin kahdeksassa kaudessa CSI:tä. Voidaan vain toivoa, että myös sarjan toinen kausi, joka vaihtaa niin paikkaa kuin päähenkilöitäkin, on yhtä rautaista katsottavaa.

True Detectiven blu-ray-julkaisua on ryyditetty parilla kommenttiraidalla, haastattelulla sekä making of -pätkällä. Tällaisesta sarjasta olisi toivonut enemmänkin ja yksityiskohtaisempaa taustatietoa, mutta kenties yksityiskohtia pihdataan jotain myöhemmin julkaistavaa opusta varten.

True Detective
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
True Detective

True Detective

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Kirjailijan luoma televisiosarja antaa päätähtiensä loistaa ja dialogin rönsyillä.



Ladataan seuraavaa sisältöä